Κάνει πίσω η Μέρκελ στην προκλητικότητα του "σουλτάνου" Ερντογάν
Γράφει ο Παναγιωτίδης Μάρκος
Οι σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία έχουν καταγραφεί ιστορικά και έχουν πολλά κοινά σημεία, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι προκλητικές στάσεις έναντι τρίτων, η παραβίαση διεθνών κανόνων προς όφελος των ιδίων και, κυρίως, η προσφυγή σε αιμοσταγείς λύσεις ενάντια στο σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως αυτά ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο.
Μόλις χθες ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακολουθώντας πιστά την "χορογραφία" Τουρκίας - Γερμανίας, προκάλεσε το θυμικό της Δύσης, δηλώνοντας πως η Τουρκία θα αποχαιρετήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν ανοιχτούν νέα ενταξιακά κεφάλαια...!
Κι ενώ τα όσα συμβαίνουν (ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο) στην Τουρκία, έχουν καταδικασθεί από το σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών, και από τις Βρυξέλλες, ανώτατα στελέχη των οποίων δήλωσαν απερίφραστα πως "η Τουρκία δεν μπορεί να έχει καμία θέση στην Ευρώπη", σήμερα δια στόματος της γερμανίδας καγκελαρίου υπήρξε η απόλυτη "ανατροπή", επιβεβαιώνοντας τις σχέσεις "αίματος" και υψηλού συμφέροντος που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Στην παρέμβασή της αυτή η κυρία Μέρκελ προϊδέασε και για το "μοντέλο σύνδεσης" που θα προωθηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, και το οποίο θα είναι καθαρά οικονομικό. Μια "λύση" που εξυπηρετεί το δίδυμο του τρόμου, αφού τόσο το Βερολίνο όσο και η Άγκυρα θα συνεχίσουν απρόσκοπτα την συνεργασία τους και η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι χώρος φτηνής παραγωγής προϊόντων, αλλά και χώρος γεωπολιτικής εκμετάλλευσης από την πλευρά της Γερμανικής Ευρώπης.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως η Ευρώπη δεν θα πρέπει να απομακρύνει την Τουρκία παρά τις ανησυχίες για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και φάνηκε να υποβαθμίζει τις συζητήσεις ότι οι φιλοδοξίες της Άγκυρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν τελειώσει. Ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα δήλωσε στο Ρόιτερς πως η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ένωσης λόγω της καταστολής των διαφωνούντων από τον Ερντογάν, των δηλώσεών του για «ναζιστικές» πρακτικές στη Γερμανία και ενός δημοψηφίσματος που του χορήγησε σαρωτικές νέες εξουσίες. Δυστυχώς για τον ίδιο, οι δηλώσεις του δεν είχαν καμία απολύτως βαρύτητα για την γερμανίδα καγκελάριο, η οποία αποφασίζει και διατάσσει...
Έτσι, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην Berliner Zeitung, η Μέρκελ είπε πως η Τουρκία είναι «ένας σημαντικός εταίρος στη μάχη κατά του ισλαμικού τρόμου» και πως είναι προς το συμφέρον της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να έχουν καλές σχέσεις με την Άγκυρα.
«Δεν μπορείς απλώς να απομακρύνεις έναν τέτοιο εταίρο, ακόμη και υπό το φως αρνητικών εξελίξεων τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις η Μέρκελ ήταν πιο επιφυλακτική, αν και επανέλαβε πως η Τουρκία θα υπερβεί μια κόκκινη γραμμή της ΕΕ, αν επαναφέρει τη θανατική ποινή.
«Εμείς στην Ευρώπη πρέπει να συζητήσουμε από κοινού τι είδους μελλοντική σχέση θέλουμε με την Τουρκία», είπε.
Η Μέρκελ απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις ορισμένων συντηρητικών συμμάχων της να γίνουν πιο αυστηροί οι κανονισμοί για την απόκτηση διπλής υπηκοότητας, που αφορούν έως και τρία εκατομμύρια ανθρώπους τουρκικής καταγωγής που ζουν στη Γερμανία, ένα θέμα που απασχολεί τη δημόσια συζήτηση ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου.
«Η διπλή υπηκοότητα δεν θα αποτελέσει θέμα της προεκλογικής εκστρατείας όπως ήταν το 1999», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στην Koelner Stadt Anzieger, αναφερόμενη στη διαμάχη που υφίστατο προτού η Γερμανία αλλάξει τους κανόνες το 2000 καθιστώντας ευκολότερη την απόκτηση διπλής υπηκοότητας.
Η κυβέρνηση της Μέρκελ έχει κάνει λόγο την τελευταία δεκαετία για την ανάγκη μεγαλύτερης ενσωμάτωσης της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία. Η άφιξη ενός εκατομμυρίου και πλέον μεταναστών τα τελευταία δύο χρόνια έχει εντείνει τη διαμάχη.
Το ποια ακριβώς Ευρώπη δημιουργεί η κυρία Μέρκελ, είναι αρκετά εύκολο να το αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε. Δυστυχώς, οι πολιτικοί νάνοι που περιφέρονται παριστάνοντας τους ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, αδυνατούν να υπερασπισθούν όχι μόνο τα συμφέροντα των χωρών τους, αλλά και την προσωπική τους αξιοπρέπεια, την οποία μπορεί να συνθλίβει οποιαδήποτε στιγμή η Γερμανία της Μέρκελ και του Σόιμπλε.
Το γιατί η Ελλάδα επιμένει να παραμένει σε ένα ευρωπαϊκό σχήμα το οποίο λειτουργεί υπέρ των γερμανικών συμφερόντων, και στο οποίο οι αποφάσεις παίρνονται χωρίς να υπολογίζονται οι "εταίροι" της Γερμανίας, είναι ένα ερώτημα το οποίο οφείλει να απαντηθεί τάχιστα από την ελληνική πλευρά. Φυσικά, για να μην είμαστε αιθεροβάμονες, η παρούσα πολιτική σκηνή δεν μπορεί να αρθρώσει καν λόγο για τα ελληνικά συμφέροντα, αφού τα τελευταία επτά χρόνια (των μνημονίων) είναι η ίδια πολιτική σκηνή που επί της ουσίας έχει αποδεχθεί στον απόλυτο βαθμό την απώλεια της Ελληνικής εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας... Είναι όλοι αυτοί που όταν κυβερνούν υπογράφουν τα πάντα για να παραμείνουν στις καρέκλες της εξουσίας και όταν δεν κυβερνούν υπόσχονται πως θα υπογράφουν τα πάντα για να καταλάβουν ή να επανέλθουν στην εξουσία...
Οπότε, μένει στον ελληνικό λαό να αντιληφθεί ποια είναι σήμερα η στάση της Γερμανικής Ευρώπης απέναντί του και ποια θα είναι η στάση (ιδιαίτερα της Γερμανίας) εάν ο Ερντογάν αποφασίσει να γίνει περισσότερο επιθετικός και διεκδικητικός προς την Ελλάδα..., οπότε και θα αποδειχθεί εάν η Ελλάδα είναι εταίρος ή εταίρα της Γερμανίας...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...