Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Eurobank: «Σκότωσε» «κόκκινα» δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ


Ολοκληρώθηκε από τη Eurobank η πώληση χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς την Intrum Hellas DAC, εταιρία που ελέγχεται από τη σουηδική Intrum Group.

Πρόκειται για την κορυφαία εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ευρώπη, με περισσότερους από 90.000 πελάτες. Το fund εισέρχεται στην ελληνική αγορά μέσω της Eurobank, που «σκότωσε» μη εξυπηρετούμενα δάνεια ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ μόλις στο 3% της αξίας τους. Δηλαδή, για κάθε ευρώ δανείου η τράπεζα πήρε 3 σεντ του ευρώ. Συνολικά, η Eurobank θα εισπράξει για καταναλωτικά δάνεια 1,5 δισ. ευρώ μόλις 45.000.000 ευρώ, παρέχοντας στον αγοραστή μια έκπτωση 97%!

Οπως ανακοίνωσε η τράπεζα, οι υπογραφές ήρθαν να επικυρώσουν τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές από τις 5 Οκτωβρίου. Τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ανέλαβε η 100% θυγατρική της Eurobank, Financial Services S.A, η οποία έχει λάβει άδεια διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Από τα συγκεκριμένα deals κερδισμένες θα βγουν και οι τράπεζες, καθώς θα περιοριστούν οι συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις του ισολογισμού. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, για τα «κόκκινα» δάνεια που εμπίπτουν στην κατηγορία της καταναλωτικής πίστης και αφορούν χρέη από πιστωτικές κάρτες, υπεραναλήψεις μετρητών αλλά και μικρά καταναλωτικά δεν έχει σημασία η τιμή πώλησής τους, αλλά το γεγονός ότι βγαίνουν από τον ισολογισμό της τράπεζας και συμβάλλουν στην εκπλήρωση των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι τράπεζες τρέχουν τις διαδικασίες για να ξεφορτωθούν από τους ισολογισμούς τους χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προκειμένου να ανταποκριθούν στα stress tests και στις πιέσεις που ασκούν διεθνείς φορείς.

Το γιατί το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τα κόμματα και οι βουλευτές ως εκπρόσωποι των ελλήνων πολιτών αρνήθηκαν να νομοθετήσουν το δικαίωμα εξαγοράς των δανείων (για τα οποία καμία σημασία δεν είχε για τις τράπεζες η τιμή πώλησής τους) από τους Έλληνες πολίτες στο ύψος πώλησής τους στα funds (βλ. κερδοσκόπους), είναι ένα ερώτημα που δεν θα κληθεί να το απαντήσει ο ιστορικός του μέλλοντος, αφού θα έχουν προλάβει να απαντήσουν θεσμικά όργανα όπως η Δικαιοσύνη, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες που σήμερα διαπιστώνουν πως οι περιουσίες τους έχουν εκτεθεί πολλαπλώς εξαιτίας πολιτικής σκοπιμότητας, ανικανότητας ή... μήπως και υστεροβουλίας;...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]