Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γερμανία: «Πλατφόρμα δράσης» για Ισλαμιστές η Τουρκία

Ως «πλατφόρμα δράσης» για ισλαμιστές περιγράφει την Τουρκία η γερμανική κυβέρνηση σε απόρρητο έγγραφό της και επισημαίνει ότι η Άγκυρα στηρίζει ενεργά ισλαμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο έχει στην κατοχή του το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε κεντρική πλατφόρμα δράσης για ισλαμιστικές και τρομοκρατικές ομάδες, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίζει τέτοιες οργανώσεις σε όλη την Εγγύς και Μέση Ανατολή. Το έγγραφο αποτελεί απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών σε κοινοβουλευτική ερώτηση της Αριστεράς (Die Linke), η οποία έχει διαβαθμιστεί ως απόρρητη.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Άγκυρα συνεργάζεται εδώ και χρόνια με ισλαμιστές. «Ως αποτέλεσμα της ειδικά από το 2011 βήμα-βήμα ισλαμοποιημένης εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, η Τουρκία εξελίχθηκε σε κεντρική πλατφόρμα δράσης για ισλαμιστικές ομάδες της περιοχής της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Οι πολυάριθμες εκφράσεις αλληλεγγύης και δράσεις υποστήριξης από το κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ και τον πρόεδρο Ερντογάν για την αιγυπτιακή "Μουσουλμανική Αδελφότητα", τη Χαμάς και ομάδες της ένοπλης ισλαμιστικής αντιπολίτευσης στην Συρία υπογραμμίζουν την ιδεολογική συγγένειά τους με τους αδελφούς μουσουλμάνους», αναφέρεται στο κυβερνητικό έγγραφο που επικαλείται το ARD, όπου επισημαίνεται ακόμη ότι αυτές οι εκτιμήσεις δεν μπορούν, «για το καλό του κράτους», να συμπεριληφθούν στο ανοιχτό, για δημόσια χρήση, μέρος της απάντησης.

Η γερμανική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το έγγραφο, συνδέει, σύμφωνα με το ARD, για πρώτη φορά επισήμως τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν με μια τρομοκρατική οργάνωση – διότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Χαμάς, πρόκειται για οργάνωση η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τέτοια από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από το 2003, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία. Αυτή η τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης βασίζεται σε εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

«Με την έναρξη της προσφυγικής κρίσης, ιδιαίτερα η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τήρησαν επιφυλακτική στάση όσον αφορά την κριτική απέναντι στην τουρκική πολιτική. Κατά την επεξεργασία της απάντησης της κοινοβουλευτικής ερώτησης, το υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε συντονιστεί με το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κανονικά είναι αρμόδιο για τέτοιες ερωτήσεις», ανέφερε στο ρεπορτάζ του το γερμανικό κανάλι και επισήμανε ότι το κείμενο απάντησης το οποίο εστάλη στην Αριστερά δεν βρισκόταν ως τώρα σε γνώση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Λόγω μιας γραφειοκρατικής παράλειψης στο υπουργείο Εσωτερικών, δεν υπήρξε συμμετοχή του υπουργείου Εξωτερικών στην τελική εκδοχή του κειμένου», διευκρίνισε νωρίτερα απόψε το υπουργείο Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι, επειδή τα συγκεκριμένα αποσπάσματα της απάντησης έχουν χαρακτηριστεί «απόρρητα», δεν μπορεί να πάρει θέση δημοσίως για τα ζητήματα ουσίας.

Το ARD ωστόσο επισήμανε από την πλευρά του ότι τυπικά η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών προς την Ομοσπονδιακή Βουλή ισχύει ως επίσημη θέση της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι δεν δόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών.

Το έγγραφο προκάλεσε αντιδράσεις των κομμάτων: ο αρμόδιος του SPD για την εξωτερική πολιτική Ρολφ Μούτσενιχ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο επιπτώσεων της δημοσιοποίησης του εγγράφου στις σχέσεις με την Τουρκία: «Σε μια τόσο ευαίσθητη και ευρεία αξιολόγηση, έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί και το υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται άλλωστε για ένα μέλος του ΝΑΤΟ και αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκεί Γερμανοί στρατιώτες», δήλωσε στο ARD ο κ. Μούτσενιχ και πρόσθεσε ότι η ηγεσία του ΑΚΡ προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να αναδειχθεί ως πρότυπο των μουσουλμανικών αδελφοτήτων, αλλά με μέτρια επιτυχία.

Από την πλευρά της η Αριστερά θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται στην κριτική που εκφράζει για την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας. «Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει. Δεν μπορεί δημοσίως να αποκαλεί εταίρο τον νονό της τρομοκρατίας Ερντογάν, όταν εσωτερικά προειδοποιεί ότι η Τουρκία είναι επίκεντρο του ένοπλου ισλαμισμού. Είναι ακατανόητο ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να συμπεριφέρεται στον Ερντογάν σαν εύθραυστο αυγό, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία του φέρεται να είναι η κεντρική πλατφόρμα δράσης του ισλαμισμού και ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων», δήλωσε η αρμόδια της «Die Linke» για την εξωτερική πολιτική Σεβίν Νταγκντελέν, η οποία είχε και την πρωτοβουλία της ερώτησης.

Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ δήλωσε προς την εφημερίδα Die Welt ότι «το αργότερο τώρα είναι πλέον σαφές ότι η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία έχει αποτύχει οριστικά» και πρόσθεσε ότι αναμένει από την κυβέρνηση και την ΕΕ να θέσει την προσφυγική πολιτική της σε εντελώς νέα βάση.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ (FDP) δήλωσε στην ίδια εφημερίδα: «Το γεγονός ότι το τουρκικό κυβερνητικό κόμμα έχει τις ίδιες πολιτικοφιλοσοφικές ρίζες με την Χαμάς και τους Αιγύπτιους "Αδελφούς Μουσουλμάνους" ήταν γνωστό από καιρό. Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι σε θέση να βασίζεται στο ότι η Άγκυρα θα εκπληρώσει τις συμμαχικές της υποχρεώσεις και στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».

Η εφημερίδα, η οποία έχει επίσης στην κατοχή της αποσπάσματα από την απάντηση στην κοινοβουλευτική ερώτηση, κάνει λόγο για «ενδιαφέρουσες πληροφορίες» σχετικά και με τις διασυνδέσεις με αμφισβητούμενες μουσουλμανικές οργανώσεις της Γερμανίας. «Μεμονωμένες ενδείξεις συνηγορούν στο ότι κατά το παρελθόν πρώην μέλη και στελέχη της ισλαμικής κοινότητας "Μίλι Γκερούς"(IGMG) μετακινήθηκαν στην "Ένωση Ευρωπαίων-Τούρκων Δημοκρατών" (UETD)», η οποία στηρίζεται από τον Ερντογάν και προωθεί τα συμφέροντα του ΑΚΡ στην Γερμανία και οργάνωσε την πρόσφατη συγκέντρωση υποστηρικτών του στην Κολωνία, αναφέρει.

Η IGMG, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αρχή για την Προστασία του Συντάγματος, στηρίζει μια αντιδημοκρατική αντίληψη του κράτους και απορρίπτει τις δυτικές δημοκρατίες, ενώ υπουργεία Εσωτερικών κάποιων γερμανικών κρατιδίων χαρακτηρίζουν την οργάνωση «αντισημιτική». Σύμφωνα με αξιολογήσεις των αρχών ασφαλείας, περίπου το ένα τέταρτο των 760 Γερμανών Ισλαμιστών οι οποίοι έως το τέλος του 2015 είχαν ταξιδέψει προς την Συρία και το Ιράκ είχε τουρκική υπηκοότητα ή ήταν τουρκικής καταγωγής.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]