Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία παίζει με την "φωτιά" στα Βαλκάνια

Οι «επίμονα συνεχιζόμενες» εθνοτικές εντάσεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη συνιστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη διατήρηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε χτες σε επιστολή του προς τη Γερουσία για την κατάσταση σε Βαλκάνια και Καύκασο ο διευθυντής της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ΝSA) Ντένις Μπλερ.
Ο ίδιος επικαλέστηκε τις εντάσεις μεταξύ μουσουλμάνων, Σέρβων και Κροατών της Βοσνίας «που παρεμποδίζουν την πολιτική διαδικασία» ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια των Σερβοβόσνιων να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία.
Αναφερόμενος στο Κοσσυφοπέδιο είπε πως η διατήρηση των εντάσεων μεταξύ Σέρβων και Αλβανών του προτεκτοράτου «επιβάλλουν τη διατήρηση της σταθερότητας απ' τις ΗΠΑ και την ΕΕ».
Τέλος, παρατήρησε ότι η Ρωσία προσπαθεί να διευρύνει την επιρροή της στα Βαλκάνια με συνέπεια τη διακύβευση της σημερινής κατάστασης των σχέσεων Ουάσιγκτον - Μόσχας.
Το ίδιο 24ωρο, ανώτατα στελέχη της ΕΕ στο προτεκτοράτο (ο διοικητής της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής EULEX Ιβ Κερμαμπόν, ο Ρέιντσο Νταβίντι, επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου με την Κομισιόν και ο Πίτερ Φέιθ, ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ) είπαν στην ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών πως οι βασικές τους υποχρεώσεις για το τρέχον έτος είναι «η πρόοδος στη διακυβέρνηση και η περιφερειακή συνεργασία».
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας (που προεδρεύει της ΕΕ) Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, δήλωσε σε σερβική εφημερίδα ότι προτεραιότητα της Μαδρίτης στην ΕΕ θα είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων, προβλέποντας μάλιστα ως τον Ιούνη το ξεπάγωμα της συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης Βελιγραδίου - ΕΕ. Σε άλλο σημείο σημείωσε τη βούληση της χώρας του για επανάληψη των συνομιλιών Σέρβων και Αλβανών για τον καθορισμό του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου.
Απ' την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών της Φιλανδίας Αλεξάντερ Σταμπ, επισκεπτόμενος την Πρίστινα και μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι, ζήτησε απ' την ΕΕ να «πάρει πιο σοβαρά τα Βαλκάνια» θεωρώντας ότι «πρώην εχθροί» δυσκολεύονται να επιλύσουν τις διαφορές τους.
Μέσα σ' όλα αυτά, ο πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών Φατμίρ Σεϊντίου ολοκλήρωσε χτες την περιοδεία του στην Τουρκία επιβεβαιώνοντας τις θερμές διμερείς σχέσεις. Η τουρκική ηγεσία του υποσχέθηκε τη «μέγιστη στήριξη» στις προσπάθειες για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου και από άλλες, κυρίως μουσουλμανικές, χώρες... Ο Σεϊντίου απ' τη μεριά του απηύθυνε πρόσκληση στους Τούρκους επιχειρηματίες για επενδύσεις στο «κρατίδιο».
Πηγή: Εφ. "Ριζοσπάστης"
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]