Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η πολιτική Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα στα ενεργειακά της Ελλάδας


Μία πιθανή προσέγγιση με τη Ρωσία ίσως επιτρέψει την επαναφορά των σχεδίων South Stream ή Turkish Stream που ευνοούν την Ελλάδα

Πάντα με δεδομένο πως οι προεκλογικές εξαγγελίες του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, θα διατηρηθούν στις βασικές τους γραμμές στην εξωτερική πολιτική, και ιδίως όσον αφορά τις σχέσεις με Ρωσία, Ισραήλ και Αίγυπτο, είναι προφανές πως πολλά θα αλλάξουν σχετικώς με την υφισταμένη -θολή- κατάσταση.

Πολλές χώρες, ελπίζουν πολλά στον ενεργειακό τομέα, και ιδιαιτέρως η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μία πιθανή προσέγγιση με την Ρωσία, ίσως επιτρέψει την επαναφορά των σχεδίων South Stream ή Turkish Stream, περίπτωση που ενδιαφέρει ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνον για την προμήθεια φυσικού αερίου, αλλά και την δραστηριοποίηση πολλών ευρωπαϊκών εταιριών που συμμετέχουν στο σχέδιο. Με πιθανή την αμερικανική θετική ή ουδέτερη στάση, η Ελλάδα, είτε προτιμηθεί ο αγωγός του Νοτίου Ρεύματος είτε ο τουρκικός, θα έχει το πλεονέκτημα να δεχθεί στο έδαφός της τον αγωγό που θα μεταφέρει το αέριο στην Ευρώπη, και εκ του λόγου ότι ήδη ο ΤΑΡ έχει ετοιμάσει το έδαφος.

Κυρίως όμως, την Ελλάδα την ενδιαφέρει η πολιτική του Τραμπ, ως προς το μεσανατολικό, και όχι μόνον για τα ενεργειακά. Συμφώνως προς τις διακηρυχθείσες θέσεις, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ:
Α) ως προς την Συρία δεν θεωρεί χειρότερο τον Άσαντ από τους αντιπολιτευόμενους, που ο Ομπάμα ήθελε να τον αντικαταστήσουν.
Β) Παρέχει πλήρη υποστήριξη προς το κράτος του Ισραήλ, που σημαίνει ότι θα ελαχιστοποιηθούν οι πιέσεις που ασκούσε ο Ομπάμα για πλήρη αποκατάσταση των σχέσεών του με την Τουρκία, και
Γ) Οι διαβεβαιώσεις που έδωσε στον πρόεδρο της Αιγύπτου, αλ Σίσι, κάνουν τον τελευταίο να αισιοδοξεί, όπως θα δούμε στην συνέχεια.

Να πούμε πάντως, ότι είναι ακαθόριστη η πολιτική που θα ακολουθήσει ως προς την Τουρκία, επειδή ναι μεν μεταξύ των συμβούλων του υπάρχουν πρόσωπα που συνδέονται με τον Ερντογάν με αθέμιτους τρόπους, αλλά υπάρχουν εξίσου και άλλοι -μεταξύ των οποίων και ελληνικής καταγωγής- που έχουν υιοθετήσει αντιτουρκικές θέσεις.

Μάλιστα δε, ο τουρκικός Τύπος δεν έκρυψε την "παγωμάρα" του με την πληροφορία ότι ο προοριζόμενος από τον Τραμπ ως ο νέος αρχηγός της CIA, ο Mike Pompeo, έχει χαρακτηρίσει την Τουρκία σαν ισλαμική δικτατορία και τον ίδιο τον Ερντογάν και το καθεστώς του σαν ισλαμικό δικτατορικό καθεστώς. Μετά το αποτυχόν πραξικόπημα, ο επίδοξος νέος αρχηγός της CIA σχολάζοντας τις τότε δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Cevad Zarife, που επαινούσε την τουρκική δημοκρατία και την νίκη της ενάντια στους πραξικοπηματίες, έγραψε χαρακτηριστικά στον tweet ότι η Τουρκία του Ερντογάν όπως και το Ιράν, είναι στυγνές ολοκληρωτικές ισλαμικές δικτατορίες.

Ως προς την αισιοδοξία του αλ Σίσι, αυτή στηρίζεται στην εκτίμηση ότι ο Τραμπ θα επιδείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη Μέση Ανατολή. Άλλωστε, οι σχέσεις της Αιγύπτου με την κυβέρνηση του Ομπάμα ήταν τεταμένες. Σε συνέντευξή του, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι "Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τραμπ έχει δείξει μεγάλη κατανόηση της κατάστασης στην περιοχή συνολικά και της κατάστασης στην Αίγυπτο ειδικά. Αυτός είναι κι ο λόγος που ανυπομονώ και αναμένω περισσότερη στήριξη και ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων».

Η αισιοδοξία του αλ Σίσι, έχει βάση, ως προς την σκληρή ρητορική του Τραμπ σχετικά με την τρομοκρατία, μια και η Αίγυπτος βρίσκεται αντιμέτωπη με επιθέσεις τζιχαντιστών που έχουν στερήσει τη ζωή σε εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες, ελέγχουν δε μεγάλο μέρος του Σινά.

Στο δε Ισραήλ, οι φανατικοί Εβραίοι περιμένουν τον Τραμπ ως Μεσσία, λαμβάνοντας υπόψη την υπόσχεσή του ότι θα μεταφέρει την Πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, που θα σημαίνει έμμεση αναγνώριση της πόλης, ως πρωτεύουσας του κράτους.
Αν επαληθευθούν τα ανωτέρω, μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα σε ωφελήματα, τουλάχιστον στα ενεργειακά, με αγωγό από Ισραήλ και οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Αν…

Μακεδών
Πηγή Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]