Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία σχεδίαζε την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 ενάμιση μήνα πριν

Τα Wikileaks και το "βαθύ λαρύγγι" της Τουρκίας ξεσκεπάζουν το βρώμικο σχέδιο του Ερντογάν για πόλεμο κατά των Κούρδων της Τουρκίας αλλά και για σοβαρή και επικίνδυνη κλιμάκωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων με τον σχεδιασμό κατάρριψης ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ
ΈρευναWikileaks, Israel Shamir, Russia Today,  Sputnik News
Πηγή: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Ο δημιουργός της ιστοελίδας WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας προσχεδίαζε την κατάρριψη ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν από την επίθεση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του ρωσικού Su-24M πάνω από τη Συρία στα τέλη του περασμένου μήνα. Σύμφωνα με τον γνωστό ακτιβιστή, ο εθνικισμός και οι πολιτικές φιλοδοξίες του προέδρου του κόμματος AKP Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι τα πραγματικά αίτια του τραγικού περιστατικού.

Μιλώντας στον δορυφορικό τηλεοπτικό σταθμό RT (Russia Today) στις 10/12, σε επετειακό πρόγραμμα για τα 10 χρόνια του, και συγκεκριμένα σε εκπομπή με θέμα την ασφάλεια, τη χρήση σύγχρονων μέσων παρακολούθησης και τις αρμοδιότητες των μυστικών υπηρεσιών σήμερα, ο Ασάνζ αποκάλυψε ότι στη βάση της επίθεσης εκείνης της ήταν προφανώς οι εκλογικές φιλοδοξίες του αρχηγού του τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

“Το γεγονός ότι υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της πιθανότητας προσχεδιασμού, και μάλιστα ενάμιση μήνα πριν, υποδηλώνει ότι, για την ηγεσία της Τουρκίας, ήταν ζήτημα εσωτερικής εθνικιστικής επιτακτικής ανάγκης η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους”, υπογράμμισε ο Ασάνζ, παρουσία ενός τηλεοπτικού πάνελ το οποίο περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, πρώην ανώτερα διοικητικά στελέχη της CIA.

Yπάρχει και κάποια άλλη πληροφορία, σύμφωνα με την οποία  το τραγικό περιστατικό ήταν αποτέλεσμα σχεδίου που είχε εκπονηθεί αμέσως πριν από την διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Τουρκία (στις 1η Νοεμβρίου), τις οποίες κέρδισε τελικά το κόμμα του Ερντογάν”.

Ο Αυστραλός ακτιβιστής τόνισε ότι το ΑΚΡ “είχε πράγματι αναγάγει σε εθνική επιτακτική ανάγκη τη νίκη του σε αυτές τις εκλογές”. Το σχέδιο περιελάμβανε “κανόνες εμπλοκής (...) τέτοιους, ώστε αν υπήρχε μια τεχνική παράβαση, έστω και για ένα δευτερόλεπτο, του τουρκικού εναέριου χώρου, ή αν υπήρχαν υπόνοιες ότι όντως σημειώθηκε παράβαση, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος ενός σχεδίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η νίκη του κόμματος στις εκλογές. Εκείνοι οι κανόνες εμπλοκής τελικά ίσχυσαν”.

Κατά την εκτίμηση του Ασάνζ, οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, από την πλευρά τους,  θα έπρεπε να είχαν λάβει σοβαρά υπ’ όψιν τα προειδοποιητικά σήματα που προέρχονταν από την Άγκυρα, άσχετα από τον βαθμό σωβινιστικού φανατισμού που τα χαρακτήριζε.

Με τόνο απαισιοδοξίας, ο Ασάνζ υπογράμμισε ότι λόγω των συμφερόντων της Τουρκίας στη Συρία που όλοι γνωρίζουμε, η Άγκυρα είναι πιθανό “να συνεχίσει να πιέζει προκειμένου να έχει διάφορες μορφές ελέγχου τουλάχιστον στη βόρεια Συρία”.

Σε ό, τι αφορά τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, ο Ασάνζ δήλωσε:

“Είμαι πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε σε ένα σημείο, σε διάστημα περίπου έξι μηνών, όπου το ISIS θα είναι σχεδόν εντελώς εξασθενημένο, και από υποτιθέμενο κράτος θα γίνει και πάλι μια ομάδα ανταρτών”.

Μόλις συμβεί αυτό, αρκετoί ισχυροί περιφερειακοί παίκτες θα μείνουν στο κενό, γεγονός για το οποίο ο Ασάνζ ανησυχεί, αφού θα οδηγήσει σε νέες συγκρούσεις:

“Τι πρόκειται να κάνουν τότε όλες αυτές οι δυνάμεις; Νομίζετε ότι απλά θα πάνε σπίτι τους; Ασφαλώς όχι. Είναι ικανοί να κάνουν ότι τα μαζεύουν για να φύγουν και  μόλις απομακρυνθούν 70 χιλιόμετρα, να αλλάξουν πορεία και να μπουν στη Δαμασκό. Επομένως, εκτιμώ ότι είναι πολύ επικίνδυνη η κατάσταση”.



Οι πηγές των πληροφοριών του WikiLeaks

Η πληροφορία ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδίαζε να καταρρίψει ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο, που συμμετείχε στην εκστρατεία της Μόσχας κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, έξι εβδομάδες πριν τελικά το πραγματοποιήσει, δόθηκε στο Twitter από γνωστό Τούρκο πληροφοριοδότη.

Στις 11 Οκτωβρίου, ο ανώνυμος αυτός Τούρκος χρήστης του Twitter, γνωστός με το ψευδώνυμο Φουάτ Αβνί, αποκάλυψε μέσω Tweeter ότι ο  Ερντογάν ανησυχεί για την έκβαση των επικείμενων εκλογών και προτίθεται να καταρρίψει ένα ρωσικό αεροσκάφος. Η αναφορά στο πρόσωπο του Ερντογάν γίνεται έμμεσα, αλλά είναι λίαν προσβλητική, αφού τον χαρακτηρίζει ως "γεζίντι", δηλαδή ως "μη κανονικό μουσουλμάνο" (μουσουλμάνο κάκιστης ποιότητας), ενώ ο συγκεκριμένος τούρκος πληροφοριοδότης είναι άτυπα επικηρυγμένος στην Τουρκία, δείχνει να βρίσκεται πολύ κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων και συνεχίζει να παραμένει ασύλληπτος μέχρι στιγμής, παρά τις προσπάθειες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών να τον εντοπίσουν για να τον συλλάβουν...

Το WikiLeaks απάντησε στη δημοσίευση αυτή, δίνοντας τον σύνδεσμο ενός άρθρου, στο οποίο γινόταν αναφορά στην αποκάλυψη του Φουάτ Αβνί, και ρωτώντας, “Μήπως o Toύρκος πληροφοριοδότης αποκάλυψε το σχέδιο για κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους πριν από έξι εβδομάδες;”

Ο Φουάτ Αβνί, ο οποίος συχνά μοιράζεται ακριβείς εμπιστευτικές πληροφορίες εκθέτοντας τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του, φέρεται να υποστήριξε ότι ο Ερντογάν ήταν εκείνος που διέταξε την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού πάνω από τη Συρία με την ψευδή πρόφαση ότι το αεροσκάφος παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κοινοποίησε το WikiLeaks στο Twitter, οι οποίες βασίζονταν σε άρθρο του Ισραέλ Σαμίρ, ο Ερντογάν είχε επιχειρήσει να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του, πριν από τις εσπευσμένες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν την 1η Νοεμβρίου, μέσω μιας δραματικής κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Ρωσία.

Ο Ισραέλ Σαμίρ αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του:

"Τώρα ο Ερντογάν προσπαθεί να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του με την απειλή ενός πολέμου. Οι Τούρκοι σε γενικές γραμμές διακατέχονται από πατριωτισμό. Ανατράφηκαν για να λατρεύουν τον ήρωα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στρατηγό Κεμάλ Ατατούρκ. Γι 'αυτούς (όπως για πολλά άλλα έθνη), μια απειλή πολέμου είναι ένα κάλεσμα για ενότητα και στήριξη της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό, ο Ερντογάν σκοπεύει να σύρει την Τουρκία στο χείλος του πολέμου με τη Ρωσία. Έτσι ισχυρίζεται ένα τουρκικό «βαθύ λαρύγγι», ένας ανώνυμος και γνώστης εμπιστευτικών πληροφοριών που “τουιτάρει”  με το ψευδώνυμο Fuat Avni. Έχει ένα ισχυρό ιστορικό αποκαλύψεων για επιβλαβή σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης. Τώρα ισχυρίζεται πως ο Ερντογάν έχει δώσει εντολή για την κατάρριψη ρωσικών αεροπλάνων που επιχειρούν στη Συρία, ενώ θα ισχυρίζεται ότι έχουν παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο”.

Και συνεχίζει:

“Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν ήδη καταρρίψει ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος, υποστηρίζοντας ότι ήταν ρωσικό. Παράλληλα, πραγματοποιούν επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων της Συρίας, των ευνοούμενων συμμάχων των Αμερικανών. Η τουρκική αντιπολίτευση επιμένει ότι η μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στην ειρηνική διαδήλωση Κούρδων στην Άγκυρα (με 95 νεκρούς και 215 τραυματίες) που διαπράχθηκε από το ISIS χρησιμοποιήθηκε, ή (ακόμη χειρότερο) καταστρώθηκε με πρωτοβουλία του Ερντογάν. Δεδομένου ότι ο Ερντογάν ήταν ο αρχιτέκτονας μιας νέας ειρηνικής πολιτικής έναντι των Κούρδων της Τουρκίας, πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη”.

Τέλος, ο Ισραέλ Σαμίρ επισημαίνει:

“Ο Ερντογάν έχει χάσει τους συμμάχους του. Οι ΗΠΑ προτιμούν τους Κούρδους και είναι ενοχλημένες από το γεγονός ότι η Τουρκία τους βομβαρδίζει την ίδια ώρα που δηλώνει ότι καταπολεμά το ISIS, τον κύριο εχθρό των Κούρδων. Δεν είναι σαφές εάν και κατά πόσο οι Αμερικανοί θα σπεύσουν να τον υποστηρίξουν σε περίπτωση προβλήματος με τους Ρώσους”.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παραμένει το γεγονός ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο ιδρύθηκε από τον Ερντογάν, κατάφερε να ανακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την οποία είχε χάσει μόλις πέντε μήνες πριν!

Μετά τη νίκη του ΑΚΡ, ο Ερντογάν, ο οποίος ως πρόεδρος έχει περιορισμένες εξουσίες, άσκησε πίεση για ένα νέο σύνταγμα, το οποίο θα παρέχει στον πρόεδρο πολύ περισσότερες αρμοδιότητες. Ωστόσο, το ΑΚΡ εξακολουθεί να χρειάζεται άλλες 13 ψήφους για να είναι σε θέση να διεξαγάγει δημοψήφισμα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

“Οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου σηματοδότησαν την αφετηρία μιας τετραετίας σταθερότητας και εμπιστοσύνης. Ας κάνουμε αυτή την περίοδο μια εποχή μεταρρυθμίσεων, δίνοντας προτεραιότητα σε ένα νέο σύνταγμα”, δήλωσε ο Ερντογάν στις 10 Νοεμβρίου.

Στις 24 Νοεμβρίου, πράγματι, ένα τουρκικό F-16 κατέρριψε ένα ρωσικό Su-24 βομβαρδιστικό αεροπλάνο που συμμετείχε σε επιχειρήσεις κατά του ΙΚ στη Συρία. Η Άγκυρα υποστήριξε ότι το αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της, παρ’ όλο που καταρρίφθηκε πάνω από συριακό έδαφος.

Αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δημοσίευσαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το αεροσκάφος δεν είχε διασχίσει τα σύνορα για να βρεθεί στον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Ο πιλότος, ο οποίος επέζησε της συντριβής, επιβεβαίωσε επίσης ότι η προβαλλόμενη από τους Τούρκους ως παράβαση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Επιπλέον, το πλήρωμα, σύμφωνα με τον πιλότο, δεν έλαβε καμία προειδοποίηση πριν από την επίθεση.



 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]