Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

H Μόσχα ξεκίνησε τη διαδικασία στήριξης της Άγκυρας περιφερειακά


Σιγά- σιγά διαφαίνεται καθαρότερα στον ορίζοντα της διεθνούς πολιτικής σκηνής η νέα προτεραιότητα της Μόσχας: η στήριξη της Τουρκίας, στη μετατροπή της σε περιφερειακή δύναμη από τη στιγμή που είναι φανερό πως την Άγκυρα δεν την αφορά, κατά προτεραιότητα, η στενή σχέση της με την Ουάσιγκτον.

Μια πρώτη ένδειξη ήταν η συμμαχία που έχτισε μαζί της και το Ιράν (μια ακόμη αντί-δυτική δύναμη) στη Συρία, προκειμένου υποτίθεται να καταστείλουν τη δράση των τζιχαντιστών. Στη συμμαχία αυτή, η προτεραιότητα της Μόσχας και του Ιράν, ήταν η ενίσχυση του καθεστώτος Μπαάθ, του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Για την Τουρκία, η μείωση των δομών των Κούρδων της Συρίας.

Αν και αρχικά η Μόσχα επιχείρησε να στηρίξει τις Κουρδικές δυνάμεις πολιτοφυλακής (YPG)που μάχονταν στο βορρά κι ανατολικά εναντίον των τζιχαντιστών, το τελευταίο μικρό διάστημα, που κλήθηκε από την Άγκυρα να λάβει θέση για τις σχέσεις τους μαζί τους, αποφάσισε πως δεν θα τους στηρίξει πλέον.

Η νέα αυτή «θέση» της Ρωσίας, μεταφράστηκε σε δυο κινήσεις- αποφάσεις: η πρώτη, απέκλεισε τελικά από τις συνομιλίες στο Σότσι, της Μαύρης Θάλασσας, για το «μέλλον της Συρίας», τους Κούρδους και μόλις χθες ο Ρώσος υπεξ Σεργκέϊ Λαβρόφ, πήρε ανοιχτά θέση υπέρ της Άγκυρας, αποφεύγοντας ευγενικά να την κατονομάσει σαν «ηθικό αυτουργό» της επιλογής της.

Ο σχηματισμός ζώνης που θα ελέγχεται από τους κουρδοκρατούμενες Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με την υποστήριξη των ΗΠΑ στη Συρία, μπορεί να οδηγήσει στη διαίρεση της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο πλαίσιο ετήσιας συνέντευξής του εφ’ όλης της ύλης, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ότι η πολιτική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον στη Συρία δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι προσηλωμένες στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

«Οι ενέργειες που μπορούμε να δούμε αυτήν τη στιγμή δείχνουν ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Μόλις χθες μια νέα πρωτοβουλία ανακοινώθηκε, οι ΗΠΑ επιθυμούν να βοηθήσουν τις αποκαλούμενες Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να ορίσουν κάποιες μεθοριακές ζώνες ασφαλείας», ανέφερε ο κ. Λαβρόφ.

Η πρωτοβουλία αυτή θα έχει στην πράξη ως αποτέλεσμα την απομόνωση μεγάλων τμημάτων εδαφών κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και το Ιράκ και ανατολικά του Ευφράτη, τα οποία βρίσκονται σήμερα υπό τον έλεγχο των SDF.

«Όμως η σχέση μεταξύ Αράβων και Κούρδων εκεί είναι περίπλοκη. Η ανακοίνωση ότι η ζώνη αυτή θα ελέγχεται από τις ομάδες υπό τις ΗΠΑ, από δυνάμεις έως και 30.000 ανδρών, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο προκαλεί ανησυχίες ότι μπορεί να υπάρχει ένα σχέδιο για την διαίρεση της Συρίας», πρόσθεσε.

«Γνωρίζετε», συμπλήρωσε εξάλλου, «ότι αυτό έχει ήδη προκαλέσει την αρνητική αντίδραση της Τουρκίας, ενώ έχω πει ότι για μας, αυτό προκαλεί σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Υπάρχει επίσης το ζήτημα των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων. Αυτή η νέα μονομερής κίνηση – τελεσίγραφο δεν συμβάλει στην ρύθμιση της κατάστασης», κατέληξε.

Πληροφορίες επίσης αποδίδουν την πρόσφατη επανάκαμψη των σχέσεων μεταξύ της Περιφερειακης Κυβέρνησης του Κουρδιστάν και της Τουρκίας, σε οικονομικούς παράγοντες της περιοχής εκ των οποίων οι Ρώσοι ήταν απο τους ισχυρότερους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και σε ένα ακόμη ζήτημα που πλέον συμπορεύεται με την Τουρκική Εξωτερική πολιτική. Πρόκειται για την πΓΔΜ, όπου ως πρόσφατα η Τουρκία ήταν η μόνη ανοιχτά καταγγέλλουσα την επίλυση της διαφοράς του ονόματος της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, ενώ από χθες προσήλθε στην άποψη αυτή και η Μόσχα (διαβάστε το σημερινό σχετικό ρεπορτάζ, σε άλλη στήλη).

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]