Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προβληματισμός για το τρομο-δίκτυο των τζιχαντιστών στην Ευρώπη

Δεκάδες πυρήνες τζιχαντιστών έτοιμοι να χτυπήσουν! 

Η πανευρωπαϊκή προσπάθεια εντοπισμού των τζιχαντιστών που αιματοκύλησαν το Παρίσι και τις Βρυξέλλες έχει φέρει τις αρχές αντιμέτωπες με μια ανησυχητική πραγματικότητα… Ο ιστός των μικρών αλλά συνδεδεμένων μεταξύ τους τζιχαντιστικών πυρήνων είναι μεγαλύτερος απ' ότι πίστευαν μέχρι σήμερα και ακόμα η πραγματική του διάσταση δεν έχει αποκαλυφθεί.

Οι ευρωπαϊκές αρχές πιστεύουν ότι αρκετοί από τους συλληφθέντες του Σαββατοκύριακου σχετίζονται με τους μακελάρηδες των τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες. «Αυτό έχει κάνει τις γαλλικές και βελγικές αρχές να ζητήσουν την βοήθεια των ΗΠΑ, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της Δύσης, καθώς προσπαθούν να χαρτογραφήσουν το δίκτυο που ευθύνεται για την δολοφονία 130 ανθρώπων στο Παρίσι και άλλων 31 στις Βρυξέλλες την Τρίτη» αναφέρει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».

Ο Σεφού στο «μικροσκόπιο»

Σε πρώτη φάση, οι έρευνες των αρχών επικεντρώνονται στο περιβάλλον του Φαϊσάλ Σεφού –τον άντρα με την λευκή καμπαρντίνα και το καπέλο που εμφανίζεται σε βίντεο δίπλα στους καμικάζι του αεροδρομίου Ζεβεντέμ.

Ο Μαροκινής καταγωγής κάτοικος Βρυξελλών είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος και ήταν αρκετά γνωστός στο Βέλγιο. Κατά τη διάρκεια των περασμένων ημερών, η βελγική αστυνομία έχει πραγματοποιήσει σειρά επιχειρήσεων για τον εντοπισμό υπόπτων. Μόνο την Κυριακή οι αρχές έθεσαν υπό κράτηση πέντε ανθρώπους αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα συλληφθούν.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα δίκτυα» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Φρανσουά Ολάντ, και συνέχισε: «Ακόμα και εάν το δίκτυο που πραγματοποίησε τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες εξουδετερωθεί πάντα υπάρχει μια υποβόσκουσα απειλή».

Δεκάδες πυρήνες

Η βρετανική εφημερίδα «Financial Times» αναφέρει ότι υπάρχουν δεκάδες «πυρήνες» τρομοκρατών, έτοιμοι να επιτεθούν στην Ευρώπη. «Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται από την επίθεση στις Βρυξέλλες δείχνουν ότι υπάρχει ένα τρομο-δίκτυο του ISIS, που δημιουργείται εδώ και χρόνια» γράφει η εφημερίδα, και συνεχίζει: «Αξιωματούχοι υπηρεσιών αντιτρομοκρατικής ευρωπαϊκών κρατών και χωρών της Μέσης Ανατολής –ορισμένοι εκ των οποίων μας μίλησαν με τον όρο της ανωνυμίας- μιλούν για μια δυναμική, πολύπλευρη απειλή που οι αρχές δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν…».

Οι συλλήψεις στην Γαλλία και την Γερμανία μετά τις επιθέσεις στο Βέλγιο δείχνουν ότι η αστυνομία έχει αρχίσει να διευρύνει το «δίχτυ» και αναζητούν ύποπτους και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμα και έτσι, όμως, το δίκτυο του ISIS εμφανίζεται ανθεκτικό και ιδιαίτερα προσαρμόσιμο.

«Το δίκτυο που έχει χτίσει ο ISIS είναι ελαφρύ και ευέλικτο» δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ο Bernard Squarcini, επικεφαλής της γαλλικής αντιτρομοκρατικής την περίοδο της προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί.

Ο ίδιος εξηγεί ότι αυτή η ομάδα αναμένει οδηγίες από το «αρχηγείο» των τζιχαντιστών στην Συρία –κάτι που κάνει την πρόβλεψη των προθέσεων αλλά και των δυνατοτήτων τους ιδιαίτερα δύσκολη. Αξιωματούχος αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας από τη Μέση Ανατολή είπε στην ίδια εφημερίδα ότι οι ευρωπαϊκοί τρομο-πυρήνες λειτουργούν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, και κάθε ένας από αυτούς πρόσκειται σε διαφορετικό στρατιωτικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους.

Financial Times, Wall Street Journal
Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]