Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί απορρίφθηκε η υποψηφιότητα της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Από τον Harut Sassunian
Μετάφραση - Απόδοση: Geopolitics & Daily News


Η Tουρκική κυβέρνηση δέχτηκε ένα μεγάλο χαστούκι την περασμένη εβδομάδα, όταν η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία να απορρίψει την αίτησή της για μια έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Στην πραγματικότητα, η διεθνής κοινότητα απορρίπτει την εχθρική πολιτική της Τουρκίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε αλαζονικά προβλέψει την επιτυχή εξασφάλιση της θέσης του συμβουλίου ασφαλείας, για τη χώρα τους. Την νύχτα πριν από την ψηφοφορία, ο Τσαβούσογλου είχε διοργανώσει μια εκδήλωση για πρέσβεις του ΟΗΕ στο παγκοσμίου φήμης ξενοδοχείο Waldorf Astoria στη Νέα Υόρκη.

Αφού πέρασε αρκετές ημέρες στη Νέα Υόρκη για να πιέσει προσωπικά τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου μίλησε με αισιοδοξία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης: "Ελπίζουμε ότι οι καλές προσπάθειες μας , με τη χάρη του Θεού, να φανούν πάνω στην ψηφοφορία αύριο. Φυσικά, σε μια ψηφοφορία μπορεί να βγεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Όμως, πιστεύουμε ότι, αν ο Θεός το επιτρέψει, ότι θα επιτύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε και έχουμε δουλέψει για αυτό."

Ο Πρωθυπουργός Νταβούτογλου ήταν εξίσου αισιόδοξος ότι η Τουρκία θα το επιτύχει. Μόλις δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία του ΟΗΕ, ο ίδιος ανακοίνωσε με υπερηφάνεια την ιστορική νίκη. "Αν εκλεγούμε, και πιστεύουμε ότι είναι μια μεγάλη πιθανότητα, θα είναι η πρώτη χώρα στην κόσμο που θα εκλεγεί για δεύτερη φορά, μετά από ένα διάλειμμα πέντε ετών. Αυτό δείχνει τη σημασία της Τουρκίας. "

Δυστυχώς για τους Τούρκους ηγέτες, οι προσδοκίες τους δεν έγιναν πραγματικότητα. Παρά τις εντατικές προσπάθειες και την άσκηση πίεσης του Τσαβούσογλου και την επιθυμία για θεϊκή παρέμβαση, μόνο 60 από τα 193 κράτη μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ της Τουρκίας, ενώ η αντίπαλος της, η Ισπανία, έλαβε 132 ψήφους, κερδίζοντας μια διετή θητεία ως μη μόνιμο μέλος του του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Γιατί η Τουρκία έχει χάσει το 2014 περισσότερα από τα μισά 151 ψήφοδέλτια που έλαβε στην τελευταία επιτυχημένη υποψηφιότητα της για μια έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας το 2008;
Εδώ είναι οι βασικοί λόγοι για την αποτυχία της Τουρκίας να εκλεγεί αυτή τη φορά:

- Η έντονη αρνητική εκστρατεία από ένα μεγάλο αριθμό χωρών κατά της υποψηφιότητας της Τουρκίας: Αρμενία, Κύπρος, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ισραήλ, Συρία και τη Σαουδική Αραβία, μεταξύ άλλων πήραν αρνητική θέση προς αυτό.

- Η συνεχιζόμενη οξεία διαμάχη του προέδρου Ερντογάν με τον ισχυρό μουσουλμάνο κληρικό Φατουλάχ Γκιουλέν, με αποτέλεσμα την απώλεια των ψήφων της Γενικής Συνέλευσης για την Τουρκία από πολλές χώρες της Αφρικής, όπου οι οπαδοί του κληρικού, έχουν μια έντονη παρουσία. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή από το 2008, όταν οι υποστηρικτές του είχαν εξασφαλίσει ένα μεγάλο αριθμό ψήφων για την Τουρκία.

- Η κακή επιλογή απο την Τουρκική ηγεσία να αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα εκ νέου τόσο σύντομα μετά την εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περίοδο 2009-2010. Η επανεκλογή της Τουρκίας στέρησε άλλες χώρες την ευκαιρία υπηρεσίας σε αυτό το Σώμα του ΟΗΕ.

- Η νεο-οθωμανική μεγαλομανία και λαχτάρα του Νταβούτογλου για αύξηση ισχύος της χώρας του λειτούργησε προκλητικά για άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, μετατρέποντας την πολιτική των "μηδενικών προβλημάτων" με τους γείτονες σε μηδενικό αριθμό γειτόνων χωρίς προβλήματα! Έρευνα του Pew Research Center επιβεβαιώνει ότι η θετική εικόνα της Τουρκίας σε όλη τη Μέση Ανατολή έχει βυθιστεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

- Η απολυταρχική διακυβέρνηση Ερντογάν στην χώρα του, συμπεριλαμβανομένης της αιματηρής αναχαίτισης των διαδηλώσεων στο Gezi Park, φυλακίζοντας δημοσιογράφους και το "κλείδωμα" σε Twitter και στο Facebook. Τα αλαζονικά λόγια του, όπως "δεν με νοιάζει τι θα πεί η διεθνής κοινότητα" αποξενώσαν αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η ψήφος κατά της Τουρκίας ήταν μια επίπληξη απο τα μέλη του ΟΗΕ κατά του Ερντογάν. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι αποχώρησαν από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής και πομπώδης ομιλίας του Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

- Οι Τεταμένες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δυτική Ευρώπη, λόγω της άρνησης της Τουρκίας να υποστηρίξει τον πόλεμο εναντίον του ISIS και το ότι δεν υπερασπίζεται τους Κούρδους άμαχους, που σφαγιάζονται από τους ξένους τζιχαντιστές σε απόσταση αναπνοής από τα τουρκικά σύνορα. Ως αποτέλεσμα, σημαίνοντες σχολιαστές ζήτησαν την απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και την απόρριψη της αίτησής της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Η δυσαρέσκεια με την ανταγωνιστική στάση της Τουρκίας, φάνηκε από τον πρόεδρο Ομπάμα που έστειλε ένα χαμηλόβαθμο επιτετραμμένο της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα για να παρακολουθήσει τις προεδρικές εκδηλώσεις του Ερντογάν στις 28 Αυγούστου.

Αγνοώντας όλους αυτούς τους νόμιμους λόγους που οδήγησαν στην αποτυχία της Τουρκίας να κερδίσει την έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου απέδωσε με πλασματικό τρόπο, την ήττα της χώρας του στην απροθυμία της "να εγκαταλείψει τις αξίες της για χάρη περισσότερων ψήφων." Αυτή η γελοία δήλωση έγινε από τον Υπουργό Εξωτερικών μιας χώρας που έχει προσφέρει εκατομμύρια δολάρια απο τα ταμεία του σε μικρά νησιά-κράτη σε όλο τον κόσμο και σε φτωχές Αφρικανικές χώρες για να αγοράσει ψήφους της Γενικής Συνέλευσης στα Ηνωμένα 'Εθνη.

Τέλος, η αποτυχία να κερδίσει μια έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας περιορίζει την ικανότητα της Τουρκίας να αξιοποιήσει το ισχυρό όργανο του ΟΗΕ για να υπονομεύσουν τις παγκόσμιες εκδηλώσεις μνήμης, το επόμενο έτος, σχετικά με την Επετειακή εκδήλωση για την γενοκτονία των Αρμενίων.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]