«Ανεξαρτησία» ψήφισε το 90% στο δημοψήφισμα που... δεν έγινε
Ο ηγέτης της Καταλονίας άνοιξε την «πόρτα» για μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από την Ισπανία χθες, μετά το δημοψήφισμα στο οποίο, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, το 90% των ψηφοφόρων είπε «ναι».
Παρά τη χρήση βίας από την ισπανική αστυνομία προκειμένου να εμποδίσει το παράνομο -όπως το είχε κηρύξει η ισπανική κυβέρνηση- δημοψήφισμα, η κυβέρνηση της Καταλονίας δήλωσε πως 2,26 εκατομμύρια Καταλάνοι ψήφισαν, από τα 5,31 εκατ. που είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν, δηλαδή η συμμετοχή ανήλθε στο 42%. Σημειώνεται πως η τοπική κυβέρνηση δεν έδωσε συγκεκριμένο ποσοστό, λέγοντας πως το αποτέλεσμα άλλαξε διότι είχαν «κλαπεί» ψήφοι, η αστυνομία πήρε κάλπες και 400 εκλογικά κέντρα ήταν κλειστά.
Κατά τον εκπρόσωπο της Καταλονίας Ζόρντι Τουρούλ, η ψηφοφορία ήταν έγκυρη, παρά τις τροποποιήσεις που έγιναν στη διαδικασία.
Το ίδιο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας πάντως αμφισβητείται, δεδομένων των γεγονότων (σ.σ. η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έως τις 18:00 είχε κλείσει 92 εκλογικά τμήματα) αλλά και γιατί ήδη υπάρχουν καταγγελίες για ανθρώπους που ψήφισαν δύο φορές, αφού ότι το ηλεκτρονικό σύστημα είχε πέσει από το πρωί.
Η καταλανική κυβέρνηση, όπως μετέδωσαν οι Financial Times, έκανε χρήση ενός application στο οποίο είχαν πρόσβαση 2.300 εκλογικά κέντρα. Ωστόσο η Μαδρίτη επενέβη, με το υπουργείο Εσωτερικών να αναφέρει ότι η αστυνομία με κυβερνοεπίθεση έκλεισε την εφαρμογή. Σε κάποια εκλογικά τμήματα αναφέρθηκε ότι η εφαρμογή λειτούργησε με προβλήματα. Ως αποτέλεσμα, εκλογικά τμήματα αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν χαρτί και μολύβι, αφήνοντας τεράστιο όγκο δουλειάς στην καταλανική κυβέρνηση, που καλείται να κάνει τον έλεγχο.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της Καταλονίας, περισσότεροι από 800 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με την ισπανική αστυνομία κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος, το οποίο διευρύνει το χάσμα μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης, προκαλώντας τη μεγαλύτερη συνταγματική κρίση στη χώρα των τελευταίων δεκαετιών.
«Αυτή την ημέρα της ελπίδας και των παθών, οι πολίτες της Καταλονίας κέρδισαν το δικαίωμα να έχουν ένα ανεξάρτητο κράτος υπό τη μορφή μιας δημοκρατίας», δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ.
«Η κυβέρνησή μου, τις επόμενες ημέρες, θα στείλει τα αποτελέσματα της σημερινής (Κυριακή) ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο της Καταλονίας, ώστε να μπορέσει να ενεργήσει σύμφωνα με τον νόμο του δημοψηφίσματος», συμπλήρωσε.
Ο νόμος του δημοψηφίσματος, που το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό, προβλέπει μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από τη βουλή της Καταλονίας, αν η πλειοψηφία ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την Ισπανία. Ο νόμος δεν προβλέπει κάποιο ελάχιστο όριο συμμετοχής, ώστε το δημοψήφισμα να είναι έγκυρο.
Αν και η κήρυξη ανεξαρτησίας δεν θα έχει νομική ισχύ και πιθανότατα δεν θα αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, ωστόσο αποτελεί μια ιστορική πρόκληση στην εξουσία της ισπανικής κυβέρνησης και των κρατικών θεσμών.
Λίγο νωρίτερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωνε πως η Καταλονία απέτυχε να διεξαγάγει σήμερα ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. Ο λαός της Καταλονίας ξεγελάσθηκε για να πάρει μέρος στην απαγορευμένη ψηφοφορία, υποστήριξε ο Ραχόι, προσθέτοντας πως το δημοψήφισμα ήταν ένα στρατήγημα της περιφερειακής κυβέρνησης εναντίον της νομιμότητας και της δημοκρατικής αρμονίας και ήταν ένας «δρόμος που οδηγεί στο πουθενά».
Υποστήριξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Καταλανών αρνήθηκε να μετάσχει στη διαδικασία των αποσχιστών. Απέδειξαν ότι είναι άνθρωποι που σέβονται τον νόμο με την πλέον ευγενή έννοια της λέξης.
Ο Ραχόι ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας που επέβαλαν τον νόμο και έκαναν τη δουλειά τους και υποστήριξε πως το κράτος δικαίου επικράτησε στην Καταλονία. «Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του», τόνισε ο συντηρητικός ηγέτης σε τηλεοπτική ομιλία του.
Οι δυνάμεις της τάξης «έκαναν το καθήκον τους» και «σεβάστηκαν την εντολή της δικαιοσύνης», η οποία είχε απαγορεύσει το δημοψήφισμα. «Θα ήταν ευκολότερο για όλους να κοιτάξουμε από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε ο συντηρητικός ηγέτης. Το δημοψήφισμα αποτελούσε μια «αληθινή επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου (...) στην οποία το κράτος αντέδρασε με αποφασιστικότητα και ηρεμία».
Ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε επίσης να συναντηθεί με όλα τα πολιτικά κόμματα για να συζητήσουν το μέλλον της χώρας μετά το δημοψήφισμα.
Πόλεμος λέξεων μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δύο πλευρές επιρρίπτουν η μία στην άλλη τις ευθύνες. Η ισπανική κυβέρνηση θα λογοδοτήσει σε διεθνή δικαστήρια για την αστυνομική βία που προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 744 ανθρώπων στη διάρκεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, δήλωσε εκπρόσωπος της περιφέρειας.«Το ισπανικό κράτος έχει εκτεθεί πολύ και στο τέλος θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια», δήλωσε ο Ζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σε συνέντευξη Τύπου.
Από την πλευρά του, όμως, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο περιέγραψε την αντίδραση των υπηρεσιών ασφαλείας και της αστυνομίας ως «ανάλογη των περιστάσεων και επαγγελματική», αναρτώντας ένα βίντεο με αστυνομικό που βοηθούσε έναν πατέρα και το παιδί του, στην περιοχή της Καταλονίας.
H Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «η ολική ανευθυνότητα της κυβέρνησης της Καταλονίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον επαγγελματισμό των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας. Με αποφασιστικότητα και αναλογικότητα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αποδιοργάνωση των σχεδίων της Τζενεραλιτάτ» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.
Πολιτική θύελλα και στη Μαδρίτη
Αντιδράσεις για τη στάση της κυβέρνησης υπάρχουν και από τη Μαδρίτη. Ο ηγέτης των Ποντέμος Πάμπλο Ιγκλέσιας με ανάρτησή του στο Twitter στιγμάτισε την άσκηση της βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις στην Καταλονία. «Εάν η Ισπανία διαλυθεί από κάτι, αυτό θα είναι επειδή το Λαϊκό Κόμμα κι αυτοί που το υποστηρίζουν στο Κογκρέσο συνεχίζουν να καταστρέφουν τη δημοκρατία» έγραψε ο ίδιος.Αργότερα σε δηλώσεις του τόνισε ότι το κόμμα του Ραχόι προκάλεσε μη αναστρέψιμη ζημιά στην Ισπανία, όχι μόνο την Καταλονία. Η πλειοψηφία των Ισπανών θέλουν διάλογο και ειρήνη, τόνισε.
Τη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις στην Καταλονία εξέφρασε ο Πέδρο Σάντσεζ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό Ραχόι.
Εν τω μεταξύ, ομάδες που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας και εμπορικές ενώσεις της Καταλονίας κήρυξαν γενική απεργία στην περιοχή για τις 3 Οκτωβρίου.
Το σκηνικό της βίας
Πριν ακόμα ανοίξουν οι κάλπες, ισπανική αστυνομία και εθνοφρουρά ξεκίνησαν να βγάζουν «σηκωτούς» τους ψηφοφόρους έξω από τα εκλογικά κέντρα και να κατάσχουν κάλπες, ενώ σ’ ένα νέο βιντεοσκοπημένο στιγμιότυπο, οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν καταγραφεί να επιτίθενται κατά Καταλανών πυροσβεστών. Σε άλλα βίντεο, η καταλανική αστυνομία φαίνεται να έρχεται σε αντιπαράθεση με την εθνοφρουρά.Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι 12 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις, ενώ έχουν συλληφθεί τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και μια νεαρή γυναίκα, για ανυπακοή και επίθεση κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ψηφοφόρων-αστυνομίας. Επίσης, γνωστοποίησε πως έχουν κλείσει 92 εκλογικά κέντρα.
Η τοπική αστυνομία (Mossos) δεν έλαβε μέρος στις ταραχές ενώ κατηγορείται από τη Μαδρίτη ότι δεν εκτέλεσε την εντολή να σφραγίσει κτίρια που προορίζονταν για εκλογικά κέντρα και απειλείται με ποινές.
Μάλιστα, αστυνομικές ενώσεις ανακοίνωσαν πως θα κινηθούν νομικά κατά του επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Mossos d’Esquadra. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πέντε ενώσεις που εκπροσωπούν την Εθνική Αστυνομία αναφέρουν: «Όχι μόνο (η Mossos) απέφυγε να τηρήσει τις διαταγές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Καταλονίας, αλλά ενήργησε με ντροπιαστική ελαφρότητα, αν όχι κωλυσιεργία, χειραγωγώντας ακόμα και δεδομένα για τα εκλογικά κέντρα». Ο ισπανικός σύνδεσμος των πολιτοφυλάκων (AEGC) γνωστοποίησε πως θα ενεργήσει ως ιδιώτης εισαγγελέας σε όποια νομική διαδικασία κινηθεί κατά της Mossοs για την «αντιπαράθεση και επίθεση κατά αξιωματούχων της Πολιτοφυλακής».
Από την άλλη πλευρά, την άμεση παραίτηση του απεσταλμένου της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Ενρίκ Μίγιο ζήτησε η τοπική κυβέρνηση μετά τα επεισόδια. «Είπαμε ότι ο λαός της Καταλονίας θα ψηφίσει, και ψηφίζει στο 73% των εκλογικών κέντρων. Απαιτούμε την άμεση παραίτηση του Μίγιο για κρατική βία. Ζητούμε από τον κόσμο να υπερασπιστεί το θεμελιώδες δικαίωμά του. Η Καταλονία ψηφίζει» ανέφερε το πρωί της Κυριακής ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Τζόρντι Τουρούλ. «Όλος ο κόσμος βλέπει τη βία της κεντρικής κυβέρνησης» είπε ο Τουρούλ.
Πηγές της αστυνομίας, όπως μεταδίδει η El Pais, αναφέρουν ότι μετά τις 08:30 κανένα εκλογικό κέντρο δεν έχει σύνδεση ίντερνετ, με αποτέλεσμα οι ψήφοι να καταμετρώνται σε χαρτί.
O πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Άρτουρ Μας δήλωσε στην ισπανική τηλεόραση ότι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι «πρέπει να παραιτηθεί άμεσα». Ο ίδιος τόνισε ότι ο Ραχόι είναι υπεύθυνος για «ένα κράτος βίας», χαρακτηρίζοντας τον Ισπανό πρωθυπουργό ως «αυταρχικό» και «καταπιεστή».
Από την άλλη πλευρά, ο απεσταλμένος της ισπανικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε νωρίτερα ότι «πρέπει να σεβαστούμε το νομικό πλαίσιο», δηλώνοντας ότι η Μαδρίτη αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα. «Η (τοπική) κυβέρνηση διακινδυνεύει τη δημόσια τάξη και τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων, περιλαμβανομένων μικρών παιδιών», τόνισε.
Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ δήλωσε ότι η χρήση κλομπ και πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία αποτελεί «αδικαιολόγητη χρήση βίας» ενώ δημιουργεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία.
Ερώτημα η εγκυρότητα
Δεδομένης της κατάστασης, η ψηφοφορία έγινε με αργούς ρυθμούς και με το ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης να βγαίνει εκτός λειτουργίας. Ο καταλανικός σύνδεσμος Societat Civil Catalana έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για αρκετά άτομα που ψήφισαν πάνω από μία φορά, σε διαφορετικά εκλογικά κέντρα.Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο εκπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης στην περιοχή επεσήμανε: «Πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία».
Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Καταλονίας δήλωσε πως οι ψηφοφόροι μπορούν να πάνε σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο είναι ανοικτό, αν το εκλογικό κέντρο στο οποίο έπρεπε να πάνε να ψηφίσουν είναι κλειστό, ενώ μπορούν να χρησιμοποιήσουν ψηφοδέλτια που έχουν εκτυπώσει οι ίδιοι στο σπίτι τους.
Κανονικά ψήφισε πάντως ο ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα Gerard Pique αλλά και άλλοι παίκτες.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...