Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία σε μοιραίο γεωπολιτικό δίλημμα

Η Τουρκία είτε επιλέξει τη Δύση είτε (το πιθανότερο) την Ανατολή, τα τίμημα θα είναι τεράστιο

Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος

Μεγάλα δυτικά μέσα ενημέρωσης αιτιώνται την Τουρκία ότι επιτρέπει στους ισλαμιστές μαχητές της Τζιχάντ να εισέρχονται στο έδαφός της για να περιθάλπουν τους τραυματίες, ότι το έδαφός της χρησιμοποιείται ως δίαυλος μετάβασης ισλαμιστών από ευρωπαϊκές χώρες προς τη Συρία και το Ιράκ, ότι από τουρκικά εδάφη εξάγεται το πετρέλαιο από τις πετρελαιοπηγές που έχει καταλάβει το ISIS, και, το χειρότερο, ότι χίλιοι περίπου τούρκοι έχουν καταταγεί στις δυνάμεις του Χαλιφάτου ως εθελοντές!
Σε υποβαθμισμένες συνοικίες της Άγκυρας στρατολογούνται νεαροί τούρκοι για να γίνουν μαχητές του «ιερού πολέμου».

Η Τουρκία δεν συνυπέγραψε συμφωνία κρατών της περιοχής για λήψη μέτρων εναντίον του Χαλιφάτου. Εξεδήλωσε προθυμία για συμμετοχή στη Συμμαχία των Προθύμων που οργανώνουν οι ΗΠΑ εναντίον του Χαλιφάτου, αλλά αμέσως μετά αρνήθηκε την παροχή της βάσης του Ινσιρλίκ για επιχειρήσεις.
Η αμφιθυμία είναι εμφανής.

Ο Ερντογάν, είναι ο ηγέτης που εξόντωσε τον Κεμαλισμό. Ο κεμαλισμός γεωπολιτικά εκινείτο μεταξύ των τουρκικών συμφερόντων, της στρατηγικής πρόσδεσης στη Δύση και κάποιων θολών παντουρκικών οραματισμών.
Όμως η τουρκική κοινωνία είναι μακριά από όλα αυτά.
Η επιβολή της κεμαλικής πολιτικής βασίστηκε στη βία και στην καταστολή. Όταν ο κεμαλισμός εξαϋλώθηκε, αναδύθηκε η καταπιεσμένη κοινωνική πραγματικότητα της τουρκικής κοινωνίας, δηλαδή το Ισλάμ.

Το τουρκικό πολιτικό σύστημα, επί Ερντογάν, κινείται στον αστερισμό του ισλαμισμού. Θα ήταν αδιανόητο να συμπράξει το τουρκικό κράτος στην επίθεση της Δύσης εναντίον των έστω εξτρεμιστών του Χαλιφάτου. Η τουρκική κοινωνία δεν θα το ανεχθεί.
Κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες θα σπεύσουν να συνταχθούν εναντίον του Ερντογάν, εάν αυτός προσεγγίσει έστω και οριακά το δυτικό στρατόπεδο στη σύγκρουση των πολιτισμών.

Από την άλλη πλευρά, ενώ η Τουρκία έχει αποστασιοποιηθεί και σε μεγάλο βαθμό εναντιωθεί στη Δύση σε διάφορα επίπεδα, κι ενώ έχει έρθει σε πλήρη ρήξη με το Ισραήλ, προσπαθεί να αξιοποιήσει την κρίση στην Εγγύς Ανατολή για να αποκαταστήσει την γεωπολιτική αξιοπιστία της και τη γεωστρατηγική της αξία.

Το δίλημμα είναι δραματικό και κατ’ ουσίαν ανυπέρβλητο.
Η Τουρκία θα αναγκαστεί να επιλέξει στρατόπεδο.
Είτε επιλέξει τη Δύση είτε (το πιθανότερο) την Ανατολή, το τίμημα θα είναι τεράστιο.

Πηγή εφημ. «KontraNews»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]