Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προϋπολογισμός με νέα μέτρα λιτότητας 1,8 δισ. ευρώ


Της Δήμητρας Καδδά

Κατατίθεται στη Βουλή σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 – με βάση την σχετική Συνταγματική υποχρέωση – έχοντας ως δεδομένο ότι θα… αλλάξει. Στην τελική του μορφή θα πρέπει να διαμορφωθεί στις 21 Νοεμβρίου και το περιεχόμενο του θα καθορισθεί από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές που σχεδιάζεται να ξεκινήσουν σε επίπεδο επικεφαλής στα μέσα ή στα τέλη Οκτωβρίου.

Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει βασιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στο Μεσοπρόθεσμο του προηγούμενου Μαϊου, το οποίο προέβλεπε μέτρα 1,8 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος: τα 500 εκατ. ευρώ αποφασίστηκαν με την δεύτερη αξιολόγηση και τα υπόλοιπα με την αρχική συμφωνία του 2015 και την πρώτη αξιολόγηση του 2016.

Οι παρεμβάσεις που θα τεθούν σε ισχύ το 2018 περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων από τις αυξήσεις στις εισφορές των επαγγελματιών, τις παρεμβάσεις στα επιδόματα, στην υγεία και στις συντάξεις, την φορολόγηση δραστηριοτήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων τύπου Airbnb, την κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες, την κατάργηση της έκπτωσης κατά 1,5% στην φορολογία εισοδήματος, την κατάργηση της έκπτωσης από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης, αλλά και της θέσπισης ανώτατου ορίου δαπάνης για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Πρωτογενές πλεόνασμα και μέρισμα
Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για 2,1% με 2,2% του ΑΕΠ περίπου για το 2017, δηλαδή για το ποσοστό το οποίο ανακοίνωσε προ ημερών ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Για το 2018, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να καταγραφεί οριακά υψηλότερο του στόχου του μνημονίου, δηλαδή πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ.

Στην δημοσιονομική επίδοση του 2017 μάλιστα φέρεται να περιλαμβάνεται και η δαπάνη για την διανομή μερίσματος, για 2η συνεχή χρονιά, όπως είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών είχε διευκρινίσει πάντως πριν από μερικές ημέρες, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος δεν θα καταλήξει για την 13η σύνταξη, αλλά για στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες (ΚΕΑ), για την αύξηση των δαπανών για επενδύσεις ή για ταχύτερη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο για το 2017 όρισε ως στόχο πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ και για το 2018 το 3,5% του ΑΕΠ. Το Μεσοπρόθεσμο όριζε για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,9% του ΑΕΠ.

Η παγίδα με το ΑΕΠ
Πέρα από τους δανειστές και την πιθανότητα να ζητηθούν νέα μέτρα για το 2018, υπάρχει το θέμα της ανάπτυξης. "Για το 2017 ο στόχος για ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ ίσο με 1,8% θεωρείται αισιόδοξος", ανέφερε την Παρασκευή το ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, στην "Αξιολόγηση των Μακροοικονομικών Προβλέψεων 2018", σχολιάζοντας το Προσχέδιο Προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τους πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση διατηρεί μεν την εκτίμηση για 1,8% ανάπτυξη φέτος (σ.σ. σε 2% ΑΕΠ αναφέρθηκε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ για 1,7% ανάπτυξη μίλησε ο κ. Στουρνάρας), αλλά διαφοροποιεί τις παραμέτρους: Πλέον παραδέχεται χαμηλότερη αύξηση των επενδύσεων φέτος που αντισταθμίζεται όμως από πολύ πιο μεγάλη αύξηση της κρατικής κατανάλωσης.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]