Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Spiegel: «Τι κρύβεται πίσω από το δημοψήφισμα του Τσίπρα;»

Νέες αναφορές στο γερμανικό τύπο για τις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Το περιοδικό Spiegel σχολιάζει το σενάριο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

Στην ηλεκτρονική του σελίδα το Spiegel δημοσιεύει άρθρο με τον τίτλο «Τι κρύβεται πίσω από το δημοψήφισμα του Τσίπρα;», αναφέροντας στον υπότιτλο ότι «ο Τσίπρας βάζει στο παιχνίδι ένα δημοψήφισμα και κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά στις Βρυξέλλες, ωστόσο η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού θα μπορούσε να τον βοηθήσει».

Το άρθρο σχολιάζει: «Το πρόβλημα του Τσίπρα είναι λιγότερο ο ελληνικός λαός, ο οποίος στην πλειονότητα του εγκρίνει το έργο του. Η αποτυχία μιας συμφωνίας θα μπορούσε να εξαρτηθεί από τους ίδιους τους βουλευτές. Και για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός θέλει να τους συνετίσει».
«Καιρός για αποφάσεις» είναι ο τίτλος του σχολίου της Süddeutsche Zeitung, η οποία διαπιστώνει ότι «η Ελλάδα έχασε πολύ χρόνο για να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν τελικά να φέρουν χρήματα στα άδεια ταμεία. Παρέμεινε στις εξαγγελίες. Ο Τσίπρας δεν έχει όμως περιθώριο καθυστερήσεων, διαφορετικά θα φύγουν και οι τελευταίοι επενδυτές και η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να αποφασίσει ανάμεσα στο κόμμα και ανάμεσα στους 'βαθμούς' που θα της δώσουν οι Έλληνες, οι οποίοι ανησυχούν για το μέλλον της χώρας».

H εφημερίδα καταλήγει: «Για το κλίμα της αβεβαιότητας στην Αθήνα συνυπεύθυνοι είναι ωστόσο και οι ισχυροί δανειστές της ΕΕ και του ΔΝΤ. Θα έπρεπε να γνωρίζουν τι θέλουν: μια αδύναμη κυβέρνηση στην Αθήνα, την οποία θα στηρίξουν παρόλες τις αμφιβολίες ή να αφήσουν να πέσει μια χώρα που βυθίζεται. Η πρώτη περίπτωση σημαίνει ότι η Ελλάδα παραμένει ένας πολιτικός ασθενής. Η δεύτερη εναλλακτική είναι γεμάτη κινδύνους. Πάντως οι 100 μέρες της κυβέρνησης Τσίπρα είναι πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Η Tagesspiegel γράφει αναφερόμενη στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ: «Αργά ή γρήγορα ο Τσίπρας θα πρέπει να εξηγήσει στους εκλογείς του ότι δεν είναι δυνατή μια πλήρης ρήξη με την πολιτική λιτότητας του προκατόχου του, Αντώνη Σαμαρά, εάν θέλει να έχει πρόσβαση στη βοήθεια των δισεκατομμυρίων. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευκαιρία να τα καταφέρει καλύτερα από ό,τι τα κυβερνητικά κόμματα μέχρι σήμερα. Στο παρελθόν γίνονταν οριζόντιες κοινωνικές περικοπές κάτω από μεγάλη χρονική πίεση. Περικοπές συμφωνημένες με την τρόικα. Οι συνομιλητές στην Αθήνα δεν ήθελαν να προχωρήσουν σε λεπτομέρειες και να αποτιμήσουν τις κοινωνικές επιτπώσεις των προτάσεων λιτότητας. Τώρα ήρθε η ώρα της δοκιμασίας του Τσίπρα».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει ότι οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια κινήσεων στον πρωθυπουργό. Η εφημερίδα σημειώνει: «Οι ελπίδες πολλών Ελλήνων που διαθέτουν ρεαλιστική ματιά και ψήφισαν τον Τσίπρα ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στα παλιά κόμματα, πηγαίνουν πολύ πιο μακριά. Πολλοί Έλληνες οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές ισχυρίζονται πως ο Τσίπρας κάποια μέρα, για χάρη της σωτηρίας της χώρας, θα πρέπει να σχηματίσει μια πολυκομματική κυβέρνηση και να απομακρυνθεί από τις απόψεις των ακραίων αριστερών μέσα στο κόμμα του. Μέχρι στιγμής όμως δεν φαίνεται ο πρωθυπουργός να θέλει να εμπλακεί σε ένα τέτοιο ρόλο».

Πηγή: Deutsche Welle

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]