Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

WSJ: Η Ελλάδα απειλεί την Ευρωζώνη και όχι την Ιταλία


«Όχι για πρώτη φορά μέσα στο έτος, οι Κασσάνδες έχουν διαψευστεί» αναφέρει ο αρθρογράφος Simon Nixon σε δημοσίευμα που φιλοξενείται στη Wall Street Journal, το οποίο καταπιάνεται με την παρούσα φάση της ευρωζώνης, ύστερα και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

Όπως αναφέρει, «δεν έπεσε ο ουρανός, το ευρώ βυθίστηκε, αλλά ανέκαμψε αργότερα και τα ιταλικά ομόλογα και οι τραπεζικές μετοχές μόλις που “κουνήθηκαν”».

«Γιατί δεν αντέδρασαν οι αγορές, όπως κάποιοι φοβούνταν ή κάποιοι, που ονειρεύονται την αποτυχία του ευρωπαϊκού σχεδίου, ελπίζουν;», διερωτάται ο αρθρογράφος και εξηγεί: «Η μία απάντηση είναι ότι η ήττα του Renzi ήταν αναμενόμενη για τις αγορές. Η άλλη εξήγηση είναι ότι το δημοψήφισμα, όπως και η ψήφος υπέρ του Brexit και η εκλογή Trump από μόνες τους δεν αλλάζουν τίποτα. Μπορεί να ακολουθήσουν πολιτικές συνέπειες μετά την απόφαση, αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε ποιες θα είναι αυτές και οι αγορές θα περιμένουν για να τις αξιολογήσουν», τονίζεται.

Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα, το πρόβλημα με την πολιτική κατάσταση της Ιταλίας θα περιοριστεί στη χώρα. «Αυτό που έχει γίνει σαφές τα τελευταία εφτά χρόνια είναι ότι μια κρίση χώρας γίνεται κρίση για το σύνολο του μπλοκ, όταν απαιτείται μια συλλογική ευρωπαϊκή απάντηση», τονίζεται.

Εξηγείται πως o κίνδυνος να ξεσπάσει μια νέα ελληνική κρίση είναι ρεαλιστικός, εκτός και αν η ευρωζώνη βρει έναν τρόπο να βγει από το μακροχρόνιο αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Γερμανία και το ΔΝΤ, για την επόμενη φάση του ελληνικού προγράμματος».

«Η Γερμανία έχει πει ότι δεν θα εκταμιεύσει περαιτέρω χρήματα αν το ΔΝΤ δεν μπει στο πρόγραμμα. Το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, ώσπου η Ευρωζώνη συμφωνήσει να βάλει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη βάση. Αλλά η ευρωζώνη δεν θα γνωρίζει πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται η Ελλάδα μέχρι η Αθήνα και οι δανειστές της συμφωνήσουν ποιοι θα πρέπει να είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του προϋπολογισμού όπως και πώς τα επιτευχθούν».

«Κανείς δεν επιθυμεί άλλο ένα αποτυχημένο ελληνικό πρόγραμμα. Τουλάχιστον όχι τη στιγμή που η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας ενισχύεται. Εντούτοις, κάποιοι αξιωματούχοι κάνουν τα πάντα για να δουν πώς μπορεί να επιλυθεί η κατάσταση. Και αν η Ευρωζώνη πασχίζει να επιλύσει της διαφορές της για την Ελλάδα, αυτό τι σημαίνει για την ικανότητα της ΕΕ, αν καταστεί αναγκαίο να βοηθήσει την Ιταλία;» σημειώνεται.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]