Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιός θυμάται την Κύπρο;

Γράφει ο Σαράντος Καργάκος

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που συνδέεται με τον αγώνα των Κυπρίων για την Ένωση. Πόσοι το θυμούνται; Πόσοι τολμούν να βάλουν στα αυτοκίνητά τους το σύνθημα «Δεν ξεχνώ»; Το ξεχάσαμε κι αυτό. Για τελευταία φορά το είδα σ' ένα εμπορικό κατάστημα της Ανδόρας με τον τίτλο Famagusta. Κάποιοι ρεαλιστές μηδενίζουν τον επικό εκείνο αγώνα. Αλλά μόνον οι χαμένοι μιλούν για χαμένους αγώνες.

Δεν θα σταθώ στο τι έγινε στην Κύπρο εκείνον τον καιρό, αλλά στο τι άλλαξε στην Ελλάδα. Ο Ενωτικός Αγώνας έδωσε ένα άλλο οριόγραμμα ζωής στους νέους της δικής μου γενιάς, που μπουχτισμένη από το μίσος και το αίμα του εμφυλίου, ήθελε να μάχεται για εθνικά και όχι για κομματικά ιδανικά. Η τότε νεολαία -ανεξάρτητα από ιδεολογικές αποκλίσεις- είχε κατανοήσει ότι προδόθηκε φρικτά από φίλους και πληγώθηκε βαριά από εχθρούς. Και ότι ένα βαθύ χάσμα τη χώριζε σε δύο παρατάξεις. Το Κυπριακό την ένωσε. Έδιωξε τα μίση του εμφυλίου. Έφυγε το σκιάχτρο του από τη ζωή της. Αν η Κύπρος δεν ενώθηκε με την Ελλάδα, για την Κύπρο τουλάχιστον ενώθηκαν οι Έλληνες - σε επίπεδο λαού εννοώ. Μόνον που αυτή η ένωση δεν κράτησε πολύ.

Η Ελλάς κτυπήθηκε δόλια και σκληρά στο Κυπριακό. Όχι τόσο για την Κύπρο μονάχα. Όχι τάχα γιατί η Κύπρος είναι το αεροπλανοφόρο της Δύσης για τον έλεγχο των πετρελαίων της Μέσης Ανατολής και την προστασία του Ισραήλ από τον μπαμπούλα των Αράβων κ.λπ. Όλα αυτά είναι διπλωματικές παρόλες για τους αφελείς. «Παραμύθια για κουτά παιδιά», όπως θα έλεγε ο Κίπλινγκ. Το Κυπριακό χάθηκε γιατί, αν η Κύπρος ενωνόταν με την Ελλάδα, σε λίγα χρόνια θα είχαμε μια άλλη Μεγάλη Ελλάδα. Ο Νάσερ δεν θα τολμούσε με τα βάναυσα μέτρα του να θίξει τον Ελληνισμό της Αιγύπτου, ούτε οι Τούρκοι να εκδιώξουν τον Ελληνισμό της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Θα είχαμε ακόμη διευθετήσει τις συνοριακές διαφορές μας με τη Βουλγαρία και θα είχαμε υποχρεώσει τον Τίτο να αφαιρέσει τη λεοντή του ονόματος «Μακεδονία» από τα πληθυσμιακά ανεμομαζώματα της Ν. Σερβίας. Έτσι σήμερα δεν θα υπήρχε η σκοπιανή εμπλοκή. Πιθανώς, μάλιστα, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το νότιο μέρος του κρατιδίου να ενωνόταν με την Ελλάδα. Το ίδιο θα γινόταν και με τη Βόρειο Ήπειρο μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού κράτους. Αλλά όταν γίνονταν οι κοσμογονικές αυτές αλλαγές, η Ελλάς ήταν ένα κράτος ψοφοδεές.

Σήμερα, για να αναγεννηθεί ο ανά τη γη Ελληνισμός, χρειάζεται μια καινούργια ένωση. Πολιτική που δεν έχει ως άνθος την ένωση, δεν παράγει καρπό. Η ένωση είναι «συνουσία» που δίνει καρπό ουσίας. Πολιτική που δεν εμπεριέχει την ένωση είναι απλός αυνανισμός. Κι αυτό φαίνεται από τις προσφωνήσεις των νεαρών βλαστών μας. Παγκοσμίως η λέξη Ελλάς συντάσσεται με την πολύχρηστη λέξη με τα τρία άλφα. Ας φύγουμε, λοιπόν, από την πολιτική του αυνανισμού και ας έλθουμε σε μια πολιτική δυναμικού σχεδιασμού και προγραμματισμού.

Επανερχόμενος στο Κυπριακό, δεν ζητώ αυτήν τη στιγμή την πολιτική ένωση αλλά την πνευματική επανένωση. Ζητώ να αποκατασταθεί στη συνείδησή μας ο αγώνας για την ένωση, παρά τα τραγικά λάθη που έγιναν κατά τη διεξαγωγή του, κυρίως στο πολιτικό-διπλωματικό πεδίο. Αυτό προϋποθέτει ότι η παιδεία πρέπει να ξαναγίνει παιδεία εις ηρωισμόν και όχι παιδεία εις μηδενισμόν. Έτσι τα παιδιά μας θα μάθουν ότι πλάι στους ήρωες των πολέμων '40-'41 και της Εθνικής Αντιστάσεως στέκονται και τα παιδιά της Κύπρου: ο Καραολής, ο Δημητρίου, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο Μάτσης, ο αξεπέραστος Αυξεντίου. Να μάθουν πως χωρίς τον Κυπριακό Αγώνα τα νεανικά μας χρόνια θα ήταν χαμένα χρόνια. Ο Κυπριακός Αγώνας μάς ανύψωσε. Μπορεί να πέσαμε. Πέσαμε όμως από ψηλά. Δεν συρθήκαμε.

Το μήνυμα της 1ης Απριλίου (που φέτος σχεδόν λησμονήθηκε) είναι σαφές. Είναι αυτό που, όπως γράφει ο Ηρόδοτος, είπε το φάσμα μιας γυναίκας στους υποχωρούντες για λόγους τακτικής στην πρώτη φάση της ναυμαχίας της Σαλαμίνος: «Ω δαιμόνιοι, μέχρι κόσου έτι πρύμνην ανακρούεσθε;». (Ευλογημένοι, έως πότε θα υποχωρείτε;)

Κατανοώ τα οικονομικά προβλήματα που μπορούν να λυθούν με τη δήμευση της περιουσίας των πλουτισάντων ατίμως και τη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων κι όχι με το γδάρσιμο των εντίμως δηλούντων τα εισοδήματά τους. Αλλά εκτός από την οικονομία, πρέπει να υπάρχει και εθνική ευαισθησία. Που υποτονεί. Για να ανυψωθεί η εθνική ψυχή, χρειάζεται η πολιτική μας ηγεσία να εφαρμόσει Κιμώνειον πολιτική. Οι ελληνικές πρώρες να βλέπουν προς την Κύπρο. Δυστυχώς η Ελλάς μετά την εισβολή δεν χάραξε σταθερή πολιτική έναντι της Κύπρου. Καιρός να επανέλθουμε στην Κιμώνειο πολιτική - και όχι μόνον για την Κύπρο. Τα καράβια δεν τα έχουμε για σημαιοστολισμούς. Δεν κάνω κήρυγμα μιλιταριστικό. Ομιλώ ως ιστορικός. Και ο ιστορικός μελετά το παρελθόν για να βλέπει το μέλλον. Εφόσον θα είμαστε νήπιοι και ψοφοδεείς, δεν θα έχουμε μέλλον.

Πέρυσι, κατά την εκδρομική περίοδο, ήμουν στην Κύπρο. Και συγκινήθηκα από το γεγονός ότι ένα άπειρο πλήθος σχολείων από την Ελλάδα επισκέφθηκε τα «φυλακισμένα μνήματα». Ένα κομμάτι της νεολαίας εμψυχωμένο από ψυχωμένους -και όχι άψυχους- παιδαγωγούς αρχίζει να νοσταλγεί τις όρθιες ψυχές. Αηδιάζει να βλέπει και ν' ακούει νάνους πολιτικούς.

Τιμώντας τον Ενωτικό Αγώνα, δεν τον εξωραΐζω. Δεν θα υποστηρίξω ότι δεν έγιναν λάθη και ατοπήματα. Όμως λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτε. Παραλλάσσοντας μάλιστα τους γνωστούς στίχους του Καβάφη, μπορώ να πω: «Κι αν έπταισεν ο Δίαιος και ο Κριτόλαος, όταν θα θέλει το έθνος μας να καυχηθή, θα θυμάται τον Αυξεντίου και τον Καραολή και θα μπορεί να λέει: τέτοιους βγάζει ο τόπος μας». Λησμονώντας τέτοιους νεκρούς, πεθαίνουμε σαν έθνος. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, «του αντρειωμένου ο θάνατος δίνει ζωή στη νιότη». Αρκεί να θυμόμαστε και να προβάλλουμε ως πρότυπα τους αντρειωμένους κι όχι τους... κατεβαζοβράκηδες!

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

7 σχόλια :

  1. Θέλω να συγχαρώ τον κύριο Καργάκο, ο οποίος δεν έχει πάψει να γράφει τακτικά και να αφυπνίζει, πάντα με μαχητικότητα, σε αυτή την δύσκολη περίοδο που περνάμε όλοι. Και βέβαια, δεν έχουμε ξεχάσει την Κύπρο. Αντίθετα, οι μνήμες ξυπνάνε και γίνονται πιο απτές και επώδυνες. Οι πολιτικοί είναι μια άλλη ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. για αλλη μια φορα ακριβης, ουσιαστικος και καιριος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αφελέστατο το άρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το αρθρο ειναι πολυ σαφες !
    Αφελεστατο ειναι μαλλον το...τηγανισμενο μυαλο σου .
    Εχεις και φουρνο μικροκυματων ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολυ σημαντικο το αρθρο, αλλα-με καθε σεβασμο προς τις ιστορικες γνωσεις του κ.Καργακου-η ελληνικη μειονοτητα της Αιγυπτου εκδιωχθηκε δυστυχως απο τον Νασερ διοτι απο το 1959-65 γνωστα και αγνωστα στελεχη της χουντας(Παπαδοπουλος-Μακαρεζος-Ρουφογαλης-Καρυδας-Ιωαννιδης) περαν του οτι υπηρετουσαν και στην ΚΥΠ( με αρχηγο τοτε τον στρατηγο Νατσινα) συνεργαζονταν στενα με τις ισραηλινες μυστικες υπηρεσιες και την CIA- με βαση την Κυπρο- οργανωνοντας στην Αιγυπτο εκτεταμενα κατασκοπευτικα δικτυα σε βαρος αυτης και υπερ του Ισραηλ.
    Τα κατασκοπευτικα αυτα δικτυα ησαν η αιτια για να αναγκαστει ο Νασερ να εκδιωξει τους Αιγυπτιωτες Ελληνες κατα το 1961-63.
    Μεσα σε αυτα τα δικτυα συμμετειχε και ο Ελληνας μεγαλοκτηματιας και μελος της αιγυπτιακης Εθνοσυνελευσης Αθανασιος Ραντοπουλος ο οποιος συνεληφθη απο την αιγυπτιακη αντικατασκοπεια και τελικα αυτοκτονησε στις φυλακες του Καϊρου!!
    Απο την επιστολη του Νασερ στον Σοφοκλη Βενιζελο,τον Οκτωβρη του 1963,ο Νασερ αναφερει:
    "..Εκ της φυσεως και της εκτασεως αυτων των κατασκοπευτικων δικτυων,ειναι αδυνατον στην Κυβερνηση μου να μπορεσει να κανει επιλογη και διαλογη,για να διαπιστωσει ποιοι Ελληνες συμμετεχουν σε αυτα και ποιοι οχι.
    Ως εκ τουτου ειναι αναγκασμενη,προκειμενου να περιφρουρησει την εθνικη ασφαλεια της χωρας,να ζητησει απο τους παραμενοντες ακομα σε αυτην να την εγκαταλειψουν... "
    Βρεθηκε βεβαιως μεσω αυτης της αφορμης η δυνατοτητα της κρατικοποιησης των ελληνικων περιουσιων!!

    "Σιωνιστικες Συνομωσιες" ,Ι.Φουρακη

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχω φίλους Αιγυπτιώτες. Δεν έδιωξε μόνο τους Έλληνες Αιγυπτιώτες ο Νάσερ. Έδιωξε ΟΛΟΥΣ τους ξένης καταγωγής Αιγύπτιους υπηκόους και μάλιστα τους έδωσε ελάχιστα εικοσιτετράωρα διορία να πουλήσουν (αν μπορούσαν... που δεν μπορούσαν!) τις περιουσίες τους πριν φύγουν από την Αίγυπτο. Έτσι βρέθηκαν σπίτια και επιχειρήσεις Ελλήνων, Άγγλων, Γάλλων κλπ. μέσα σε 3 μέρες στα χέρια του Νάσερ. Είχαν όλοι οι ξένης καταγωγής Αιγύπτιοι υπήκοοι κατασκόπους μέσα στην Αίγυπτο; Με όλο το σεβασμό στις "Σιωνιστικές Συνομωσίες" του Φουράκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς Ανώνυμο 8 Απριλίου 2012 10:22 μ.μ.,

    θεωρω πως ο Νασερ βρηκε την αφορμη μεσω των παραπανω γεγονοτων να κρατικοποιησει ξενη ιδιωτικη περιουσια,περα απο αυτη των Ελληνων Αιγυπτιωτων!
    Γι'αυτο αναφερω την λεξη "αφορμη" στο τελος του προηγουμενου σχολιου μου.
    Βρηκε εναν τροπο αποκτησης ευκολου χρηματος για να προμηθευεται οπλικα συστηματα απο τους Σοβιετικους!
    Οσο για κατασκοπους-επειδη η περιοδος στην οποια αναφερομαστε ηταν εντονη γεματη με σημαντικα ιστορικα γεγονονοτα-να σου υπενθυμισω το τι γινοταν στην Κρητη και στην Κυπρο οσον αφορα την υπαρξη ανθελληνικων ενεργειων απο "φιλους" και "συμμαχους".
    Συνεπως δεν αποκλειω το γεγονος οτι και στην Αιγυπτο πρακτορες που τους χρησιμοποιουσε το σιωνιστικο καθεστως να υπονομευαν την ασφαλεια της χωρας!
    Αυτο βεβαια δεν μπορει να ειναι η αιτια για να διωξεις πληθυσμους και μειονοτητες,αλλα οπως επεσημανα ηταν η "αφορμη"!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]