Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κοτζιάς: Απαντήσεις οφείλουν τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Από πλευράς μας, κατέστη σαφές προς όλους ότι δεν οφείλει μόνο η Ελλάδα απαντήσεις. Απαντήσεις οφείλουν, επίσης, όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνάντησης του άτυπου συμβουλίου των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ που έλαβε χώρα επί διήμερον, στο 'Αμστερνταμ. «Διότι», πρόσθεσε, «δεν έχει ακόμη δοθεί στην Ελλάδα η αναγκαία βοήθεια, η οποία προβλέπεται στις αποφάσεις όλων των συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα».

Ο κ. Κοτζιάς, όπως εξήγησε, στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη, σήμερα, για την προσφυγική μεταναστευτική κρίση ανάμεσα στα υποψήφια προς ένταξη κράτη-μέλη των Δυτ. Βαλκανίων και στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στο διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων, που αποτέλεσε και το αποκλειστικό ζήτημα κατά τη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ και των ομολόγων τους από τα υποψήφια προς ένταξη κράτη, τόνισε με έμφαση «ότι είναι αναγκαίο τα σύνθετα προβλήματα να βρουν σύνθετες λύσεις και για το σκοπό αυτό πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι αποφάσεις που έχουμε λάβει σε σειρά συναντήσεων και οι οποίες δεν εφαρμόζονται» .

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης μέρας της άτυπης συνάντησης του άτυπου συμβουλίου των υπουργών εξωτερικών, η συζήτηση είχε ως επίκεντρο το μέλλον της αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη, αλλά και τις σχέσεις της ΕΕ με το Ιράν, υπό το φως της πρόσφατης άρσης των κυρώσεων.

Τα Σκόπια προστασία της ΕΕ και της Σένγκεν από τους πρόσφυγες

Επτά κράτη-μέλη της ΕΕ, τα περισσότερα εκ των οποίων μετέχουν στη ζώνη Σένγκεν, αναμένεται να ζητήσουν το κλείσιμο των συνόρων Σκοπίων - Ελλάδας στην άτυπη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης του Σαββάτου, στην οποία συμμετέχει και ο Nikola Poposki, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων.

Η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Πολωνία και η Αυστρία ζήτησαν τη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ στα Σκόπια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto.

«Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αμυνθεί από το νότο προς το παρόν, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εισροή μεταναστών είναι συνεχής και υπάρχουν χιλιάδες παράνομοι μετανάστες που εισέρχονται στο έδαφος της Ένωσης, καθημερινά. Είναι προφανές ότι τα νότια σύνορα της Σένγκεν δεν προστατεύονται και εάν η Ελλάδα δεν αποδεχτεί καμία βοήθεια από την ΕΕ, τότε χρειαζόμαστε μια άλλη γραμμή άμυνας, τα Σκόπια και η Βουλγαρία είναι οι προφανείς λύσεις. Ελπίζω ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος, γιατί είναι απογοητευτικό ο καθένας να κάνει λόγο για την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων, αλλά να παραμένει άπραγος. Αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο κ. Szijjarto.

Όσον αφορά τις προσπάθειες της ΕΕ να βοηθήσει τα Σκόπια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, είπε, πρέπει να αντιμετωπιστεί η χώρα με σεβασμό.

«Έχουμε ήδη βοηθήσει τα Σκόπια και η χώρα θα πρέπει να γίνει σεβαστή. Τα Σκόπια έχουν κάνει πολλά για την προστασία της Σένγκεν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και δεν είναι μέλος των δύο οργανισμών. Πιστεύω ότι πρέπει να βοηθήσουμε τα Σκόπια και η Ουγγαρία ήδη το έχει κάνει αυτό αναπτύσσοντας εκεί αστυνομικούς. Ωστόσο, θα μπορούσαμε επίσης να παρέχουμε υποστήριξη στις υποδομές και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών σας», πρόσθεσε ο κ. Szijjarto.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης, Johannes Hahn, δήλωσε πως για το θέμα απαιτείται μια ευρωπαϊκή λύση, καθώς μεμονωμένες αποφάσεις θα μπορούσαν να έχουν μια επίδραση ντόμινο.

«Πρέπει να αποφύγουμε μια κατάσταση όπου τα υποψήφια κράτη στα Δυτικά Βαλκάνια να μετατραπούν σε πάρκινγκ για τους πρόσφυγες. Αυτό που κάνουμε εδώ σήμερα δεν είναι μια λύση, αλλά δέσμευση για τις μελλοντικές ανάγκες. Η Σένγκεν είναι ένα σύμβολο της Ευρώπης και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να αποτύχει», υπογράμμισε ο κ. Hahn.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]