Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ωραιοποιούν τη νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο


Πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, λόγω της επιδείνωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν.

Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, ο δείκτης υποχώρησε στις 91,7 μονάδες από τις 93,5 τον Ιούνιο, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να επιδεινώνεται στις -70,9 μονάδες από τις -66,5. Πτωτικοί ήταν οι επιμέρους δείκτες για τη βιομηχανία, το εμπόριο και τις υπηρεσίες, με τις κατασκευές να βελτιώνονται ελαφρώς.

Αντίθετα με την Ελλάδα, καλύτερη ήταν η εικόνα για το σύνολο της ευρωζώνης τον Ιούλιο, όπως αναμενόταν, χάρη στις βελτιωμένες προσδοκίες στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε στις 92,5 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2012, σύμφωνα με τις προβλέψεις της αγοράς.

Τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 91,3 μονάδες.

Ο Στουρνάρας ωραιοποιεί τις προβλέψεις της Κομισιόν

Σε αντίθεση με τις προβλέψεις των Βρυξελλών για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με δημοσιονομικό κενό της τάξης του 2% του ΑΕΠ της ή 4 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-2016, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται αισιόδοξος και εκτιμά πως η χώρα μπορεί να αποφύγει το δημοσιονομικό κενό τη διετία αυτή. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι πολιτικός και όχι οικονομικών.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα οδεύει προς πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και σημειώνει ότι ο οικονομικός κίνδυνος έχει περιοριστεί. Επισημαίνει, αντιθέτως, τον κίνδυνο κόπωσης, που συνοδεύει το πρόγραμμα λιτότητας.

«Δεν βλέπω κάποιον οικονομικό κίνδυνο. Είναι πολιτικός ο κίνδυνος και συνδέεται με την κόπωση των βουλευτών», τονίζει και συνεχίζει: «Οι βουλευτές απλώς αντικατοπτρίζουν τον μέσο άνδρα ή γυναίκα στο δρόμο. Πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Εάν το πιστέψουν, θα συνεχίσουν να ψηφίζουν τα λίγα απαραίτητα μέτρα που απομένουν. Εάν δεν το πιστέψουν, δεν πρόκειται να τα ψηφίσουν. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος».

Ως προς τις προβλέψεις της Κομισιόν για δημοσιονομικό κενό ύψους 3,4 δισ. ευρώ το 2015 και συνολικά 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016, ο κ. Στουρνάρας δηλώνει ότι βάσει των προβλέψεων της Αθήνας, όπως αυτές θα επικαιροποιηθούν το φθινόπωρο, δεν θα υπάρξει τέτοιο κενό.

«Τρέχουμε τις δικές μας μεσοπρόθεσμες προβλέψεις, έτσι ας δούμε πρώτα από όλα αν υπάρχει το όποιο δημοσιονομικό κενό, καθώς, όπως γνωρίζετε, αυτά τα πράγματα είναι πολύ ευαίσθητα σε σχέση με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς», εξηγεί, για να προσθέσει πως ακόμη κι αν υπάρχει, «ασφαλώς δεν μπορούμε να το καλύψουμε με μειώσεις μισθών ή συντάξεων ή με αύξηση της φορολογίας. Οποιοδήποτε κενό πρέπει να καλυφθεί με μεταρρυθμίσεις».

Σε ερώτηση αν θα ήταν δυνατή, κατά τρόπο ρεαλιστικό, η αποφυγή αυτού του δημοσιονομικού κενού μέσω της εξασφάλισης υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης και καλύτερης εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο κ. Στουρνάρας απαντά: 

«Είναι πιθανόν».

Παράλληλα, επιβεβαιώνει την πρόβλεψη περί διαμόρφωσης της ύφεσης φέτος στο επίπεδο του 4,2% και της επιστροφής στην ανάπτυξη το επόμενο έτος, με περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών αν τα έσοδα από τον τουρισμό συνεχίσουν να εξελίσσονται με τον παρόντα ρυθμό.

«Τα (τουριστικά) έσοδα του Μαΐου ήταν πολύ καλύτερα του αναμενόμενου και εάν συνεχίσουμε έτσι και τους προσεχείς μήνες, τότε σίγουρα η ύφεση θα είναι φέτος περί το 4% και τότε του χρόνου θα έχουμε θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγές: Newpost , TVXS




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]