Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Αλβανοί της Σερβίας ζητούν αυτονομία

Νέα εστία έντασης στα Βαλκάνια 

Ακόμη μια εστία εντάσεως φαίνεται ότι επανέρχεται στο προσκήνιο στα ταλαιπωρημένα από τους πολέμους νότια Βαλκάνια.

Για μια ακόμη φορά ο Αλβανικός εθνικισμός ξυπνά τα φαντάσματα του πρόσφατου παρελθόντος, αφού οι 50.000–80.000 Αλβανοί που κατοικούν στην επαρχία του Presevo (όπου οι Αλβανοί αντιπροσωπεύουν το 89.1% του πληθυσμού), του Bujanovac (όπου οι Αλβανοί αντιπροσωπεύουν το 54.69% του πληθυσμού) και του Medveđa (όπου οι Αλβανοί αντιπροσωπεύουν το 26.17% του πληθυσμού) στην νότια Σερβία ζητούν να αποκτήσουν το επίπεδο αυτονομίας που διαθέτουν οι Σέρβοι που κατοικούν στο Κόσσοβο.

Στην περιοχή αυτή έδρασε αμέσως μετά τον πόλεμο στο Κόσσοβο «Απελευθερωτικός Στρατός του ο Preševo, Medveđa και Bujanovac» ο οποίος είχε εξοπλιστεί από τον UCK. Η δύναμη του «Απελευθερωτικού Στρατού» ήταν 5.000 άτομα εκ των οποίων τα 1.500 ήταν ενεργά.

Η παραστρατιωτική αυτή δύναμη μέσα σε ένα χρόνο (21 Ιουνίου–12 Νοεμβρίου 2000) πραγματοποίησε 296 επιθέσεις εκ των οποίων οι 246 πραγματοποιήθηκαν στην επαρχία Bujanovac, 44 στην επαρχία Medveđa και έξι στην επαρχία Preševo, με συνέπεια το θάνατο 14 ατόμων (78 Αστυνομικοί και 6 πολίτες) και τον τραυματισμό 37 ατόμων εκ των οποίων δύο μέλη του ΟΗΕ, τρείς πολίτες και 34 Αστυνομικούς.

Η δράση της οργάνωσης αυτής τερματίστηκε τον Μάιο του 2001 με την παρέμβαση του ΝΑΤΟ το οποίο επέτρεψε στον Γιουγκοσλαβικό Στρατό να επιχειρήσει εντός της ουδέτερης ζώνης μεταξύ της Γιουγκοσλαβίας και του Κοσσόβου όπου η Αλβανική οργάνωση έβρισκε καταφύγιο.

Μετά από 14 χρόνια οι Αλβανοί των επαρχιών αυτών επανέρχονται και πρόκειται να παρουσιάσουν το αίτημα τους στο συνέδριο της Ένωσης Αλβανικών Δήμων το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αλβανική αντιπροσωπία από τις περιοχές αυτές θα ζητήσει την παροχή αυτονομίας από το Βελιγράδι στο ίδιο βαθμό με αυτή που έχουν οι Σέρβοι του Κοσσόβου.

Η Ένωσης Αλβανικών Δήμων ζητά επίσης το δικαίωμα να ασκεί εκτελεστική εξουσία, μόνιμη παρουσία στο Εθνικό Κοινοβούλιο, καθώς και το δικαίωμα να ιδρύσει δημόσιους οργανισμούς.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των Αλβανών από τις σερβικές επαρχίες η πρόταση τους έχει την υποστήριξη των Τιράνων και της Πρίστινα, ενώ σκοπεύουν να εμπλέξουν στην προσπάθεια τους την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Η αντίδραση του Βελιγραδίου στην κίνηση αυτή των Αλβανών ήταν άμεση και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ivica Dacic ξεκαθάρισε με δήλωση του ότι οι Αλβανοί της Σερβίας με τις προκλητικές αυτές ενέργειες παίζουν με την φωτιά.

Πηγή ViaDiplomacy


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]