Αναλύσεις για την κατάσταση στα Βαλκάνια προκαλούν ανησυχία
Η οικονομική κατάσταση σε Σκόπια, Αλβανία, οι ελπίδες τους για ένταξη στην ΕΕ και τα παιχνίδια στρατηγικής των μεγάλων δυνάμεων.
Οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων, τριάντα περίπου χρόνια μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων, δεν κατόρθωσαν ακόμη να αποκτήσουν την συνήθη δομή των δυτικών χωρών, άλλοτε για πολιτικούς λόγους, άλλοτε για οικονομικούς, συνήθως και για τους δυο.
Οι τελευταίες πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση των Σκοπίων είναι ενδεικτικές της αρνητικής πορείας της χώρας, και με την προσθήκη αφενός των πολιτικών αφετέρου των δυσεπίλυτων εθνοτικών προβλημάτων, το μέλλον δεν προδιαγράφεται ευτυχές [Για εχθές είχε προγραμματιστεί δυναμική εκδήλωση των Σλάβων, που διαμαρτύρονται για την αλβανοποίηση της χώρας, χωρίς να έχω μέχρι στιγμής πληροφορίες].
Η μείωση του ΑΕΠ στην γειτονική αλβανοσλαβική χώρα, κατά 1,8%, προκαλεί ανησυχία, και από την μεν κυβέρνηση αποδίδεται στην σπατάλη της προηγούμενης με τον Ν. Γκρούεφσκι, που γέμισε τα Σκόπια με φαραωνικά εικαστικά -με αμφισβητούμενη την οικονομική διαχείριση-, από δε την αντιπολίτευση στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει προβεί ακόμη στην εκπόνηση αναπτυξιακού σχεδίου.
Η αλήθεια είναι πάντως, ότι τα φαινόμενα, σε όλες τις χώρες της βαλκανικής, είχαν εμφανιστεί εδώ και μια τετραετία, τουλάχιστον. Τόσο στην Κροατία, όσο και στην Σερβία, δεκάδες χιλιάδες πολίτες που πήραν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, είδαν το ύψος της δόσης να εκτοξεύεται. Μάλιστα, οι τράπεζες βρήκαν την ευκαιρία να ανεβάσουν τα επιτόκια των δανείων καθώς ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι καταφεύγουν στο δανεισμό για να τα βγάλουν πέρα.
Στην Αλβανία το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, ήδη από το 2013 είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το δημόσιο χρέος είχε ξεπεράσει το 60 % με σαφείς τάσεις ανόδου.
Αυτήν την κατάσταση περιγράφουν με μελανά χρώματα ξένοι αναλυτές και πολιτικοί, που θα πρέπει να μας εμβάλλει σε ανησυχίες, λόγω του ότι οι Βαλκάνιοι γείτονές μας λύνουν τις διαφορές τους δυναμικά, και συχνά με αιματηρό τρόπο. Το λιγότερο που θα μας συμβεί, είναι να έχουμε και πρόσφυγες από τον βορρά [έχω σημειώσει εδώ, ότι τα κέντρα υποδοχής προσφύγων, που είχαν κατασκευαστεί αμέσως με την πτώση των κομουνιστικών καθεστώτων στις ακριτικές μας περιοχές, ανακαινίστηκαν προ μηνών].
Ο γνωστός μας και πολυπράγμων Χαβιέ Σολάνα, σε άρθρο του υποστηρίζει ότι λίγες περιφέρειες του κόσμου είναι πιο πολιτιστικά και πολιτικά πολύπλοκες από τα Βαλκάνια. Η δε Μογκερίνι, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, δήλωσε πως «τα Βαλκάνια μπορούν εύκολα να γίνουν μία από τις σκακιέρες όπου μπορεί να παίξουν παιχνίδια στρατηγικής οι μεγάλες δυνάμεις».
Η ελπίδα των χωρών αυτών να ενταχθούν στην Ε.Ε. εξανεμίζεται με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να ανακοινώνει -ήδη από το 2014- ότι δεν θα γίνουν δεκτά νέα μέλη το 2019. Οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι η διαδικασία ένταξης στο μπλοκ θα είναι γρήγορη και εύκολη. Ίσως γι’ αυτό και δεν δίνουν σημασία στην απειλή περί βέτο που εκπέμπει το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Υπάρχει όμως και ένα περίεργο δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, όπου κάνει λόγο και για "Εδάφη της ελληνικής επικράτειας θα διεκδικηθούν από ένοπλες αλβανικές οργανώσεις". Οι σχέσεις πολλών εντύπων με μυστικές Υπηρεσίες δεν είναι άγνωστη, και πρέπει να καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια αποκρυπτογράφησης των γραπτών τους.
Αναφέρεται, το δημοσίευμα, σε εδαφικές αλλαγές και αποσταθεροποιήσεις των υφισταμένων συνόρων στην περιοχή, με επίκεντρο τους αλβανικούς πληθυσμούς. Για την Αλβανία, τονίζει την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου που ορίζουν εν πολλοίς τις βρετανικές θέσεις και προσανατολισμούς. Αυτό το σημείο πρέπει να προσεχθεί, επειδή -όπως πάλι είχα σημειώσει εδώ παλαιότερα- ο χάρτης της Μεγάλης Αλβανίας, τυχαίνει να είναι ο χάρτης των εδαφών που υπάρχουν πετρελαϊκά αποθέματα, τα δικαιώματα των οποίων έχει η ολλανδοβρετανική Shell.
Η αναφορά της εφημερίδας στην Ελλάδα, παρουσιάζει ενδιαφέρον από την άποψη ότι αποκαλύπτει -αν είναι αληθές μένει να διερευνηθεί- πως αλβανικές ομάδες θα επιχειρήσουν προσάρτηση ελληνικών εδαφών, γράφοντας ότι ο διαβόητος Φεστίμ Λιάτο, φερόμενος ως Πρόεδρος της "Δημοκρατίας της Τσαμουριάς", κινείται με βάση οδηγίες των Αμερικανών, ενώ έχει στρατολογηθεί απ’ την ισραηλινή Mosad. Σ’ αυτόν αποκλειστικά Αμερικανοί και Ισραηλινοί φέρεται να έχουν διαρρεύσει το σενάριο αυτό των εδαφικών ανακατατάξεων.
Αναφέρει ως έδρα για τη συγκέντρωση και εκπαίδευση του Απελευθερωτικού Στρατού Τσαμουριάς την πόλη Στρούγκα στα Δυτικά Σκόπια και τα σύνορα με την Αλβανία. Κάνει λόγο μάλιστα για παρουσία πρώην αξιωματικών των Αμερικανών στη Βάση του Μπόντστιλ στο Κοσσυφοπέδιο, που ασχολούνται με τη συγκρότηση του συγκεκριμένου ένοπλου σχήματος που αριθμεί κατά το δημοσίευμα πλέον των 2.200 ανδρών.
Πόση σχέση με την πραγματικότητα έχουν αυτά τα σενάρια που μας αφορούν, και πόσο ευφάνταστα είναι, δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω. Προφανώς, και οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωρίζουν, ότι και το πιο τρελό σενάριο, μπορεί να εμπεριέχει στοιχεία αλήθειας.
Μακεδών
Πηγή Voria
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...