Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Λάθη στο προσφυγικό παραδέχεται η Μέρκελ

Η καγκελάριος παραδέχεται σε συνέντευξη ότι η Γερμανία άφησε στο παρελθόν τη διαχείριση του προσφυγικού στα χέρια χωρών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ότι αντιστάθηκε στην αναλογική κατανομή προσφύγων.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την, ιστορική πια φράση, της Άγκελα Μέρκελ "θα τα καταφέρουμε", στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης το καλοκαίρι του 2015, η καγκελάριος παραδέχεται σε συνέντευξή της στην Suddeutsche Zeitung εμμέσως πλην σαφώς λάθη και παραλείψεις στη διαχείριση του προσφυγικού: "Το 2004-2005 άρχισαν να έρχονται πολλοί πρόσφυγες στην Ευρώπη και εμείς αφήσαμε την Ισπανία και άλλες χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ να διαχειριστούν την κατάσταση. Και ναι, και εμείς αντισταθήκαμε τότε σε μια αναλογική κατανομή προσφύγων. Μετά τους πολλούς πρόσφυγες που ήρθαν στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία, ήμασταν ευτυχείς ότι τώρα άλλες χώρες αντιμετώπιζαν, πρωτίστως, το ζήτημα. Δεν μπορώ να το αρνηθώ αυτό".

Συνεχίζοντας την "αυτοκριτική" της στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από γερμανικής και ευρωπαϊκής πλευράς, η Άγκελα Μέρκελ υπογραμμίζει ότι "χρειάζονται επιμονή και αντοχές για να βρεθεί μια λειτουργική και δίκαιη ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό. Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν δώσαμε τη δέουσα προσοχή στο ζήτημα. Αυτό ισχύει και για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν. Και η Γερμανία δεν ήταν οπαδός μοντέλων, όπως για παράδειγμα της Frontex, που περιορίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών-μελών. Αντ΄ αυτού λέγαμε ότι διαχειριζόμαστε το προσφυγικό στα αεροδρόμιά μας, μιας και η Γερμανία δεν διαθέτει εξωτερικά σύνορα, ελπίζοντας ενδόμυχα ότι το πρόβλημα δεν θα φθάσει σε μας. Δεν γίνεται όμως έτσι".

"Η Γερμανία θα παραμείνει Γερμανία"

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες στη Γερμανία που ανησυχούν για το αν η χώρα είναι σε θέση να διαχειριστεί και να ενσωματώσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες η καγκελάριος τονίζει: "Η Γερμανία θα παραμείνει Γερμανία, με όλα αυτά που εκτιμάμε και αγαπάμε στον τόπο μας. Μεταπολεμικά, ωστόσο, η Γερμανία άλλαζε συνεχώς. Η αλλαγή δεν είναι κάτι κακό, είναι απαραίτητο συστατικό της ζωής".

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γερμανία, τα οποία πολλοί συνδέουν άμεσα με τα κύματα προσφύγων, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι: "Είναι κατανοητή η ανησυχία μετά τις επιθέσεις στο Άνσμπαχ, το Βίρτσμπουργκ και νωρίτερα στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν κάποιοι που δεν ήρθαν εδώ με αγαθές προθέσεις. Είναι όμως λάθος η άποψη ότι η τρομοκρατία ήρθε στη χώρα με τους πρόσφυγες. Προϋπήρχε σε διαφορετικές μορφές και με πολλούς εν δυνάμει τρομοκράτες που επιβάλλεται να παρακολουθούμε".

Suddeutsche Zeitung / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή Deutsche Welle


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]