Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Είναι στα πρόθυρα εμφυλίου η Τουρκία;


Τεράστιες οι ευθύνες της Δύσης και ειδικά της Ουάσιγκτον

Του Δημήτρη Γ. Απόκη

Οι τελευταίες κινήσεις του συμπεριφερόμενου ως ηγέτη απολυταρχικού καθεστώτος, Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με τις συλλήψεις των ηγετών του Κουρδικού Κόμματος, βουλευτών, αλλά και πριν με τις συλλήψεις δημοσιογράφων, κλείσιμο εφημερίδων, και το πογκρόμ διώξεων στην κρατική μηχανή και τις ένοπλες δυνάμεις, δείχνουν ότι η Τουρκία οδηγείται σε μια εσωτερική κρίση από την οποία πολύ δύσκολα θα ανακάμψει. Και για αυτή την εξέλιξη είναι τεράστιες οι ευθύνες της Δύσης και κυρίως της κυβέρνησης Ομπάμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το μόνο που καταφέρνει ο Σουλτάνος της Άγκυρας με την αυταρχική και αντιδημοκρατική στρατηγική που ακολουθεί είναι να ρίχνει, σε καθημερινή πλέον βάση, λάδι στη φωτιά. Μια φωτιά με έντονο εθνικό χρώμα, αφού βάζει το απολυταρχικό καθεστώς του σε πορεία αιματηρής σύγκρουσης με τους Κούρδους. Ενώ ταυτόχρονα συγκρούεται και με το κοσμικό κομμάτι της κρατικής μηχανής και της κοινωνίας.

Για όσους θυμούνται η σύγκρουση με του Κούρδους και τους αντάρτες του PKK, μεταξύ 1984 και 1999, ήταν ιδιαίτερα αιματηρή, κοστίζοντας δεκάδες χιλιάδες ζωές. Εκείνη όμως την εποχή είχε περιοριστεί στη Νοτιοανατολική Τουρκία, η οποία όμως κόστισε ολοκληρωτική καταστροφή χωριών και μικρών πόλεων, με αποτέλεσμα την εκδίωξη των Κούρδων από τα εδάφη τους και διασκορπισμό τους σε όλη την έκταση της Τουρκίας.

Η νέα κόντρα με τις συλλήψεις των Κούρδων πολιτικών ηγετών και τις μαζικές διώξεις του Κουρδικού στοιχείου, καθιστά βέβαιη την εξάπλωση της σύγκρουσης σε όλη την έκταση της χώρας , οδηγώντας την σε σχεδόν βέβαιο εμφύλιο πόλεμο.

Οι επιπτώσεις στην γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων θα είναι σεισμικές και πολύ αρνητικές. Και εδώ είναι που η ευθύνη του Μπαράκ Ομπάμα και της κυβέρνησης του είναι τεράστιες. Όπως επίσης και της αστείας παρέας των Βρυξελλών – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άφησαν, χάιδεψαν, και συνεχίζουν να χαϊδεύουν και να ανέχονται τον απολυταρχικό δικτάτορα, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ουσιαστικά απομακρύνει την Τουρκία από τη Δύση και πολύ σύντομα θα είναι ορκισμένος εχθρός της.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Διεθνολόγος Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Δημοσιογράφος
Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]