Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο λόγος που μας καταστρέφουν

Επίκεντρο του παγκόσμιου ενεργειακού ενδιαφέροντος η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Τα αποθέματα, ο Λεβιάθαν και οι αγωγοί ΕastMed και «Ποσειδών»

Γράφει ο Χρύσα Λιάγγου

Στα 3,4 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υπολογίζονται τα συνολικά ανακτήσιμα αποθέματα στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου (Levantine Basin), σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Γεωλογικής Επιθεώρησης (US Geological Survey), καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο κοίτασμα.

Η Ευρώπη, από τις πρώτες ανακαλύψεις στην ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου, είδε τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ως μια νέα πηγή τροφοδοσίας, καθώς η εξάρτησή της από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, συνεχίζει να αυξάνεται από το 45% των αναγκών της που είναι σήμερα, σε περίπου 65% μέχρι το 2020.

Η πρόσφατη κρίση με την Ουκρανία έχει εντείνει το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα της περιοχής, τα οποία κατά ένα μέρος αποτελούν και δυνητικά ευρωπαϊκά κοιτάσματα, αφού σε αυτά συγκαταλέγονται και τα βεβαιωμένα κοιτάσματα της Κύπρου καθώς και τα πιθανολογούμενα της Ελλάδας στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Μέσα στην τελευταία πενταετία έχουν επιβεβαιωθεί σημαντικά αποθέματα στα μεγάλα πεδία Λεβιάθαν και Ταμάρ στο Ισραήλ και Αφροδίτη στην Κύπρο, καθώς και μικρότερα κοιτάσματα στο Ισραήλ, όπως των Dalit, Tanim, Dolphin, Shimson, Sara και Νοa, ενώ συνεχίζονται τα ερευνητικά προγράμματα στα οικόπεδα 2, 3, 9, 10 και 11 στην Κύπρο. Η Ελλάδα προσδοκά επίσης στην επιβεβαίωση πιθανολογούμενων κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη για την παραχώρηση 9 οικοπέδων στην περιοχή από κοινού με 11 ακόμη οικόπεδα στο Ιόνιο.

Οι πιθανότητες ωστόσο ερευνητικών γεωτρήσεων και στην ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης περιορίζονται καθώς προχωράμε στην καταληκτική ημερομηνία της 16ης Μαΐου για την κατάθεση προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και αυτό γιατί έχουν μεσολαβήσει δύο παράγοντες υψηλού ρίσκου για τις πετρελαϊκές εταιρείες: οι χαμηλές τιμές πετρελαίου που τις έχουν υποχρεώσει να περικόψουν σημαντικά τα επενδυτικά τους προγράμματα και η πολιτική αβεβαιότητα της χώρας.

Ενα από τα πρώτα θέματα που ανέκυψε με την ανακάλυψη των πρώτων κοιτασμάτων ήταν ο δρόμος για τη μεταφορά τους στη μεγάλη αγορά της Ευρώπης. Στο πεδίο αυτό σημαντικό ρόλο επιχειρεί να διαδραματίσει και η Ελλάδα με τον αγωγό ΕastMed, που σχεδιάζεται να συνδέσει τα υπεράκτια κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας μέσω Κρήτης και Πελοποννήσου και από εκεί να ενωθεί με τον αγωγό «Ποσειδών» που συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία. Το έργο αν και τεχνικά αμφισβητείται, έχει ενταχθεί στα έργα προτεραιότητας της Ε.Ε.

Ο ρόλος της Αιγύπτου

Από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με τη μελέτη in DEEP analysis, η Αίγυπτος είναι η μοναδική που διαθέτει αξιόλογα κοιτάσματα καθώς και ένα οργανωμένο σύστημα εισαγωγής και εξαγωγής φυσικού αερίου. Εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 77 τρισ. κυβικά πόδια αερίου, ενώ το 70% της παραγωγής της προέρχεται από τα κοιτάσματα του Κωνικού πεδίου στα ανοιχτά του Δέλτα του Νείλου.

Tα αποδεδειγμένα αποθέματα της Συρίας ανέρχονται σε 8,5 τρισ. κυβικά πόδια αερίου, ενώ εκτιμάται ότι τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα εντός της περιοχής που καλύπτεται από τις ΑΟΖ της Συρίας, του Λιβάνου και του Ισραήλ ανέρχονται σε 122 τρισ. κυβικά πόδια.

Ο Λίβανος επιθυμεί να συμμετάσχει στο ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς διεκδικεί ποσοστό από το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν. Ερευνες στις νοτιοανατολικές ακτές της χώρας εντόπισαν την ύπαρξη κοιτάσματος που εκτιμάται ότι περιλαμβάνει 107 δισ. κ.μ. αερίου.

Στα 1,4 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου εκτιμάται η δυναμικότητα του κοιτάσματος Marine-1 στη Λωρίδα της Γάζας. Ερευνες στην ευρύτερη περιοχή της Λωρίδας της Γάζας έδειξαν ότι υπάρχουν κοιτάσματα η αξία των οποίων εκτιμάται στα 3 δισ. κυβικά πόδια, ενώ οι ίδιες έρευνες επιβεβαίωσαν την ύπαρξη κοιτάσματος Μari-B, τα αποθέματα του οποίου ανέρχονται σε περίπου ένα τρισ. κυβικών ποδιών και βρίσκεται στην περιοχή της ισραηλινής και ενδεχόμενης Παλαιστινιακής ΑΟΖ.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ
    ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ ΈΧΟΥΝ ΕΝΑ ΛΑΟ , ΜΑΛΛΟΝ
    ΕΝΑ ΣΥΡΦΕΤΟ ΑΠΟ "ΕΓΩ" ΠΟΥ ΤΟ ΡΑΓΙΑΔΙΛΙΚΙ
    ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ DNA ΤΟΥΣ
    ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ, ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ.
    ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ, ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενω αυτοι που μας καταστρεφουν το κανουν για το καλο της ανθρωποτητας!!

      Τετοια αγαπη πια για τον συνανθρωπο για να σωθει η ανθρωποτητα απο τους κακους

      Ελληνες!!!

      Μια φορα παντως εσυ εισαι ελληνοφωνος ανιστορητος μισελληνας!!

      Και για να επιθυμεις την "δικαιολογημενη" καταστροφη των Ελληνων, το ραγιαδιλικι το

      εχεις σιγουρα στο αιμα σου !!


      ΓΜ

      Διαγραφή
  2. Έτσι!! Εμάς θα βρει τρόπο ο Θεός να μας συμμορφωσει που εκτροχιαστηκαμε αλλά αυτούς τους αθεους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι αβέβαιο εάν θελήσουν οι πολυεθνικές που ελέγχουν την ενέργεια παγκόσμια να ασχοληθούν με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην νότια Κρήτη. Η πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου που κανείς δεν γνωρίζει γιατί γίνεται και που θα φθάσει θα απομακρύνει τους επενδυτές. Το ερώτημα είναι.
    Γιατί οι Γερμανοί που εξαρτώνται στην ενέργεια από την Ρωσία δεν αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανακάλυψη των κοιτασμάτων στην νότια Κρήτη και όπου υπάρχουν από την στιγμή που είμαστε εταίροι ?Τα γεωπολιτικά πρέπει να λυθούν άμεσα με την βοήθεια των εταίρων για να μπορέσουμε όλοι μαζί να έχουμε ανάπτυξη ,παραγωγή και συγχρόνως πλούτο
    ΑΕΠ.Η μεταπολίτευση στην χώρα μας χρονολογείται από το 74- 2009 όπου και τελείωσε με πολλά λάθη από τους πολιτικούς της εποχής ,αλλά και δύο θετικά. Το ξεπάγωμα της σύμβασης ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ και την ένταξή μας στην ευρωζώνη .Από το 2009 η χώρα μας περνάει κρίση στο πιστωτικό της σύστημα που αμφιβάλω αν θα μπορέσουμε να το λύσουμε σύντομα. Θετικό για την λύση της κρίσης είναι η έρευνα και ο εντοπισμός υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου . Βέβαια εμείς δεν έχουμε την τεχνογνωσία για την εξόρυξη των κοιτασμάτων ,υπάρχουν εταιρίες διαπραγματεύεσαι και αποφασίζεις .Πρέπει να υπάρχει αρχή και όχι λόγια και θεωρίες .Οι αποφάσεις ανήκουν στην νέα γενιά .Εμπρός λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ενδιαφερθούν όταν εξευτελίσουν την τιμή, και αφού εξασφαλίσουν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, θα εκτοξευθεί και πάλι για να απολαύσουν τα κέρδη τους.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]