Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκηνικό ρήξης από το ΔΝΤ στις Βρυξέλλες

Σε πολτικό και όχι σε οικονομικό επίπεδο γίνονται οι συζητήσεις 

Παντελής διαφοροποίηση με την εικόνα που μεταδίδεται από τις Βρυξέλλες προκύπτει από την ενημέρωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τον εκπρόσωπο Τζέρι Ράις στην Ουάσιγκτον, αφού οι διαφορές με την ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζονται ως πολύ μεγάλες, ενώ η τελική συμφωνία, σύμφωνα με το ΔΝΤ, παραμένει μια απομακρυσμένη προοπτική, κάτι που παραπέμπει σε ρήξη…

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, παραμένουν οι μεγάλες διαφορές σε κομβικά θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως το ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ και τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος.

Ο κ. Ράις απαντούσε σε ερωτήσεις των Κατερίνας Σόκου (Καθημερινή), Λένας Αργύρη (ΕΡΤ) και Μιχάλη Ιγνατίου (Mega, www.mignatiou.com), όπως και των ανταποκριτών του Reuters και του Bloomberg.

Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, η τεχνική ομάδα του ΔΝΤ και ο επικεφαλής του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα, Ρίσι Γκογιάλ, αποχώρησαν από τις Βρυξέλλες και επέστρεψαν στην Ουάσιγκτον. Αιτία το ότι η συζήτηση στις Βρυξέλλες διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο δεν μπορεί να εμπλακεί το ΔΝΤ: «Δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός (technical institution)», ήταν η ακριβής φρασεολογία που χρησιμοποίησε.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι η χωρίς προηγούμενο σκληρή φρασεολογία που χρησιμοποίησε γενικότερα, κάτι που παραπέμπει σε «νευρικότητα» που επικρατεί στις τάξεις του Ταμείου, με τον εκπρόσωπο να προβαίνει σε συγκεκριμένες αναφορές για τα θέματα που κατά τη γνώμη του θεσμού, χρήζουν αμέσων παρεμβάσεων από ελληνικής πλευράς: «Υπάρχουν μεγάλες διαφορές (major differences) μεταξύ μας σε πολλούς τομείς. Δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο να περιορισθούν οι διαφορές αυτές», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, προχώρησε σε λεπτομερή αναφορά στην επιχειρηματολογία του Ταμείου, για την άμεση ανάγκη μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ, αλλά και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος.

Το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος αποκλήθηκε «μη βιώσιμο», καθώς μεταξύ άλλων λαμβάνει επιχορήγηση ίση με το 10% του ΑΕΠ της χώρας: «Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι ίδια με την Γερμανία, ενώ ο μέσος συνταξιούχος στην Ελλάδα συνταξιοδοτείται έξι χρόνια πριν από το Γερμανό», ανέφερε και τόνισε πως προτεραιότητα του ΔΝΤ είναι η προστασία αδυνάτων και χαμηλοσυνταξιούχων…

Όσον αφορά στη φορολογία, ο κ. Ράις ζήτησε επιτακτικά τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και υπενθύμισε την εμμονή του Ταμείου στη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης. Η Ελλάδα έχει τη μικρότερη εισπραξιμότητα στην Ευρώπη όσον αφορά τον ΦΠΑ, κατηγορώντας γι’ αυτό την πολυπλοκότητα του συστήματος, ζητώντας άμεση απλοποίηση αυτού, με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος συνδέθηκε από τον Τζέρι Ράις με τα πρωτογενή πλεονάσματα: «Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δημοσιονομικών στόχων και των επιπέδων χρηματοδότησης», χωρίς να προβεί σε σχολιασμό για τους στόχους και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Έχουμε πλήρη συναίσθηση του πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση», είπε ο Τζέρι Ράις, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΔΝΤ δεν φεύγει από το τραπέζι των συζητήσεων, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του θεσμού να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους και την ελληνική κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης, ενώ ανέφερε πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα κατάληξης, αναφέροντας με νόημα πως η «μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας». Εκτίμησε ότι είναι θέμα χρόνου να κατατεθούν νέες προτάσεις στους πιστωτές.

Διέψευσε ότι το ΔΝΤ είναι «εξοργισμένο» με τους Ευρωπαίους και επισήμανε ότι η πρόταση που κατατέθηκε πριν μία εβδομάδα στις ελληνικές αρχές ήταν κοινή πρόταση των τριών θεσμών.

Για το θέμα της αποπληρωμής των δόσεων ύψους 1,56 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του μήνα από την Ελλάδα, περιορίστηκε να αναφέρει ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν δημόσια δηλώσει ότι θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους». Πρόσθεσε δε, ότι ενδεχόμενη επιπρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας θα εξεταστεί μόνο όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Ανακοίνωσε τη συμμετοχή της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου όπου και θα παρουσιάσει την έκθεση του άρθρου 4 του Ταμείου για τη ζώνη του ευρώ.

Ο Τζέρι Ράις δεν προχώρησε σε σχολιασμό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. " "Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι ίδια με την Γερμανία, ενώ ο μέσος συνταξιούχος στην Ελλάδα συνταξιοδοτείται έξι χρόνια πριν από το Γερμανό", ανέφερε και τόνισε πως προτεραιότητα του ΔΝΤ είναι η προστασία αδυνάτων και χαμηλοσυνταξιούχων…"

    Πιο προστατες πεθαινετε! Παρτε να εχετε απατεωνες!


    ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
    Τη Δευτέρα 4 Μαΐου, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης απέστειλε στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βερολίνο, με αφορμή σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο της Γερμανίας και αναληθή δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο, αναλυτικά στοιχεία για το ύψος της ισχύουσας μέσης σύνταξης στην Ελλάδα, τα οποία αποτυπώνουν με σαφήνεια την εικόνα των συνταξιοδοτικών παροχών της χώρας.

    Από τα στοιχεία προκύπτει , ότι η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται σε 664,69 ευρώ, ενώ η μέση επικουρική σύνταξη φτάνει έως 168,40 ευρώ.

    Τα στοιχεία αποδεικνύουν περίτρανα, ότι τα επιχειρήματα των εκπροσώπων των «θεσμών», αναφορικά με το ύψος των συντάξεων στην Ελλάδα, είναι ανυπόστατα, προσχηματικά και δεν έχουν καμία απολύτως βάση, δεδομένης της κατεδάφισης που υπέστησαν οι συντάξεις με τις πέντε συνεχόμενες μειώσεις τους, τα τελευταία πέντε χρόνια των μνημονίων, που κυμάνθηκαν από 40 έως 50%.
    Στην επιστολή του, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι το 44,8% των συνταξιούχων, δηλαδή 1.189.396 από τους 2.654.784, λαμβάνουν κάθε μήνα συντάξεις κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, το οποίο ορίζεται στα 665 ευρώ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

    Επιπλέον, από το σύνολο των 2.637.090 συνταξιούχων όλων των κατηγοριών (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας), οι 1.511.000 (περίπου το 60%) λαμβάνει, αφαιρουμένων των κρατήσεων, αποδοχές από συντάξεις έως 700 ευρώ το μήνα.

    Ειδικότερα, η πλειονότητα των συνταξιούχων αναπηρίας λαμβάνει αποδοχές από 250 έως 540 ευρώ. Σε ό,τι αφορά την ηλικία, το 89,4% των συνταξιούχων γήρατος είναι άνω των 61 ετών.

    Στην επιστολή επισημαίνεται ότι οι μειώσεις την περίοδο 2010-2013 έφτασαν μέχρι και 44,2% στις συντάξεις του ΙΚΑ και 48% στις συντάξεις του Δημοσίου, ενώ σημαντικές μειώσεις έως και 16,9% υπέστησαν οι συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ, λόγω της απώλειας των δώρων και των επιδομάτων αδείας.

    http://tvxs.gr/news/ellada/stratoylis-oi-syntakseis-stin-ellada-exoyn-ypostei-katedafisi

    http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=20459:propaganda&catid=43:koinoniki-asfalisi&Itemid=169


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]