Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Από την Ενωμένη Ευρώπη στην Ευρώπη των ζωνών


Η ενοποίηση της Ευρώπης ως εγχείρημα έχει αποτύχει. Αυτό συμβαίνει γιατί από τη μια δεν μπορεί να μετεξελιχθεί σε μια ομοσπονδία όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Από την άλλη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τουλάχιστον από τους Αμερικανούς ότι η ΕΕ θα αποτελέσει επί της ουσίας τον «ζωτικό χώρο» της Γερμανίας. Κάτι σαν την Ευρώπη του Καρλομάγνου.

Γράφει ο Μένιος Τασιόπουλος

Δεν πρόκειται για ζήτημα που εναπόκειται ή εξαρτάται από την παρουσία του Τράμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Η Ευρώπη είναι μια οντότητα του «παλαιού κόσμου». Τα έθνη που τη συγκροτούν είναι στην ουσία μητροπόλεις με ιστορία, πολιτισμό και σχέσεις που δεν μπορούν να απορροφηθούν από μια νέα ενότητα για να ορίσουν ένα νέο έθνος.

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει και ούτε μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκό έθνος. Πρόκειται για απλούστευση, την οποία υιοθέτησαν κάποιοι Ευρωπαίοι θεωρητικοί της γεωπολιτικής μεταπολεμικά και ειδικότερα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Ιστορικές διαφορές

Δεν είναι δυνατόν να ταυτιστεί η Ευρώπη, η βάση του Δυτικού πολιτισμού, με τις αποικίες και το «νέο κόσμο» που δόμησαν εκείθεν του Ατλαντικού οι εθνάρχες του αμερικανικού έθνους. Γιατί εκεί συγκεντρώθηκαν διαφορετικές εθνότητες, ως προς την καταγωγή, οργανώνοντας ένα μετά-ευρωπαϊκό νέο κόσμο, ένα νέο έθνος στη βάση μιας διαφορετικής πραγματικότητας.

Ένα ιστορικό «εποικοδόμημα». Μια νέα ενότητα που δείχνει την εξέλιξη της Δύσης από τον Μεσαίωνα στη νέα εποχή. Εν ολίγοις η Ευρώπη αφετηριακά δεν είναι και ούτε μπορεί να γίνει ένα είδος ΗΠΑ.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Δυτικές δυνάμεις, υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον, προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια ισορροπία ισχύος απέναντι στη Σοβιετική Ένωση, χωρίς νέο πόλεμο. Επιχείρησαν, λοιπόν, στη βάση των αρχικών θεωριών «ηγεμονικής σταθερότητας» της Δύσης στην παγκόσμια τάξη, την ανοικοδόμηση της Δυτικής Γερμανίας, απαλλάσσοντάς την από χρέη και λοιπά βάρη και βοηθώντας την να ανασυγκροτηθεί.

Δεν ίσχυσε, δηλαδή, κάτι ανάλογο με τη βαρύτατη για την τότε Γερμανία Συνθήκη των Βερσαλλιών. Αυτό το καθεστώς ίσχυσε και για την Ανατολική Γερμανία που βρέθηκε στον Ανατολικό Συνασπισμό.

Διαβάστε τη συνέχεια "Από την Ενωμένη Ευρώπη στην Ευρώπη των ζωνών"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]