Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το κίνημα Γκιουλέν που απειλεί την Τουρκία…

Έλληνες «υποκλίνονται» στο «τέρας» που σκοτώνει η Τουρκία!
Το κίνημα με την ύπουλη δράση, που ξηλώνει (με κόστος) ο Ερντογάν, εξακολουθεί να θεωρείται άξια σεβασμού «θρησκευτική κοινότητα» από καθηγητές πανεπιστημίου, ενώ διατηρεί αγαστές σχέσεις και με το Φανάρι!

Γράφει ο Μάνος Ηλιάδης

Γενική επίθεση για εξάρθρωση του παράλληλου μηχανισμού ή «παράλληλου κράτους», κατά τον τούρκο πρωθυπουργό, που έστησε ο Φετουλάχ Γκιουλέν εντός του τουρκικού κρατικού μηχανισμού, εξαπέλυσε η κυβέρνηση Ερντογάν, μετά την απόκτηση των αναγκαίων πληροφοριών για τον εν λόγω θρησκευτικό ηγέτη από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Όπως ενδεχομένως θα ενθυμούνται οι αναγνώστες («Κυριακάτικη Δημοκρατία», 8 Δεκεμβρίου 2013), η κυβέρνηση του ΑΚΡ είχε αποφασίσει από το 2004 να ασχοληθεί με τη δραστηριότητα και την αυξανόμενη επιρροή της οργανώσεως των Νουρτζού και της κοινότητας του Γκιουλέν (σ.σ. προήλθε από τους Νουρτζού) στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της 24ης Ιουνίου 2004, κατά την οποία ελήφθησαν 15 ξεχωριστές αποφάσεις με σκοπό να δοθεί τέλος στις δραστηριότητες του Γκιουλέν.

Η συνεδρίαση

Σε επόμενη συνεδρίαση του ίδιου οργάνου, δύο μήνες αργότερα (24/8/2004) είχε εγκριθεί ένα σχέδιο δράσεως εναντίον της κοινότητας Γκιουλέν, με ειδική εντολή προς την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ, το υπουργείο Εσωτερικών (ελέγχει την αστυνομία και τη χωροφυλακή εν καιρώ ειρήνης) και το υπουργείο Εξωτερικών (διαθέτει δική του διεύθυνση συλλογής πληροφοριών) να παρακολουθούν τις δραστηριότητες της κοινότητας στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ενώ στο υπουργείο Παιδείας είχε δοθεί η εντολή να παρακολουθεί τις «ύποπτες και παράνομες δραστηριότητες» που συμβαίνουν στα σχολεία και τα φροντιστήρια της κοινότητας του Γκιουλέν.

Όπως αναφέραμε, όλες οι παραπάνω πληροφορίες προήλθαν από τη δημοσίευση ενός εγγράφου στην εφημερίδα «Ταράφ» που αναφερόταν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της 24ης Αυγούστου 2004, στην οποία συμμετείχαν ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Σεζέρ, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο τότε ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου κ.α. Υπενθυμίζεται ότι για το παραπάνω δημοσίευμα, το οποίο υπέγραφε ο αρχισυντάκτης της «Ταράφ» Μεχμέτ Μπαρανσού, είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν, την επομένη της δημοσίευσής του, ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ουδέποτε εφαρμόσθηκε. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ραντικάλ» (22/5/2014) που αναφέρει ο πάντα αξιόπιστος και μαχητικός «Αντιφωνητής», ο Μπαρανσού αντιμετωπίζει ήδη ποινή φυλακίσεως 52 ετών(!), με την κατηγορία της δημοσιοποιήσεως απόρρητου εγγράφου (του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας).

Λίγους μήνες μετά την διάψευση της κυβερνήσεως Ερντογάν, απεδείχθη ότι μόνο η απόφαση για παρακολούθηση των δραστηριοτήτων της κοινότητας Γκιουλέν εφαρμόσθηκε, αλλά, με βάση τις συλλεχθείσες πληροφορίες, η τουρκική κυβέρνηση προέβη στη λήψη δραστικών μέτρων εναντίον του Γκιουλέν, με πρώτο την αλλαγή της νομοθεσίας για τη λειτουργία των φροντιστηρίων.
Ένα δεύτερο μέτρο ήταν η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να ακυρώσει στις 28 Μαρτίου 2014 το υπηρεσιακό διαβατήριο του Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο του είχε χορηγηθεί για να μεταβεί στις ΗΠΑ, ενώ έχει ήδη τεθεί και θέμα επίσημου τουρκικού διαβήματος προς τις ΗΠΑ για την έκδοσή του στην Τουρκία.

Στο βιβλίο του Χρ. Μηνάγια «Αποκαλύπτοντας τον τουρκικό λαβύρινθο – Ισλάμ και πολιτική στην Τουρκία», αναφέρεται μία έκθεση της ΜΙΤ, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην εφημερίδα «Aydinlik» και η οποία περιέχει στοιχεία που επιβεβαιώνουν και, φυσικά, επαυξάνουν τόσο τα στοιχεία που είχαμε αναφέρει στο βιβλίο «Μυστική Δράση των Τούρκων στην Ελλάδα και η σύγχρονη ΜΙΤ», όσο και σε αρκετά δημοσιεύματα για τον Γκιουλέν και το κίνημά του.

Παρακολούθηση

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή:
Α. ετέθησαν σε παρακολούθηση οι εταιρείες, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι εκπαιδευτικοί φορείς (ιδιωτικά σχολεία, πανεπιστήμια και φροντιστήρια) που στηρίζουν οικονομικά το κίνημα Γκιουλέν και διαπιστώθηκε ότι αυτό υποστηρίζεται από 700 εταιρείες(!) που ανήκουν σε 65 ομίλους, με ετήσιο κύκλο εργασιών 7 δις. δολάρια!
Β. Τα κεφάλαια του κινήματος ανέρχονται σε 150 δις. δολάρια
Γ. Ετέθησαν υπό παρακολούθηση 4.800 μέλη(!) του κινήματος
Δ. Μεταξύ των ηγετικών στελεχών του περιλαμβάνονται τέσσερις πολιτικοί, 2.314 επιχειρηματίες, 171 πρώην εθνικιστές, 47 ιερωμένοι, πέντε στρατιωτικοί, 173 αστυνομικοί, 23 στελέχη της ΜΙΤ και αριθμός δικαστικών λειτουργών
Ε. Τα ετήσια έξοδα του ίδιου του Γκιουλέν, από έξοδα υγείας, προσωπική του ασφάλεια μέχρι και προσωπικός μάγειρας, ανέρχονται σε 3 εκατ. δολάρια
ΣΤ. Ειδικά για τα φροντιστήρια, στην έκθεση της ΜΙΤ αναφέρεται ότι, από τα 3.668 που υπάρχουν συνολικά στην Τουρκία, τα 920 ελέγχονται από το κίνημα Γκιουλέν, με τον ετήσιο κύκλο εργασιών τους να ανέρχεται σε 5,223 δις. ευρώ!

Τα πλοκάμια

Επιπλέον, το κίνημα έχει δημιουργήσει παράλληλες δομές σε 156 χώρες της Κεντρικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής, με τις οποίες παρέχει υπηρεσίες σε τούρκους επιχειρηματίες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στις περιοχές αυτές.
Τα έσοδα από τις υπηρεσίες αυτές που παρέχει το κίνημα το 2011 ανήλθαν σε 223 εκατ. δολάρια, το 2012 σε 247 εκατ. δολάρια και το 2013 σε 281 εκατ. δολάρια.

Το περίεργο είναι ότι αυτό το «τέρας», με την ύπουλη δράση, την εξωφρενική οικονομική δραστηριότητά του και την ανάλογη πολιτική ισχύ στη χώρα του, το οποίο άρχισε να ξηλώνει τώρα ο Ερντογάν, εξακολουθεί να θεωρείται ακόμη μία άξια σεβασμού «θρησκευτική κοινότητα», η οποία προάγει την ανεκτικότητα, τον διαθρησκευτικό διάλογο και διάφορα άλλα ευχάριστα στα ώτα των αφελών, μεταξύ των οποίων και ορισμένων Ελλήνων καθηγητών πανεπιστημίου, οι οποίοι, μάλιστα, έχουν εκφράσει τον θαυμασμό τους για το έργο του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Να σημειωθεί ότι θετική άποψη και σχέσεις με τον Γκιουλέν διατηρεί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, παρά τη σχετική αναφορά της ΕΥΠ στις 13//2/1998.

Η έκθεση της ΕΥΠ για τα «επικίνδυνα σχολεία» που κανείς δεν λαμβάνει υπόψη

Τόσο στο προαναφερθέν βιβλίο του (στο οποίο υπάρχουν τόσο μία αναφορά της ΜΙΤ στις 19/10/2010, όσο και η αναφερθείσα παραπάνω έκθεση της ΕΥΠ) όσο και σε αρκετά δημοσιεύματα, ο συντάκτης του παρόντος έχει επισημάνει ότι ενδεικτικό της ύποπτης δράσης του κινήματος Γκιουλέν είναι το γεγονός ότι απασχολείται με αυτό μία σειρά μυστικών υπηρεσιών, όπως οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας, του Ουζμπεκιστάν, της Λευκορωσίας, της Ολλανδίας, της γερμανικής BND, των ΗΠΑ (FBI), της δικής μας ΕΥΠ και, όπως επιβεβαιώνεται τώρα, και της αντίστοιχης υπηρεσίας της ίδιας του της χώρας, της Τουρκίας. Κεντρική θέση σε όλες τις έως σήμερα γνωστές αναφορές έχει ο ρόλος των φροντιστηρίων και των ιδιωτικών σχολείων του, για τα οποία η ΕΥΠ έχει συγκεντρώσει ουσιαστικές πληροφορίες για τα πρώτα κεκαλυμμένα σχολεία του Γκιουλέν στη χώρα μας και τους εδώ επικεφαλής και αντιπροσώπους του, χωρίς έως τώρα να έχει ασχοληθεί κανείς αρμόδιος σε πολιτικό επίπεδο με τους πραγματικούς σκοπούς και τις επιδιώξεις του.

Για εμάς, ενδιαφέρον θα έχει η θέση που θα λάβει ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασ. Κικίλιας για το θέμα αυτό, μετά τη σχετική ενημέρωση για όλα τα στοιχεία που υπάρχουν για τον Γκιουλέν και την έως τώρα δράση του στην Ελλάδα.

Γιατί, θα είναι μάλλον αστείο να απαγορευθούν τα σχολεία και τα φροντιστήρια του Γκιουλέν στην Τουρκία, για την ύποπτη δραστηριότητά τους, και να λειτουργούν ελεύθερα εδώ, στην Ελλάδα.

Πηγή «Κυριακάτικη Δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]