Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Μπλόκο» της Ουάσιγκτον σε ρωσικούς αγωγούς προς την Ευρώπη


Τα διλήμματα της Αθήνας, ο ρόλος της Τουρκίας

Του Νίκου Μελέτη 

Την ανοικτή αντίθεσή της στους δύο μεγάλους αγωγούς Nord Stream II και Turkish Stream που θα μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο ο πρώτος στη Γερμανία και ο δεύτερος στην Τουρκία, με προορισμό την αγορά της Ευρώπης, εκφράζει τώρα η αμερικανική κυβέρνηση, προειδοποιώντας μάλιστα τις ευρωπαϊκές εταιρείες που θα συμμετάσχουν, με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Την ίδια στιγμή και δημόσια ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Rex Tillerson καθιστά την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία σε ύψιστη προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε ρητά στην σημασία των σχεδίων που υλοποιούνται στην Ελλάδα, στην Πολωνία και στην Κροατία.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ένα ακόμη σημείο τριβής μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, αλλά θέτει και σοβαρά διλήμματα για την Αθήνα.

Εκτός του κ. Tillerson και ο Αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός εξωτερικών για θέματα ενεργειακών πηγών John MacCarrick εξέφρασε απευθυνόμενος και στην τουρκική κυβέρνηση, την αντίθεση των ΗΠΑ στον αγωγό που κατασκευάζεται σε συνεργασία με την Ρωσία για την μεταφορά φυσικού αερίου μέχρι και τα ελληνικά σύνορα.

Η αμερικανική αυτή παρέμβαση δημιουργεί νέες προκλήσεις και για την Αθήνα, η οποία σε μια δύσκολη περίοδο των ελληνορωσικών σχέσεων, θα πρέπει να επιλέξει να αποδεχθεί τις υποσχέσεις των Αμερικανών για μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε κόμβο εισαγωγής για όλα τα Βαλκάνια, LNG από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες παραγωγούς, ή να συνεχίσει να συζητά με την Μόσχα το σχέδιο επέκτασης του αγωγού Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος. (Είναι το γνωστό σχέδιο για το οποίο η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πίστευε ότι θα έπαιρνε... προκαταβολή 5 δισ. δολαρίων από τον πρόεδρο Putinν).

Μετά την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον και την συνάντηση του με τον πρόεδρο Trump, είναι σαφές ότι η Αθήνα έχει κάνει την επιλογή της, επενδύοντας στον ρόλο που μπορεί να διεκδικήσει η χώρα μας ως κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου από εναλλακτικές της Ρωσίας πηγές ενέργειας. Πάντως, εφόσον τελικά η Αθήνα απορρίψει τις προτάσεις των Ρώσων για τη συνέχιση του αγωγού θα πρέπει να αναμένουμε ακόμη μεγάλη ψυχρότητα στις ελληνορωσικές σχέσεις, η οποία βεβαίως εκδηλώνεται και με την ολόπλευρη στήριξη της Μόσχας προς τον κ. Erdogan.

Για την Ελλάδα όμως προέχει αυτή η αλλαγή προσανατολισμού και στρατηγικής στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας που αφορά και τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή, να μην οδηγήσει σε πλήρη ρήξη τις ελληνορωσικές σχέσεις και να εξασφαλίσει μια χειροπιαστή ανταπόδοση από αμερικανικής πλευράς.
Ο αγωγός Turkish Stream θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας και θα διανύει μια απόσταση 910 χιλιομέτρων στο βυθό και θα ακολουθεί αγωγός μήκους 180 χιλιομέτρων στο τουρκικό έδαφος.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ακόμη ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι δε θα κατασκευασθεί τελικά ο άλλος μεγάλος αγωγός ο Nord Stream II επισημαίνοντας ότι αν υπάρξει τελική συμφωνία των εταιρειών με την Gazprom θα πρέπει να εξετασθούν οι όροι της συμφωνίας προτού κριθεί εάν οι ευρωπαϊκές εταιρείες βρεθούν αντιμέτωπες με τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ο κ. MacCarrick επέμεινε στη γνωστή αντίληψη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ότι η ενέργεια χρησιμοποιείται από την Ρωσία ως πολιτικό όπλο για την αύξηση της επιρροής της και επιδιώκεται με τους αγωγούς αυτούς η συνέχιση της ροής του φυσικού αερίου και της εξάρτησης της Ευρώπης από την ρωσική ενέργεια, παρακάμπτοντας μάλιστα την Ουκρανία και στερώντας την χώρα αυτή και σύμμαχο της Δύσης από τα τέλη διέλευσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι ο κ. MacCarrick αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ, για απελευθέρωση της αύξησης εξαγωγής LNG,που θα καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν από την μείωση της ροής του φυσικού αερίου της Gazprom και ότι υπάρχει ήδη συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους για την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών.

Σε ό,τι αφορά τον Turkish Stream οι υπεύθυνοι του έργου ανακοίνωσαν στις 31 Οκτωβρίου ότι το πρώτο ρωσικό φυσικό αέριο θα φθάσει στην Τουρκία το 2019 και ήδη υπάρχουν επαφές και διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες για επέκταση του αγωγού προς την Ευρώπη.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

9 σχόλια :

  1. Βρε τον ψευδοαριστερο Τσίπρα! Όλα στραβά ο βλαξ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με συγχωρεις , αλλα τι νομιζεις οτι ειναι οι αριστεροι ;

      Διαγραφή
  2. Οι αριστεροι ειναι οι ποιο πιστοι και υπακουοι υπηρετες των εβραιομασονοσιωνιστων !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε μου δεξιοι και αριστεροι ειναι το ιδιο ΑΚΡΙΒΩΣ υπακουοι στον δημιουργο τους , τους εβραιομασονοσιωνιστες .
      Μην παραβλεπουμε τα γεγονοτα και γεγονος ειναι οτι οι προηγουμενοι υπαλληλοι τους , εσκαψαν τον ταφο μας και οι σημερινοι βαζουν την ταφοπετρα στον Ελληνισμο . Η , τουλαχιστον προσπαθουν τα καθηκια του κερατα .
      Με δυο λογια , δεν υπαρχει δεξια-αριστερα . Αυτες ειναι αμπελοφιλοσοφιες για ανοητους .
      Οσο κακο εκαναν οι αριστεροι κατσαπλιαδες , αλλο τοσο εκαναν και οι δεξιοι αληταραδες .
      Ολοι μεσα στο βρωμοβουλιο ειναι υπαλληλοι των κατακτητων και αυτοι που μετρουν τους ψηφους των κ(Υ)νοβουοευτοραγιαδων σκατοκεφαλων , αυτοι βαζουν καθε φορα τους αρλεκινους τους που παριστανουν οτι κυβερνουν .

      Μας εδειξαν τον δρομο ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ μας και οσο τους παραβλεπουμε και τους αγνοουμε ακολουθωντας εβραιομασονοσιωνιστικες μπουρδες , σκλαβοι θα ειμαστε και διχασμενοι και ξευτιλισμενοι .

      Διαγραφή
  3. Μπράβο ουδέτερε ανώνυμε.τα είπες πολύ όμορφα για και τις δύο φράξιες,οι δεξιοί και αριστεροί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νασαι καλα , ομως για τα αυτονοητα δεν θα δεχθω το μπραβο σου .
      Ειναι φανερο οτι ΟΛΟ το κ(Υ)νοβουλευτικο εκτρωμα υπακουει στο ιδιο αφεντικο και οσοι δεν το βλεπουν ακομη ! εχουν σοβαρο προβλημα νοημοσυνης .
      Η προπαγανδα, τους εχει κανει τα μυαλα μαρμελαδα και οι ερμοι νομιζουν οτι οι σκεψεις που κανουν ειναι δικες τους !
      Τελικα ειναι μεγαλη η ηρα του Εθνους και μαλλον μερικα εκατομμυρια θα μεινουν μετα την καθαρση για να συνεχισουν την πορεια του Ελληνισμου .
      ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
      ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
      ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ .

      Διαγραφή
  4. Αγαπητέ Κωνσταντίνε και φίλοι σχολιαστές, τα πολιτικά ανδρείκελα των Αθηνών που είναι για δεκαετίες αποδεδειγμένα πλέον εκτελεστικά όργανα της παγκοσμιοποίησης -πολτοποίησης των πάντων, προς ώφελος μόνον συγκεκριμένων δυτικών συμφερόντων, παίρνουν αποφάσεις χωρίς να ερωτηθεί και αποφασίσει ο λαός σε καίρια ζητήματα, ο Ελληνικός λαός μόνον πληρώνει ακριβά όλους αυτούς. Μήπως γνωρίζετε εάν το Σύνταγμα επιτρέπει και μπορεί να γίνει ένα δημοψήφισμα, για το εάν η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού επιθυμεί να παραμείνουμε οι δούλοι και παρίες των δυτικών που λυμαίνονται την χώρα μας από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους ή θέλει να αποδεσμευτούμε πλέον από τους δυτικούς αιμοσταγείς καρχαρίες και να συνεχίσουμε με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και διεθνείς συμφωνίες με την Ρωσία και άλλες χώρες, με κύριο γνώμονα τα σημαντικά ουσιαστικά ωφέλη στα εθνικά μας συμφέροντα;;; Παρακαλώ εάν γνωρίζει κάποιος υπεύθυνα, απαντήστε, για να ξέρουμε και τις δυνατότητές μας ως πολίτες ρεαλιστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε συνΕλλην , με αυτο το ελληνοφωνο αποικιακο κρατος και την βουλη των δωσιλογων , τετοιο δημοψηφισμα δεν γινεται , αλλα και να γινοταν θα το εγραφαν στα παλια τους τα παπουτσια , οπως γραφουν και τοσες δεκαετιες τους Ελληνες .
      Δυστυχως εδω που φθασαμε , μονον απο τις σταχτες μας θα αναγεννηθουμε και παλι .
      Το μονο που μπορουμε να κανουμε πλεον ειναι να αποθηκευσουμε προμηθειες για ανορθοδοξες καταστασεις . Ο Αγιος του Θεου Πατροκοσμας ελεγε να εχετε δυο ντουφεκια , θα σας παρουν το ενα και θα εχετε το αλλο και ενα ντουφεκι θα σωζει και 100 ψυχες .

      Αυτο ειναι το σχεδιο που υπακουουν και οι 300+την γλαστρα τους . Μας θελουν νεκρους , η , εαν δεν μπορεσουν να εγκαταληψουμε τις εστιες μας .

      Δεν φερνουν απο το "90 οι ξευτιλισμενοι οτι βαρβαρο διποδο κυκλοφορει στον πλανητη , επειδη ειναι ανθρωπιστες .Και ετσι γεμισαν την Πατριδα μας με ρεμπελους .
      Ειναι παιδια του σατανα και απεχθανονται καθε τι Ελληνικο και Ορθοδοξο .
      Καλη δυναμη και καλη λευτερια σε ολους τους Ελληνοψυχους και κακαο θανατο σε ολους τους ελληνοφωνους σκατοκεφαλους κ(Υ)νοβουλευτοραγιαδες .

      Διαγραφή
  5. Σωστά ανώνυμε.αυτα γράφει και πρωοθει ο Χάντινγκτον ο διάβολος, στο clash of civilisation.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]