Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η μαφία γύρω από τον Ταγίπ Ερντογάν ή πώς πλούτισε η οικογένειά του και οι φίλοι του

Γράφει ο Νίκος Μελέτης 

Σε αμείλικτη σύγκρουση η οποία κρίνει την νέα ισορροπία εξουσίας στην Τουρκία αλλά και την κατανομή του πλούτου της χώρας μεταξύ των παλιών επιχειρηματικών κολοσσών και των νέων “τζακιών”, που κτίζονται γύρω από το ΑΚΡ εξελίσσεται η αντιπαράθεση μεταξύ των άλλοτε συμμάχων, της «Κοινότητας» του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και του όλο και πιο αυταρχικού Ταγίπ Ερντογάν.



Η «Κοινότητα» έδειξε την δύναμη της απαντώντας ακαριαία στην προσπάθεια του Τ. Ερντογάν να περιορίσει την επιρροή και την ισχύ του Φ. Γκιουλέν και με την αποκάλυψη σειράς σκανδάλων που εμπλέκουν τους στενούς συνεργάτες του Ερντογάν, πριονίζουν την υποψηφιότητα του για την προεδρία της χώρας, ενώ επιφέρουν το πρώτο σοβαρό πλήγμα εναντίον του ΑΚΡ.


Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι τα αυταρχικά καθεστώτα είναι ευάλωτα στην διαφθορά, στην Μ. Ανατολή με την διαφορά ότι το ΑΚΡ και ο κ. Ερντογάν είχαν σαν σημαία τους την κάθαρση και την ανατροπή ενός φθαρμένου πολιτικού και οικονομικού συστήματος…


Ο κ. Ερντογάν έχει αποδείξει πάντως ότι δεν είναι εύκολος αντίπαλος και αυτό προσδίδει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την έκβαση της μάχης που έχει ήδη ξεκινήσει…



Στο επίκεντρο του μεγάλου σκανδάλου είναι εκτός των κατασκευαστικών έργων οι οικονομικές δοσοληψίες με το Ιράν καθ’ όλη την διάρκεια του εμπάργκο. Η Τουρκία με πρωτοβουλία του αρχηγού της ΜΙΤ Χακαν Φινταν στήριξε την Τεχεράνη προκαλώντας την αντίδραση πολλές φορές της «Κοινότητας», καθώς ο Φετουλαχ Γκιουλεν είναι ένθερμος υποστηρικτής των σχέσεων με το Ισραήλ και σταθερά εχθρικός προς το σιιτικο Ιράν. Είναι και αυτή μια από τις σημαντικές διαφορές του με τον κ. Ερντογάν.



Με απόλυτη μυστικότητα εισαγγελείς που φαίνεται να πρόσκεινται στην «Κοινότητα» και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξουδετέρωση του στρατιωτικού κεμαλικού κατεστημένου, εδώ και έναν χρόνο ξεκίνησαν έρευνες για εκτεταμένη διαφθορά η οποία τελικά ακουμπά τον πυρήνα της κυβέρνησης Ερντογάν, καθώς έχουν συλληφθεί ήδη οι υιοί τριών κορυφαίων υπουργών.Του υπουργού Οικονομίας Τζαφέρ Τσαγκλαγιάν, του υπουργού Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ και του υπουργού Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ. Έχοντας συγκεντρώσει πλήθος αποδεικτικού υλικού, από βίντεο και φωτογραφίες μέχρι υλικό από παρακολούθηση τηλεφώνων οι εισαγγελείς άσκησαν αιφνιδιαστικά διώξεις και προχώρησαν σε συλλήψεις, εκτός των τριών «υιών» δεκάδων ακόμη προσώπων, κρατικών παραγόντων και κορυφαίων επιχειρηματιών κυρίως από τον χώρο των κατασκευαστικών εταιριών, σε μια αλυσίδα σκανδάλων που συγκλονίζουν το πολιτικό και επιχειρηματικό στερέωμα στην Τουρκία.



Ο Ερντογάν μετά το πρώτο ξάφνιασμα προσπάθησε με άκομψο και αποκαλυπτικό του τρόπου που πολιτεύεται να ξεκινήσει την επιχείρηση κουκουλώματος της υπόθεσης. Απομάκρυνε είκοσι έξι αστυνομικούς διευθυντές και τελικά τον ίδιο τον Διοικητή της Αστυνομίας Κωνσταντινούπολης ενώ επιχειρεί να διορίσει άλλους δικαστές για να αναλάβουν την “εποπτεία” των ερευνών. Ο Ταγίπ Ερντογάν καταγγέλλει «βρώμικη επιχείρηση» εναντίον της κυβέρνησης του, καταγγέλλοντας «σπείρες» που προσπαθούν να γίνουν «κράτος εν κράτη».


Όμως ο υπερβολικός και αδικαιολόγητος πλουτισμός στελεχών του ΑΚΡ πλήττει την αξιοπιστία του τούρκου πρωθυπουργού, ενώ έχει αρχίσει ουσιαστικά η προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου.




Οι εισαγγελείς έφεραν στο φως τρεις υποθέσεις: της τράπεζας Halkbank και των συναλλαγών της με το Ιράν, των παράνομων αδειών ανέγερσης κτιρίων και την αλλαγή ορών χρήσης γης και αδειών ανοικοδόμησης στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Fidan-Erdogan01-11october2013
Η HALKBANK είναι η τρίτη κρατική τράπεζα της Τουρκίας και τα τελευταία χρόνια ενόσω υπήρχε το εμπάργκο στο Ιράν και το πάγωμα των ιρανικών καταθέσεων στο εξωτερικό χρησιμοποιήθηκε για να «διευκολύνει» (με το αζημίωτο) την Τεχεράνη. Η Τουρκία πλήρωνε σε τουρκικές λίρες, αντί για δολάρια για την αγορά ενέργειας από το Ιράν που με την σειρά του κατέθετε τα ποσά αυτά σε τούρκικες τράπεζες και κατόπιν χρησιμοποιούσε αυτά τα κεφάλαια για να αγοράσει χρυσό από την Τουρκία. Η HALKBANK έπαιζε τον ρόλο αυτό, αποκομίζοντας τεράστια ποσά αν υπολογίσει ότι το εμπορικό ισοζύγιο της Τουρκίας με το Ιράν εκτοξεύτηκε στα 22 δις δολάρια το 2012. Σύμφωνα με την ΖΑΜΑΝ μέσω της Τράπεζας διακινήθηκαν σχεδόν 100 δις δολάρια τα τελευταία δυόμιση χρόνια με τα κέρδη της τράπεζας να φθάνουν σχεδόν τα 20 δις. Με τέτοια ποσά μάλλον δεν εξέπληξε το γεγονός ότι ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Σουλεϊμάν Ασλάν, που συνελήφθη, είχε σπίτι του σε κουτιά παπουτσιών 4,5 εκ. δολάρια.



Για τον ρόλο της Τράπεζας στις συναλλαγές με το Ιράν η Ουάσιγκτον είχε πολλές φορές προειδοποιήσει την Τουρκία, αλλά η κυβέρνηση Ερντογάν και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Τζαφέρ Τσαγκλαγιάν προστάτευαν την HALKBANK. Ο γιος του Υπουργού Οικονομικών Σαλιχ Τσαγκλαγιάν έχει ήδη συλληφθεί με την κατηγορία ότι σε συνεργασία με τον γιο του υπουργού εσωτερικών Μπαρίς Γκιουλέρ μεσολαβούσαν για να διευκολυνθεί ο αζερο-ιρανός επιχειρηματίας Ρεζά Ζαρραμπ (Reza Zarrab) να ξεπλύνει ιρανικά κεφάλαια, όταν υποχρεώθηκε να αλλάξει πρακτική μετά την σύλληψη του οδηγού του να μεταφέρει από την Τουρκία στην Ρωσία 150 εκ. δολάρια σε βαλίτσες.


Ο Ρεζά Ζαρράμπ είχε κεντρικό ρόλο στην δημιουργία αυτού του δικτύου διακίνησης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος από και προς το Ιράν αλλά και στην εξαγωγή χρυσού από την Τουρκία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών και αζέρικων ΜΜΕ το δίκτυο του έχει διακινήσει περισσότερα από 85 δις δολάρια και εκτός των ΗΠΑ αυτοί που συγκέντρωσαν πρώτοι στοιχεία για την δράση του Ζαρράμπ ήταν οι Ρώσοι. Σε ότι αφορά τον χρυσό, το πρώτο εξάμηνο του 2012 είχε εξήχθη από την Τουρκία χρυσός αξίας 8,8 δις δολαρίων ενώ το ίδιο εξάμηνο του 2011 οι εξαγωγές ήταν μόλις 1,8 δις (η διαφορά των 7 δις δολαρίων είχε προστεθεί στον κύκλο εργασιών του επιχειρηματία!)… Ο Ζαρράμπ ζώντας ζωή μεγιστάνα με μίζες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προς αρκετούς από τους συλληφθέντες πήρε ο ίδιος την τουρκική υπηκοότητα, και πολλά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης του, ενώ με τις υψηλές γνωριμίες του στην κυβέρνηση εξασφάλιζε κάλυψη και προστασία των παράνομων δραστηριοτήτων του. Με παρουσία στο lifestyle της Τουρκίας, παντρεύτηκε την μεγάλη σταρ της ποπ και αραβικής μουσικής Ebru Gundes με την οποία έχει αποκτήσει και μια κόρη τεσσάρων ετών. Ο κύκλος «εργασιών» του Ζαρράμπ είχε μεγαλώσει όμως πολύ και πλέον δεν μπορούσαν να τον καλύψουν ούτε οι φίλοι του, γιοι των υπουργών..



Μπαίνοντας κανείς στην Κωνσταντινούπολη από το αεροδρόμιο θα συναντήσει τις τεράστιες πολυκατοικίες, αρκετές ακόμη κουφάρια, να υψώνονται θυμίζοντας τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν σε αυτή την επιχείρηση κατασκευής λαϊκής κατοικίας, που αποτελούσε υπόσχεση του Ερντογάν τόσο ως δήμαρχου όσο και ως πρωθυπουργού. Έργο της κρατικής ΤΟΚΙ, ήταν η κατασκευή συγκροτημάτων κατοικιών αλλά η εταιρία γιγαντώθηκε επί της πρωθυπουργίας Ερντογάν καθώς από 43 χιλιάδες σπίτια που είχε πριν το 2002, ο αριθμός ξαφνικά εκτινάχθηκε στα 500.000 σπίτια σε όλη την Τουρκία, με την περιουσία της να φθάνει στα 7 δις δολάρια.



Βουλευτές της αντιπολίτευσης παρουσίασαν μια λεπτομερή έκθεση πέρυσι που αποκάλυπτε ότι η κρατική χρηματοδότηση της ΤΟΚΙ είχε φθάσει τα 50 δις δολάρια ενώ υπήρξαν καταγγελίες για την αδιαφανή διάθεση ενός ποσού τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο στόχαστρο είχε βρεθεί ο πρώην πρόεδρος της ΤΟΚΙ και τωρινός υπουργός περιβάλλοντος και χωροταξικού σχεδιασμού Ερντογάν Μπαϊρακτάρ.


Ο γιος του, Αμπντουλάχ Μπαϊρακτάρ είναι ένας από τους συλληφθέντες στο σκάνδαλο με την κατηγορία ότι μεσολαβούσε παράνομα για την έκδοση παράνομων οικοδομικών αδειών σε μεγαλο-κατασκευαστές όπως ο Αλί Αγκάογκλου (με προσωπική περιουσία σύμφωνα με το Forbes 2,7 δις δολαρίων) εναντίον των οποίων ασκήθηκαν διώξεις.



Η τρίτη υπόθεση αφορά τον Δήμαρχο του “Φατίχ” της Κωσταντινουπολης Μουσταφά Ντεμιρ που φέρεται να χορηγούσε παράνομα οικοδομικές άδειες σε μεγάλη αρχιτεκτονική εταιρία, την RCI… Ο Ντεμίρ όμως κατηγορείται ότι πήρε μίζα για να εγκρίνει άδεια οικοδόμησης ξενοδοχείου δίπλα ακριβώς στην έξοδο του υποθαλάσσιου τούνελ που συνδέει την ασιατική με την ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου, παρά τις προειδοποιήσεις των ιαπώνων τεχνικών ότι από το έργο αυτό μπορεί να κινδυνεύει με κατάρρευση η είσοδος του τούνελ…

Erdogan-KORH-SYZYGOS01Όμως η σκανδαλολογία και η οσμή σκανδάλου έχει πλησιάσει αρκετό καιρό πριν το πρωθυπουργικό Μέγαρο. Ο γιος του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Μπουράκ Ερντογάν, γεννημένος το 1979 φαίνεται ότι είναι ένας «προικισμένος» νέος, καθώς μέσα σε πολύ λίγα χρόνια πέτυχε πάρα πολλά. Η περίοδος που άρχισε η ακμή του νεαρού Μπουράκ Ερντογάν συνέπεσε με την περίοδο ακμής του πατέρα του στο ΑΚΡ και στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας.

Ο Μπουράκ Ερντογάν είχε από μικρός απασχολήσει τα ΜΜΕ της χώρας του όταν ακόμη ο πατέρας του ήταν ο πανίσχυρος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Οι υψηλές γνωριμίες αποδείχθηκαν χρήσιμες όταν το 1998 κτύπησε με το αυτοκίνητο που οδηγούσε χωρίς δίπλωμα την πολύ γνωστή τουρκάλα τραγουδίστρια Σεβιμ Τανουρεκ, η οποία μετά από λίγες μέρες νοσηλείας πέθανε. Ο Μπουράκ Ερντογάν λίγες ημέρες μετά εμφανίστηκε να διαθέτει δίπλωμα και τελικά με άνωθεν παρεμβάσεις ξεμπέρδεψε με ένα μικρό χρηματικό πρόστιμο.


Το 2006 ο Μπουράκ Ερντογάν αλλάζει προσανατολισμό και συστήνει με συνεργάτες του ναυτιλιακή εταιρία με μετοχικό κεφάλαιο 1 εκ. τουρκικές λίρες. Μόλις έξι μήνες μετά, η εταιρία αγοράζει γραφεία αξίας 1,7 εκ. δολαρίων και ακόμη έξι μήνες μετά, τα κεφάλαιά της έχουν αυξηθεί σε… 2 εκ. τουρκικές λίρες...!



Η εντυπωσιακή αυτή επιτυχία του Μπουράκ Ερντογάν συνεχίζεται… Την περασμένη Άνοιξη καταγγέλλει η αντιπολίτευση ότι ενώ η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν συνεχίζει την υψηλή ρητορική με το Ισραήλ που έχει οδηγήσει και στον περιορισμό των εμπορικών και οικονομικών ανταλλαγών μεταξύ των δυο χωρών, το ένα από τα δυο πλοία που διαθέτει πια η εταιρία MB Shipping Co του Μπουράκ Ερντογάν, με το όνομα Safran -1 πηγαινοέρχεται στο Ισραήλ μεταφέροντας προϊόντα. Είναι ένα μικρό πλοίο 95 μέτρων.


Η εξέλιξη της εταιρίας του Μπουράκ Ερντογάν είναι όμως κάτι περισσότερο από αλματώδης. Στις αρχές Νοέμβριου έγινε γνωστό ότι η εταιρία του αγόρασε το …έκτο πλοίο της, το υπό σημαία Μάλτας «Pretty» 91.000 τόνων σχεδόν όσο όλο το τονάζ του υπόλοιπου στόλου της εταιρείας… Το νέο απόκτημα του υιού Ερντογάν ναυπηγήθηκε στην Κίνα έναντι 20 εκατομμυρίων δολαρίων…


Και στο μεγάλο σκάνδαλο με τα στημένα παιγνίδια με την Φενέρ μπαχτσέ, υπήρχε «επαφή» με την οικογένεια Ερντογάν. Από τους εμπλεκομένους στο σκάνδαλο ο Χουσεΐν Ερσάν Τοπμπάς ήταν ο γιος του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τοπμπάς στενού συνεργάτη του Ερντογάν και ο Αχμέτ Κετεντσί μέλος και αυτός της διοίκησης της ομάδας ήταν ο αδελφός της Σεμά Ερντογάν συζύγου του Μπουράκ Ερντογάν, γιού του τούρκου πρωθυπουργού.


Οι οπαδοί της Φενέρ μπαχτσέ είχαν αποδώσει το σκάνδαλο σε σκευωρία της Κοινότητας Γκιουλέν προκειμένου να ελέγξει το δημοφιλές ποδοσφαιρικό σωματείο, κάτι που είχε υπονοήσει χωρίς ποτέ να το καταγγείλει συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ομάδας Αζίζ Γιλντιρίμ...


Η οικογενειακή παράδοση συνεχίσθηκε και σταδιακά η οικογένεια Ερντογάν εξελίσσεται σε εφοπλιστική οικογένεια, καθώς τον Απρίλιο του 2013 ο άλλος γιος του τούρκου πρωθυπουργού, Νεσμετίν Μπιλάλ Ερντογάν (το Νεσμετίν προφανώς προς τιμήν του Νεσμετίν Ερμπακάν) ιδρύει σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και ο ίδιος ναυτιλιακή–κατασκευαστική εταιρία σε συνεργασία με έναν θείο του με μετοχικό κεφάλαιο 3 εκ. τουρκικών λιρών…




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]