Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αιτία πολέμου η παρέμβαση Ερντογάν, αλλά ο Σαμαράς κρύβεται...

Η αμφισβήτηση των γεωγραφικών ορίων μίας χώρας αποτελεί πάγια αιτία πολέμου, για εκείνους που θέλουν να υπερασπιστούν τη χώρα τους
Χωρίς ντροπή και μακράν της πραγματικότητας, με μαθήματα ιστορίας και γεωγραφίας απαντάει το Ελληνικό ΥΠΕΞ στην τουρκική πρόκληση
Κρυμμένος ο Σαμαράς προσπαθεί να διαφύγει των ευθυνών που του ορίζει το Σύνταγμα και που αφορούν την υπεράσπιση της πατρίδας
Ι. Κοραντής: Η βροντώδης σιωπή της κυβέρνησης είναι προοίμιο εθνικών δεινών

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τερζής

Σε μία γεωγραφική ανακατανομή της ευρύτερης περιοχής των νότιων Βαλκανίων, με ταυτόχρονη επανεγγραφή της ιστορίας, κατά το δοκούν, προχώρησε ο –κατά πολλούς αλλαζόνας- τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν κατά την τριήμερη περιοδεία του στη Θράκη και σε ομιλία του από την πόλη της Κεσάνης, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η Θράκη κατέχει μια ξεχωριστή σημασία.

Η ουσία όμως των λόγων του εντοπίζεται στις αμέσως επόμενες φράσεις του. «Για μας, η Θράκη έχει ιδιαίτερη σημασία και έννοια. Η Θράκη ταυτόχρονα είναι Θεσσαλονίκη, ταυτόχρονα είναι Κομοτηνή, ταυτόχρονα είναι Ξάνθη, ταυτόχρονα είναι Deliorman (Ντόμπρουτζα), είναι Kircaali (Καρτζαλί, πόλη της Βουλγαρίας), είναι Vardar (Βαρδάρης) και, αν πάμε πιο πίσω, Θράκη είναι ταυτόχρονα Σκόπια, Πρίστινα, Prizren (Πρίζρεν στο Κόσοβο), είναι Σαράγεβο» τόνισε.
Δίχως άλλο, ο τούρκος πρωθυπουργός οριοθέτησε μία νέα γεωγραφική περιοχή, την οποία αυτοβούλως ονόμασε «Θράκη» και η οποία εμπεριέχει γεωγραφικές περιοχές από την Τουρκία, την Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Ελλάδα (δεν δίστασε να αναδιατάξει ιστορικά και γεωγραφικά την κεντρική και δυτική Μακεδονία, εντάσσοντάς την στην «Θράκη», όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται) και επί της ουσίας εξέδωσε διάγγελμα της γεωγραφικής περιοχής στην οποία ο ίδιος –και φυσικά η τουρκική εξωτερική πολιτική- προσβλέπει ως ενιαίο γεωγραφικά, πολιτιστικά και ιστορικά χώρο.

Με αυτή του την ξαφνική παρέμβαση ο τούρκος πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως αποσκοπεί στη δημιουργία «μίας Θράκης» (ενός νέου κράτους;), στην οποία όλως τυχαίως εδώ και πολλά χρόνια αναπτύσσεται η τουρκική εξωτερική πολιτική και –φυσικά- οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, δημιουργώντας μουσουλμανικούς πυρήνες οι οποίοι με την κατάλληλη τουρκική χρηματοδότηση αυτοπροσδιορίζονται ως… τούρκικοί.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η ματαιοδοξία του Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια, αλλά στην τελευταία του αυτή παρέμβαση κατέστησε σαφές από την πλευρά της Τουρκίας πως βλέπει σαν «ενιαίο χώρο» την Θράκη που ξεκινάει από την Κωνσταντινούπολη και τελειώνει στην… Θεσσαλονίκη. Με τον τρόπο αυτό, ξεδιπλώνει την τουρκική πολιτική των επόμενων χρόνων, ξεκαθαρίζει πως θεωρεί την Ελληνική Θράκη ως περιοχή που καταλήφθηκε από τον τουρκισμό και η μεγαλομανία και θρασύτητά του φτάνει μέχρι και την κεντρική Μακεδονία και την Θεσσαλονίκη, που ο ίδιος ο Ερντογάν θεωρεί ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μεγάλης ενιαίας Θράκης που ο ίδιος ονειρεύεται και στην οποία οι μουσουλμανικοί τουρκόφιλοι πυρήνες θα έχουν –φυσικά- πολύ ουσιαστικό και στοχευμένο ρόλο.

Επί της ουσίας, λοιπόν, ο τούρκος πρωθυπουργός αμφισβητεί ευθέως οποιαδήποτε συνθήκη έχει υπογράψει η Τουρκία, αμφισβητεί ευθέως τα υφιστάμενα σύνορα των κρατών και θέτει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των πάντων για την ευρύτερη περιοχή των νοτίων Βαλκανίων.
Εάν προσεγγίσουμε ψυχρά την τοποθέτηση αυτή του κ. Ερντογάν, διαπιστώνουμε πως αμφισβητεί την υφιστάμενη γεωγραφική επικράτεια της Ελλάδας και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να του έχει δοθεί άμεσα, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, μία σκληρότατη απάντηση η οποία θα έπρεπε να κινείται στα όρια της… προειδοποίησης.

Αντί να συμβεί όμως το φυσιολογικό, δηλαδή ο κ. Ερντογάν να εισπράξει την απάντηση που πρέπει από τον Έλληνα ομόλογό του κ. Σαμαρά, στην τουρκική πρωθυπουργική πρόκληση –που είναι ισοδύναμη με κήρυξη πολέμου- απάντησε με τις γνωστές άτονες, άχρωμες και άοσμες δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας:
«Οι ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές, ιδίως σε μια περιοχή με έντονη ιστορική φόρτιση, όπως τα Βαλκάνια, πρέπει να γίνονται πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή. Σήμερα πλέον το μόνο κριτήριο είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου και άρα των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες βασίζονται στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της περιοχής.
Για την Ελλάδα -που θα μπορούσε, προφανώς, να κάνει πάρα πολλές ιστορικές αναφορές- αυτή είναι μια θεμελιώδης, αυτονόητη και απαράβατη θέση».
Πιθανότατα στο Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να αντιληφθούν πως ο τούρκος πρωθυπουργός δεν χρειάζεται μαθήματα γεωγραφίας ή ιστορίας, αφού για τον ίδιο αυτοί οι όροι είναι ευμετάβλητοι. Ίσως, όμως, μαθήματα γεωγραφίας και ιστορίας να χρειάζονται στο ελληνικό ΥΠΕΞ προκειμένου να μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει για την Ελλάδα όταν ο τούρκος πρωθυπουργός δηλώνει πως η Τουρκία φθάνει μέχρι και την Θεσσαλονίκη!!!
Επίσης, στο ελληνικό ΥΠΕΞ και στο μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως υπάρχει σαφής σχεδιασμός και μεθόδευση από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία διαπιστώνοντας ότι η Αθήνα έχει διάθεση τήρησης χαμηλών τόνων (στα όρια της τακτικής υποχώρησης) στα ελληνοτουρκικά, δίνει το δικαίωμα στην τουρκική εξωτερική πολιτική να κινείται επιθετικά και να καταλαμβάνει άμεσα τους κενούς χώρους που δημιουργεί η άτονη πολιτική παρουσία της Ελλάδας στις ενίοτε «διαφορές» που προκύπτουν (όλως τυχαίως αποκλειστικά με ενέργειες της Άγκυρας), δημιουργώντας έτσι ένα καθεστώς μόνιμης πίεσης προς την φοβική και ανώριμη να αντιληφθεί την πραγματικότητα Αθήνα.

Ακόμη και σε αυτή την ύστατη πρόκληση μη αναγνώρισης ως ελληνικού εδάφους της Θράκης, της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός κρύφτηκε στο μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εξωτερικών σιώπησε ενοχικά και το βάρος της απάντησης δόθηκε στον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών!!! Δειλία μέγιστου βαθμού, προφανής ανικανότητα χειρισμού κρίσεων που ενέχουν σοβαρότατους εμφανείς εθνικούς κινδύνους υπό το πρίσμα μίας ευθείας εθνικής απειλής που αφορά την σμίκρυνση της Ελληνικής γεωγραφικής επικράτειας…!

Δείγμα της διάθεσης επί των ελληνοτουρκικών που υπάρχει στην κυβέρνηση, είναι και η αναβολή της συζήτησης επί του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, προκειμένου να υπάρξουν οι κατάλληλες μεταβολές – προσθήκες οι οποίες θα συμπεριελάμβαναν στο εν λόγω νομοσχέδιο την Γενοκτονία των Ποντίων, των Μικρασιατών κα των Αρμενίων. Η συζήτηση αυτή όμως αναβλήθηκε, επειδή –σύμφωνα με πληροφορίες- υπήρξε πίεση από την πλευρά της Άγκυρας προς την Αθήνα και σαφέστατη «απειλή» πως θα αναβληθεί η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, αφού η ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου θεωρείται από την Τουρκία εχθρική πράξη!

Έτσι, ενώ η Τουρκία δεν διστάζει να εμπλακεί ευθέως στα εσωτερικά της Ελλάδας, απειλώντας μάλιστα πως θεωρεί εχθρική πράξη κατά της Τουρκίας την ψήφιση ενός νομοσχεδίου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, την ίδια στιγμή ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας σιωπά όταν ο τούρκος ομόλογός του θέτει ζήτημα και επί της ουσίας αμφισβήτησης της ελληνικότητας του 1/5 της Ελληνικής γεωγραφικής επικράτειας!!!

Ιωάννης Κοραντής: Δύσκολα κρύβεται πλέον η τουρκοφοβία των Αθηνών
Επειδή η τελευταία αυτή "παρέμβαση" του τούρκου πρωθυπουργού θεωρούμε πως είναι ιδιάζουσα ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κυρίως προς την κατεύθυνση της χάραξης πολιτικής εκ μέρους της Άγκυρας αλλά και της Αθήνας, ρωτήσαμε τον κ. Ιωάννη Κοραντή, τέως πρέσβη, πρώην διοικητή της ΕΥΠ και νυν μέλος του "Διπλωματικού Κύκλου", να τοποθετηθεί επί του θέματος, αφού είναι ένας από τους λίγους ειδικούς επί των ελληνοτουρκικών θεμάτων. Η τοποθέτησή του ήταν ένας πραγματικός κόλαφος κατά των κυβερνώντων την χώρα.

"Περιττεύει, νομίζω, να σχολιάσω τη ρηχή και άνευρη απάντηση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ -κατ' εντολή βεβαίως του πολιτικού του προϊσταμένου- στις χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν, που εντάσσεται στη γνωστή γραμμή της "ψύχραιμης και νηφάλιας" αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων, με άλλα λόγια στη μόνιμη και πάγια πολιτική κατευνασμού της Άγκυρας που δύσκολα αποκρύπτει την τουρκοφοβία των Αθηνών.
Κατά τα λοιπά ο Τούρκος Πρωθυπουργός, με το γνώριμο σε αυτόν θράσος, διατράνωσε για άλλη μια φορά, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα μας, τις επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας στη Θράκη μας -την οποία Υπουργός του είχε αποκαλέσει προ εβδομάδων "ακρωτηριασμένο βραχίονα της Τουρκίας", συναντώντας την βροντώδη σιγή της Ελληνικής Κυβέρνησης- και πέραν αυτού τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις του νεο-οθωμανικού μορφώματος στον βαλκανικό χώρο.
Αλλά δεν βαριέστε, «στου κουφού τη πόρτα όσο θέλεις βρόντα».
Την ίδια ώρα που ο "Αστέρας Βουλιαγμένης" ξεπουλιέται στους Τούρκους αντί πινακίου φακής, όπως άλλωστε έγινε με τις μαρίνες Φλοίσβου, Χίου, Μυτιλήνης κ.ά., ετοιμάζεται η εδώ επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ για να μπούνε οι τελευταίες λεπτομέρειες στην τετραμερή διαπραγμάτευση του Κυπριακού, για να δεχθούμε νέες τουρκικές απαιτήσεις για λειτουργία τεμενών στις Σέρρες, τα Ιωάννινα, τη Ρόδο, την Κώ κ.α. και να προετοιμασθεί -τρομάρα μας- η τρίτη Σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας.
Συνεπώς για την Αθήνα όλα βαίνουν καλώς στις Ε/Τ σχέσεις. Τέτοια τύφλα! Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ξεχείλισε ο κυβερνητικός ενθουσιασμός για την προσεχή υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για τη λαθρομετανάστευση και την επανεισδοχή, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων τουρκικών διαβατηρίων.
Ιδού συνεπώς πεδίον δόξης λαμπρόν για την ανεξέλεγκτη δράση τούρκων πρακτόρων στη Θράκη, με τις ευλογίες της Κυβέρνησης μας.
Και ένα ερώτημα που ίσως να μην είναι ρητορικό: Η συμφωνία αυτή θα καλύπτει όλες τις χώρες της ΕΕ, δηλαδή και την Κύπρο; Ή μήπως θα έχουμε και εδώ μια επανάληψη του προηγουμένου "Πρωτοκόλλου της Αγκύρας";

Ενδεχομένως, τα προκλητικά λεχθέντα από τον τούρκο πρωθυπουργό να στηρίζονται σε μυστικές και άτυπες συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ίχνος των οποίων διαφάνηκε σε προ ημερών συνέντευξη του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου (αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά), ο οποίος δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ πως "Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι ώριμες για ένα νέο βήμα", χωρίς όμως να προσδιορίσει ποιό θα είναι αυτό το "βήμα".
Δεν είναι, φυσικά, απίθανο οι θρασύτατες και προκλητικότατες δηλώσεις του κ. Ερντογάν να βρίσκονται μέσα στο πνεύμα αλλαγής του ΝΑΤΟ για την περιοχή των Βαλκανίων (μια «ενοποίηση» η οποία συμπληρώνεται και αλληλοτροφοδοτείται από τα σχέδια του τουρκικού πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου για την αναβίωση των «οθωμανικών Βαλκανίων») και μέσα στο γενικότερο πλαίσιο και δόγμα της νέας τάξης πραγμάτων, του οποίου πιστός υπηρέτης και εργάτης υλοποίησής του είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς.

Αντί επιλόγου και πέραν οποιουδήποτε άλλου σχολιασμού, και αναλογιζόμενοι το πλήθος των ελληνοτουρκικών θεμάτων που υφίστανται και συνεχώς αυξάνονται -κυρίως λόγω μειωμένης εθνικής αντίληψης της κυβερνήσεως των Αθηνών- θεωρούμε ευτύχημα που ο Αντώνης Σαμαράς είναι πατριώτης… Γιατί αδυνατούμε να αντιληφθούμε τι θα είχε συμβεί στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ένας ελληνόφωνος άπατρις και μειωμένης συνειδήσεως πολιτικός…

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. δεν υπαρχει πουθενα ,καμια ελληνικη κυβερνηση...μια χουντα ειναι του βενιζελου και ο αλλος ειναι διακοσμητικος...ετσι για το προσωπειο της εκλεγμενης συκυβερνησης..ωστε να σερνεται πισω τους και ο φουκαρας λαος.Ο κοπρογενιτσαρος παει καιρος που προβαλλεται περισσοτερο απο τον χαζοσαμαρα στα τουρκοκαναλα σαν να μας λενε ...νατος νατος ο νεος σας πρωθυπουργος...η Ελλας δεν υφισταται....ειναι αορατη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εαν οι κουρδοι φτιαξουν δικό τους κρατος ,τοτε μας προετοιμαζει ο ερντογαν ποιες θα ειναι οι συνεπειες για μας και τους βουλγαρους.Εαν ειναι σχεδιασμος απο το νατο ,τοτε γιατι οι εβραίοι μας πιάνουν φιλους?
    Ο ερντογαν τελικα μας προειδοποιει ποιοι ειναι οι φιλοι μας και τη θελουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σιγα σιγα , δίχως να πέσει σφαίρα , πήραν και την Δ. Θράκη και κατεβαίνουν .
    Οσο αυτοι οι ελεηνοι με τ κοστούμια παριστάνουν την κυβέρνηση , τόσο και θα διαμελιζουν την Πατριδα .
    Έχουν υπογράψει οι αντιπρόσωποι του λαου τον διαμελισμό . Περι τίνος τυρβαζουν οι αρθρογράφοι .
    Η θα τους τελειώσουμε η θα μας τελειώσουν . Ολα τα αλλα ειναι αρλουμπες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]