Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Spiegel: «Η κατάρα της λιτότητας βλάπτει την Ευρώπη»


Η αύξηση του χρέους αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Spiegel. Η κρίση απειλεί να καταστεί ανεπίλυτο πρόβλημα, προπάντων για τα κράτη της νότιας Ευρώπης.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από την εφαρμογή μέτρων λιτότητας σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία.

Τα μέτρα λιτότητας μειώνουν την κατανάλωση, οδηγούν σε μείωση των φορολογικών εσόδων και επιτείνουν τελικά το πρόβλημα χρέους των χωρών αυτών.

Eπιπλέον έχει να αντιμετωπίσει και τη νευρικότητα των αγορών, οι οποίες ζητούν συνδυασμό σκληρών μέτρων λιτότητας και ανάπτυξης. Αν ένα από τα δύο στοιχεία λείπει, μειώνεται η ζήτηση για ομόλογα και οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Ο Χόλγερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, τονίζει ότι περικοπές της τάξης του 1% του ΑΕΠ προκαλούν ύφεση της τάξης του 0,5%.

Ειδικά σε σχέση με την Ελλάδα, τονίζεται ότι η χώρα επιδιώκει να εξοικονομήσει το διάστημα 2010-2015 συνολικά 40 δισ. ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 17% του ΑΕΠ, και σύμφωνα με τον προαναφερθέντα κανόνα θα κοστίσει 8,5% σε ανάπτυξη.

Κατά πάσα πιθανότητα τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα, καθώς το περασμένο έτος η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,5%. Φέτος αναμένεται και πάλι ύφεση περίπου 3,5%. Αντίστοιχα θα μειωθούν και τα φορολογικά έσοδα.

«Το παράδειγμα της Ελλάδας δείχνει ότι μπορεί κανείς να καταστραφεί κάνοντας λιτότητα», δηλώνει ο Schmieding. Στην πράξη, χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία ή η Ισπανία βρίσκονται όχι μόνον υπό την πίεση των αγορών, αλλά και υπό την πίεση των δοτριών χωρών της Ευρώπης, και κυρίως της Γερμανίας, πίεση η οποία επιτείνει τα υπάρχοντα προβλήματα.

Ο Τόμας Μάγερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, επισημαίνει ότι παρόλα αυτά υπάρχει για τις υπερχρεωμένες χώρες λύση: συμφωνίες με ραγδαία αναπτυσσόμενες χώρες. Οι δυσκολίες για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα είναι όμως μεγάλες, καθώς επί χρόνια στήριξαν την ανάπτυξή τους στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, η οποία όμως βασίστηκε στον δανεισμό. «Η στροφή στις εξαγωγές θα είναι τώρα δύσκολη», καταλήγει ο Mayer.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]