Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Να εξαιρεθεί η εθνική ασφάλεια από τον μικροπολιτικό ανταγωνισμό


Από τον Κοσμά Τριλίβα

Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία παρουσιάστηκε αρχικά ως ένα ασύνηθες αλλά περιορισμένο μεθοριακό περιστατικό που θα επρόκειτο να ξεκαθαριστεί σύντομα. Μία εβδομάδα μετά το μόνο ξεκάθαρο είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μία κρίση διαρκείας.

Η Τουρκία, με την επιθυμία της να δικάσει τους δύο Eλληνες και μάλιστα με βαρύτατες κατηγορίες, δείχνει ότι επιδιώκει πολύ περισσότερα από το να εκμεταλλευτεί ένα ατυχές περιστατικό για να κερδίσει πόντους στο παιχνίδι των εντυπώσεων. Στην τελική, αυτό θα το έκανε και κάθε άλλο κράτος με ανάλογη ευκαιρία.

Η Τουρκία, όμως, βλέπει το περιστατικό αυτό σαν μοχλό πίεσης και σαν ακόμη μία ευκαιρία για επίδειξη ηγεμονικής δύναμης στην περιοχή.

Και ενώ η Τουρκία παίζει το διπλωματικό παιχνίδι της σε κάθε μέτωπο και με μεγάλη ένταση, στην Ελλάδα το πράγμα αντιμετωπίζεται περισσότερο σαν αναποδιά παρά σαν κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί παρά μόνο μία άτυπη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, αντί για τη σύγκληση του θεσμικά αρμόδιου ΚΥΣΕΑ.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε ξεχάσει ποια είναι η κύρια αποστολή ενός κράτους, παρότι το μαρτυρεί η ίδια η λέξη. Δυστυχώς, το κράτος μας δεν κρατεί. Στο εσωτερικό αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση της εγκληματικότητας και τη σταδιακή αποσύνθεση των αστυνομικών υπηρεσιών, που και ο τελευταίος Eλληνας ξέρει σε τι κατάσταση βρίσκονται.

Αλλά και στον τομέα της εξωτερικής ασφάλειας, το γεγονός ότι επί της ουσίας η Τουρκία κρατάει δύο Eλληνες στρατιωτικούς ομήρους -αφού, αν το περιστατικό ήταν όντως ένα απλό συνοριακό επεισόδιο, θα είχε ήδη λήξει με την επιστροφή τους στην Ελλάδα- είναι απόδειξη της ολικής αποτυχίας του κράτους να προστατέψει την κυριαρχία του. Χαρακτηριστικό είναι ότι η «δυνατή» κίνηση της Ελλάδας μέχρις ώρας είναι η… προσφυγή στις υπηρεσίες του γ.γ. του ΟΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση, προφανώς και προέχει η ασφαλής επιστροφή των συμπατριωτών μας, αλλά, όταν το πράγμα ηρεμήσει, θα πρέπει η πολιτική τάξη να δείξει τη στοιχειώδη ωριμότητα, να εξαιρέσει στο εξής το πεδίο της εθνικής ασφάλειας από τον συνήθη μικροπολιτικό ανταγωνισμό, που έχει κάνει την Ελλάδα να μοιάζει με κράτος παρία, και να οικοδομήσει μια σοβαρή πολιτική προστασίας της εθνικής κυριαρχίας.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]