Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Yeni Safak: Η Άγκυρα προετοιμάζεται για μια χερσαία επίθεση στο Ιράκ


Η Τουρκία προετοιμάζει μια χερσαία επίθεση στο βόρειο Ιράκ εναντίον των βάσεων στα μετόπισθεν των κούρδων αυτονομιστών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Yeni Safak, που πρόσκειται στην τουρκική εξουσία.

Η επιχείρηση αυτή, με την ονομασία "Ασπίδα του Τίγρη", θα διαδεχθεί την επιχείρηση "Ασπίδα του Ευφράτη", που άρχισε στις 24 Αυγούστου στη βόρεια Συρία εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των κουρδικών πολιτοφυλακών και έλαβε επισήμως τέλος την περασμένη εβδομάδα.

Οι τουρκικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν άμεσα αυτές τις πληροφορίες, αλλά ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως η "Ασπίδα του Ευφράτη" θα έχει ένα "δεύτερο και ένα τρίτο στάδιο" στη Συρία και στο Ιράκ.

Η επιχείρηση "Ασπίδα του Τίγρη" μπορεί να αρχίσει "τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου", μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την επέκταση των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν, αναφέρει η Yeni Safak.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, θα κινητοποιηθούν άρματα μάχης, πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που είχαν χρησιμοποιηθεί για την επιχείρηση στη Συρία.

Η εφημερίδα απαριθμεί εννέα στρατόπεδα του PKK, μιας οργάνωσης που χαρακτηρίζεται "τρομοκρατική" από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της, στην περιφέρεια Σιντζάρ, η οποία εκτείνεται από τη Μοσούλη μέχρι τη Συρία, νοτίως των τουρκικών συνόρων.

Η κουρδική αυτονομιστική οργάνωση εισήλθε εκεί το 2014 για να εκδιώξει, όπως υποστήριξε, το Ισλαμικό Κράτος που κατέσφαζε εκεί τους τοπικούς πληθυσμούς των Γεζίντι.

Σύμφωνα με την Yeni Safak, η επιχείρηση έχει κυρίως στόχο να αποκοπούν οι οδοί επικοινωνίας ανάμεσα στη Σιντζάρ και την οροσειρά Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ, όπου φέρεται ότι βρίσκεται το επιτελείο του PKK.

Οι δυνάμεις της Άγκυρας θα υποστηριχθούν εξάλλου από τους Τουρκμένους του Ιράκ που εκπαιδεύονται στην τουρκική βάση της Μπασίκα (στην επαρχία της Μοσούλης), όπου από τον Δεκέμβριο του 2015 έχουν αναπτυχθεί τούρκοι στρατιώτες, κάτι στο οποίο αντιδρά τη Βαγδάτη.

Μια τέτοια επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ υπάρχει κίνδυνος να ενισχύσει τις εντάσεις με τη Βαγδάτη, αλλά και με την Ουάσινγκτον, η οποία έχει κρατήσει επιφυλακτική στάση έναντι της μονομερούς εισβολής της Τουρκίας στη Συρία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]