Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το «Βατερλώ» στον Έβρο και 7 κρίσιμα ερωτήματα


Ένα απίστευτο παρασκήνιο παίχτηκε τα τελευταία δύο 24ωρα στο τρίγωνο Αθήνα – Έβρος – Άγκυρα με δύο έλληνες στρατιωτικούς να βρίσκονται στη μέση ενός «πολέμου νεύρων» και τη λογική να έχει χαθεί.

Μαζί της χάθηκε και πολύτιμος χρόνος προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σύλληψη των δύο στρατιωτικών από τους Τούρκους με καλύτερο τρόπο.

Όμως, για ακόμη μια φορά η αντιμετώπιση ενός σοβαρού γεγονότος ήταν αν μη τι άλλο ερασιτεχνική και είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσουν και πάλι τις εντυπώσεις οι γείτονες. Κυρίως μέσω της απίστευτης επιχείρησης προπαγάνδας που έστησαν, την ίδια στιγμή που στην Αθήνα τους… είχε πάρει ο ύπνος.

Επί 12 ώρες χθες τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης κατακλύζονταν από πληροφορίες που έρχονταν μόνο από τη μία πλευρά, κι αυτή ήταν η τουρκική.

Το γεγονός και μόνο ότι χρησιμοποιήθηκε το πρακτορείο Ανατολού και σχεδόν όλα τα ηλεκτρονικά μέσα τη γειτονικής χώρας προκειμένου να στηθεί μια fake κατηγορία περί κατασκοπείας, όταν στην Ελλάδα δεν σήκωνε κανείς τα τηλέφωνα και δεν υπήρχε καμιά πληροφόρηση, είναι ενδεικτική του «Βατερλώ» που καταγράφηκε.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Είναι μεσημέρι της Πέμπτης και στο Πεντάγωνο έχουν φιέστες για να υποδεχθεί ο Πάνος Καμμένος το νέο αναπληρωτή υπουργό, Φώτη Κουβέλη.

Το «ποδαρικό» που έκανε ο κ. Κουβέλης κάθε άλλο παρά καλό ήταν αφού έσκασε σαν βόμβα η είδηση ότι δύο ελληνες στρατιωτικοί πέρασαν άθελά τους τα σύνορα, μπήκαν στην Τουρκία και συνελήφθησαν.

Τις πρώτες ώρες το περιστατικό δεν διέρρευσε, παρά μόνο τα ξημερώματα της Παρασκευής, ωστόσο, στην ελληνική πλευρά επικρατούσε ηρεμία.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν υπήρχε καμιά ιδιαίτερη ανησυχία καθώς αξιολόγησαν το περιστατικό ως ένα μεθοριακό επεισόδιο από αυτά που έχουν ξαναγίνει.

Τα σύνορα στην περιοχή των Καστανιών είναι δυσδιάκριτα και δεν είναι δύσκολο ένας στρατιώτης να περάσει απέναντι χωρίς να το καταλάβει. Στο Πεντάγωνο πίστεψαν ότι το συμβάν θα κλείσει χωρίς καθυστέρηση και προβλήματα, με «τυπικές διαδικασίες» όπως διέρρεαν χθες από το πρωί.

Σοβαρό λάθος ως προς την εκτίμηση.

Οι Τούρκοι τον τελευταίο καιρό είναι ιδιαίτερα προκλητικοί, πολλές φορές δείχνουν ότι θα ήθελαν να συμβεί ένα «επεισόδιο». Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας έπρεπε να είναι πιο προσεκτικό καθώς δεν αξιολόγησε σωστά το γεγονός. Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση ακόμη και στην ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών που το έβαλαν στο «κάδρο» όταν κατάλαβαν ότι είχαν κάνει γκάφα. Σχεδόν 20 ώρες μετά βγήκε μια ανακοίνωση που μιλούσε για το λάθος των στρατιωτών να μπουν σε τουρκικό έδαφος, αλλά διαβεβαίωναν ότι σύντομα το ζήτημα θα λυθεί χωρίς επεισόδια.

Η εμμονή αυτή εγκλώβισε και παρέσυρε σε γκάφα τόσο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο όσο και τον Φώτη Κουβέλη. Και οι δύο έλεγαν με σιγουριά ότι οι στρατιωτικοί πολύ σύντομα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Όταν το Μαξίμου μιλά για «τυπικό θέμα» την ώρα που στην Αδριανούπολη οι Τούρκοι έχουν δώσει τα ρέστα τους και διέρρεαν τα περί κατασκοπείας, δείχνει ότι δεν υπήρξε η σοβαρότητα στην αντιμετώπιση του περιστατικού.

Οι πληροφορίες του in.gr αναφέρουν ότι το υπουργείο Άμυνας και ο κ. Καμμένος αφού καθυστέρησαν να ενεργήσουν με σοβαρότητα, έριξαν το μπαλάκι της ευθύνης στον Νίκο Κοτζιά προκειμένου αυτός να διαπραγματευτεί.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ενώ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μιλούσε με το αντίστοιχο της Τουρκίας και το κλίμα ήταν θετικό, σκληρή στάση έδειξε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. «Δεν μπορούμε παρά να τηρήσουμε τις διαδικασίες και να οδηγηθούν στο εισαγγελέα με βαριές κατηγορίες», διεμήνυαν τα τουρκικά «γεράκια».

Η ελληνική κυβέρνηση επέμενε στη γραμμή: «Αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών στη χώρα μας», κάτι που τελικά αποδείχθηκε λάθος.

Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος όταν τον ρωτούσαν για το αν υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη έκανε λόγο για «συνωμοσιολογικά, κατασκοπευτικά σενάρια που δεν είναι άξια σχολιασμού».

Οι Τούρκοι ακολούθησαν το ίδιο επικοινωνιακό παιχνίδι με αυτό κατά τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους από τουρκικό. «Βροχή» ειδήσεων, διαρροές και βίντεο, όλα από την τουρκική πλευρά, σιγή ή αποπροσανατολισμός από την Αθήνα.

Ακόμη και κάποιες φήμες ότι μπορεί να ήταν προσχεδιασμένη ενέργεια Τούρκων στρατιωτών μέσα σε ελληνικό έδαφος, «κάηκαν» με την γειτονική χώρα να αρπάζει το αυτογκόλ που τους δώσαμε.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται μετά το «Βατερλό» στον Έβρο ίσως να απαντηθούν όταν λήξει το επεισόδιο.

1. Είναι αλήθεια ότι οι δύο στρατιώτες χάθηκαν λόγω των κακών καιρικών συνθηκών; Είπαν ότι ακολουθούσαν πατημασιές και τις φωτογράφιζαν και ξαφνικά βρέθηκαν μπροστά σε Τούρκους που τους αφόπλισαν και τους συνέλαβαν. Πώς μπορεί να χάνεται κάποιος που θεωρείται έμπειρος είναι ένα ερώτημα. Και για όσους γνωρίζουν καλά η περιοχή είναι καλά σηματοδοτημένη ώστε να χαθεί κάποιος, ακόμη κι αν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές. Άλλωστε, ακόμη και στην ανακοίνωση του ΓΕΣ γράφτηκε ότι «φαίνεται» να πέρασαν τα σύνορα.

2. Ένα άλλο είναι γιατί είχαν μαζί τους κινητά τηλέφωνα. Έδωσαν έτσι στους Τούρκους ένα «όπλο» καθώς κανείς δεν ξέρει τι μπορούν να τους «φυτέψουν» στα κινητά και να επιβεβαιώσουν τα περί κατασκοπείας.

3. Για πιο λόγο το υπουργείο Άμυνας και η ηγεσία του ΓΕΣ δεν αξιολόγησε ως σοβαρό το περιστατικό σε μια χρονική περίοδο όπου η Τουρκία «ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη» κι επιζητεί όσο τίποτε ένα «θερμό επεισόδιο»;

4. Γιατί πέρασαν τόσες πολλές ώρες χωρίς να ενημερωθεί το υπουργείο Εξωτερικών και οι αρμόδιες υπηρεσίες και αυτός ο χρόνος πέρασε με τη σταθερή γραμμή «είναι τυπικό θέμα, θα έρθουν σύντομα οι στρατιώτες πίσω;»

5. Γιατί επέτρεψαν στους Τούρκους να επικρατήσουν και πάλι επικοινωνιακά με όλον αυτόν το ορυμαγδό ειδήσεων μόνο από την Αδριανούπολη και τα τουρκικά μέσα που έπαιζαν το ρυθμό και όλη η Ελλάδα χόρευε όπως ήθελαν αυτοί;

6. Γιατί εκτέθηκαν οι κύριοι Τζανακόπουλος και Κουβέλης με υποσχέσεις περί άμεσης επιστροφής όταν από χθες το πρωί «μύριζε» μπαρούτι στην περιοχή. Οι Τούρκοι, δεδομένης της έντασης που επικρατεί με την Ελλάδα είδαν την υπόθεση ως «μάννα εξ ουρανού» και θα την εκμεταλλευτούν όσο μπορούν. Γιατί όταν θα μιλούν για «ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη» που πρέπει να κάνει τη δουλειά της απερίσπαστη, τι θα μας θυμίζει αυτό; Μα φυσικά τη δική μας δικαιοσύνη που δρα ελεύθερα και αποφασίζει για την τύχη των «8» τούρκων στρατιωτών.

7. Ένα μεθοριακό επεισόδιο μετατράπηκε σε διπλωματικό και κανείς δεν ξέρει που μπορεί να φτάσει. Άραγε είναι σε θέση στο υπουργείο Άμυνας να διαχειριστούν μια τόσο σοβαρή εξέλιξη; Και το βασικότερο. Μπορούν να είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, όχι όπως τις πρώτες ώρες της κρίσης;

Παρ’ ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα θα πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους στην κυβέρνηση για να μην υπάρξει μια απρόβλεπτη κατάσταση ή φτάσει η Ελλάδα να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

Βασίλης Σ. Κανέλλης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Μηπως διαπραγματευονται οι ξεφτυλισμενοι πολτικαντηδες μας την επιστροφη

    των στρατιωτων με μυστικη "παραδοση" 2 εκ των 8 τουρκων αποστατων που θα

    θελει οπωσδηποτε η Αγκυρα;


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά την παγίωση των τουρκικών προκλήσεων σε αέρα και θάλασσα , μήπως ξεκίνησε η αναβάθμισή τους σε στεριά ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]