Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μεγάλα ενεργειακά κοιτάσματα σε Θερμαϊκό και Στρυμωνικό Κόλπο

Πριν από δύο χρόνια (περίπου) Έλληνας επιστήμονας (γεωλόγος) και επιχειρηματίας που δραστηριοποείται στον χώρο της ενέργειας και είναι κάτοχος μίας μικρής πετρελαϊκής εταιρείας στο Τέξας των ΗΠΑ, είχε αιτηθεί στο ελληνικό Υπουργείο Ανάπτυξης την λήψη άδειας ερευνών για φυσικό αέριο στον Θερμαϊκό Κόλπο. Μάλιστα, αν και ο Έλληνας επιχειρηματίας προσέφερε άμεσα (και μετρητά) το ποσό του 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ταυτόχρονα πάρα πολύ καλά ποσοστά στο Ελληνικό Δημόσιο, η απάντηση που πήρε από την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου (και προτιμήθηκε η επιβολή μέτρων εις βάρος των ελλήνων πολιτών, λόγω έλλειψης κυβερνητικών εσόδων!!!) ήταν αρνητική!

Συζητήσαμε (τότε) με τον συγκεκριμένο Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος ένιωσε μεγάλη έκπληξη μετά την άρνηση της κυβέρνησης Παπανδρέου και την προτροπή που του έγινε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό αδειοδότησης ερευνών για το Ιόνιο Πέλαγος (που είχε προγραμματιστεί να γίνει). Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας (αλλά και επιστήμονας γεωλόγος), έχοντας μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία στον τομέα της ενέργειας, ήταν απολύτως βέβαιος πως τόσο ο Θερμαϊκός όσο και ο Στρυμωνικός Κόλπος είχαν πολύ μεγάλα ενεργειακά κοιτάσματα, τα οποία (όπως μας είχε δηλώσει τότε) φαίνεται πως «κάποιοι αποφάσισαν να τα δώσουν αλλού…».

Σήμερα, μέσα από ένα δημοσίευμα του Defence-Point, το θέμα των ενεργειακών κοιτασμάτων του Θερμαϊκού αλλά και του Στρυμωνικού, επανέρχεται και… (ω του θαύματος!) οι ενδιαφερόμενοι είναι εταιρείες αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων… Φαίνεται, πως η κυβέρνηση προτιμά τους ξένους, από τους Έλληνες επιχειρηματίες, εκτός και εάν υπάρχουν άλλα θέματα (βλ. υποκλοπές από ιδιωτικές εταιρείες, πολιτικές υποθήκες σε συγκεκριμένα λόμπι κ.α.).
Ας δούμε όμως το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ από το Defence-Point...

Μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και επενδυτικό ενδιαφέρον έχει προκύψει για περιοχές πέραν των γνωστών του Ιονίου και νότια της Κρήτης. Έτσι μετά την προχθεσινή αποκάλυψη αναφορικά με την περιοχή μεταξύ Κυκλάδων και Κρήτης, το «defence-point.gr» προχωράει και σε μία ακόμη, επισυνάπτοντας και σχετικό χάρτη, αναφορικά με μία νέα περιοχή η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέντος.

Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες του χώρου των υδρογονανθράκων, ο κόλπος του Ορφανού και ο Θερμαϊκός είναι «γεμάτος από δομές» οι οποίες παραπέμπουν στην ύπαρξη κοιτασμάτων τα οποία αναμένουν να ερευνηθούν και να αξιοποιηθούν.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εταιρία η οποία έχει εμπλακεί στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι άλλη από την ισραηλινών συμφερόντων RATIO OIL η οποία έχει στο ενεργητικό της την ανακάλυψη του πολύ μεγάλου κοιτάσματος «Λεβιάθαν» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ. Στην υπόθεση εμπλέκεται και η Energean Oil & Gas.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τις πρώτες εκτιμήσεις μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα, ότι μας αναμένουν περί τα 400 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου δηλαδή ποσότητα μικρότερη από αυτή του Λεβιάθαν (περί τα 650 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) αλλά μεγαλύτερη από την έως τώρα επισήμως αποδεκτή του κυπριακού Αφροδίτη (περί τα 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα).

Με άλλα λόγια, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής δύναται να βρεθούν κοιτάσματα σε μέγεθος δύο φορές της σημερινής εκτίμησης για το οικόπεδο Αφροδίτη.

Οι χάρτες που δημοσιεύουμε (όπως παρουσιάστηκαν σε συνέδριο τον Νοέμβριο του 2013) καταδεικνύουν με τον πλέον επίσημο τρόπο πως το ΥΠΕΚΑ γνωρίζει και είναι έτοιμο να ανοίξει τις δύο περιοχές προς τις εταιρίες που το έχουν αιτηθεί, δηλαδή τους Ισραηλινούς και την Energean Oil & Gas.

Στο σημείο αυτό η υπόθεση αποκτά γεωπολιτικό ενδιαφέρον και φυσικά περιπλέκεται: Οι εταιρείες φαίνεται ότι έχουν ζητήσει περιοχές που εκτείνονται πέραν των έξι ναυτικών μιλίων από τις ακτές της χώρας μας, με αποτέλεσμα να αναμένονται κάποιοι για ακόμα μία φορά να διατυπώνουν δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το θέμα που σχεδόν νομοτελειακά θα ανακύψει από τις αντιδράσεις της Τουρκίας.


Να σημειώσουμε ότι και οι δύο κόλποι, τόσο του Θερμαϊκού όσο και αυτός του Ορφανού μπορούν υπό προϋποθέσεις να θεωρηθούν «κλειστοί», έτσι ώστε να μην υπαχθούν στις διάφορες συμφωνίες, όπως αυτή του Οζάλ-Παπανδρέου για την μη διενέργεια ερευνών στο Αιγαίο. Όχι βεβαίως ότι η Τουρκία δεν θα υιοθετήσει την πλέον βολική για τις διεκδικήσεις της εκδοχή.
 
Για την ώρα δεν έχει δοθεί κάποια επίσημη απάντηση στο αίτημα των εταιριών για να λάβουν άδεια για έρευνες, παρά το γεγονός πως η αίτηση έχει υποβληθεί από το 2013 και αναμένει ανταπόκριση.

Είναι προφανές, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση εμπίπτει καθαρά στον τομέα ευθύνης του υπουργείου Εξωτερικών και κάθε απόφαση προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση θα σηματοδοτήσει και τη γενικότερη στρατηγική της χώρας, αναφορικά με το ζήτημα των ερευνών και κυρίως των θαλάσσιων περιοχών και των ελληνικών δικαιωμάτων…

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε εάν η «μεταγραφή» Κασίνη στην Ελλάδα θα δημιουργήσει μία δυναμική στην χώρα, η οποία θα διέπεται από το πνεύμα που επέτρεψε στην Κύπρο να προχωρήσει στην ανάπτυξη των δικών της ενεργειακών πόρων.
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]