Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Υπουργείο Παιδείας: Τρικυμία εν τω κρανίω...!

Νέα περίπτωση Ρεπούση...

«Επεκτατική εθνική πολιτική» ήταν η Επανάσταση των Ελλήνων το 1821 ενώ η ελληνική εθνική ταυτότητα είναι στηριγμένη σε μύθους και «ενισχύεται αποφασιστικά από την αποσιώπηση σημαντικών ιστορικών πληροφοριών» αναφορικά με το μεγαλείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας!
Αυτές οι εθνικά επικίνδυνες απόψεις δεν ανήκουν σε κάποιον Τούρκο ιστορικό-δεκανίκι των ανθελληνικών επιδιώξεων της Αγκυρας, αλλά εκφράζουν απόλυτα την ειδική γραμματέα Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων, κυρία Θάλεια Δραγώνα, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της στο υπουργείο Παιδείας την περασμένη εβδομάδα!
Η απόφαση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου να διορίσει την πρώην βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ (τη διετία 2007-2009), γνωστή για τις «προοδευτικές» ιστορικές ιδέες της, επικεφαλής του σχεδιασμού και της χάραξης της εκπαίδευσης των Ελληνόπουλων, γεννά έντονα ερωτήματα και επαναφέρει στη μνήμη μέρες του ανιστόρητου βιβλίου Ιστορίας της κυρίας Μαρίας Ρεπούση.
Οι απόψεις της τέως γραμματέως του Τομέα Παιδείας του Κινήματος και καθηγήτριας Κοινωνικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφορικά με τις αλλαγές πουπρέπει να γίνουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι διαχρονικά σταθερές, στην προαναφερθείσα κατεύθυνση, επιτείνοντας τον προβληματισμό γύρω από το σκεπτικό της επιλογής της. Βασικός άξονας της επιχειρηματολογίας της κυρίας Δραγώνα για την εκ βάθρων αλλαγή των σχολικών συγγραμμάτων είναι ότι διαμορφώνουν στους Ελληνες μαθητές μια «ψευδαισθητική και απατηλή ταυτότητα», προβάλλοντας το μεγαλείο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και τα ανδραγαθήματα των προγόνων μας (!), ενώ αυτή η «στρατηγική παρέκκλισης» στηρίζεται στην «αποσιώπηση της σημασίας, της τεράστιας δύναμης, της έκτασης και του κύρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»! Από τις πραγματικά πρωτοφανείς θέσεις της ειδικής γραμματέως Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων προκύπτουν σοβαρές ενστάσεις για τα κριτήρια βάσει των οποίων στελεχώνονται νευραλγικές θέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, καθώς και αυξημένο ενδιαφέρον για τη μεταρρυθμιστική πλατφόρμα που προτίθεται να προωθήσει στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας.
Ενδεικτικό του εκπαιδευτικού και ιστορικού πλαισίου στο οποίο κινείται η κυρία Δραγώνα είναι το βιβλίο που επιμελήθηκε σε συνεργασία με τον Τούρκο καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι της Κωνσταντινούπολης, Φαρούκ Μπιρτέκ, με τίτλο «Ελλάδα και Τουρκία - Πολίτης και Εθνος-Κράτος».
Το βιβλίο αυτό, το οποίο εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2006,είναι αποτέλεσμα διεπιστημονικού διαλόγου μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων κοινωνικών επιστημόνων, στον οποίο πρωτοστατεί η ίδια ήδη από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Βάσει της επιστημονικής προσέγγισης της κυρίας Δραγώνα στην ενότητα «Πώς οι Ελληνες και οι Τούρκοι μαθητές αντιλαμβάνονται την ιστορία, το έθνος και τη δημοκρατία», απαιτούνται άμεσες αλλαγές στα σχολικά βιβλία της Ιστορίας, της Γλώσσας και της Γεωγραφίας, αφού παρουσιάζουν το ελληνικό έθνος να έλκει την καταγωγή του στην αρχαιότητα, κάτι που για την ίδια δεν ισχύει! Η νέα ειδική γραμματέας Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων δικαιώνει απόλυτα τους ανθελληνικούς ισχυρισμούς των Τούρκων υποστηρίζοντας ότι η απεικόνιση του ελληνικού έθνους στα σχολικά βιβλία της χώρας μας «ενισχύεται αποφασιστικά από την αποσιώπηση σημαντικών ιστορικών πληροφοριών» (σελ.334).
Η συστηματική διαστρέβλωση της Ιστορίας από το ελληνικό κράτος, κατά την κυρία Δραγώνα, υλοποιείται με την παρουσιαζόμενη «πολιτισμIκή ‘‘καθαρότητα’’» των Ελλήνων, μέσω της άρνησης «των επιδράσεων, με δεδομένο τον εθνικό μύθο της πολυχιλιετούς πολιτισμικής ‘‘διατήρησης’’, πριν απ’ όλα αρνείται να αναγνωρίσει τις οθωμανικές και τουρκικές επιδράσεις» (σελ. 336). Το μεγάλο «παράπονο» της νέας ειδικής γραμματέως του υπουργείου Παιδείας είναι η άνιση και άδικη μεταχείριση που επιφυλάσσουν τα σχολικά μας βιβλία στους Τούρκους, σε αντιδιαστολή με την «επεκτατική εθνική πολιτική κατά τον 19ο και 20ό αιώνα» των Ελλήνων! «Η διεκδίκηση εδαφών, για παράδειγμα, αναφέρεται συστηματικά ως μέρος των ‘‘εθνικών δικαίων’’ των Ελλήνων!!!
Η συστηματική διαστρέβλωση της Ιστορίας από το ελληνικό κράτος, κατά την κυρία Δραγώνα, υλοποιείται με την παρουσιαζόμενη «πολιτισμIκή ‘‘καθαρότητα’’» των Ελλήνων, μέσω της άρνησης «των επιδράσεων, με δεδομένο τον εθνικό μύθο της πολυχιλιετούς πολιτισμικής ‘‘διατήρησης’’, πριν απ’ όλα αρνείται να αναγνωρίσει τις οθωμανικές και τουρκικές επιδράσεις» (σελ. 336). Το μεγάλο «παράπονο» της νέας ειδικής γραμματέως του υπουργείου Παιδείας είναι η άνιση και άδικη μεταχείριση που επιφυλάσσουν τα σχολικά μας βιβλία στους Τούρκους, σε αντιδιαστολή με την «επεκτατική εθνική πολιτική κατά τον 19ο και 20ό αιώνα» των Ελλήνων! «Η διεκδίκηση εδαφών, για παράδειγμα, αναφέρεται συστηματικά ως μέρος των ‘‘εθνικών δικαίων’’ των Ελλήνων και σαν αθέμιτη επιθετικότητα για όλους τους ‘‘άλλους’’» (σελ. 332).
Η κυρία Δραγώνα φαίνεται να ενοχλείται ιδιαίτερα και από τον ηρωισμό του ελληνικού έθνους. «Οι στρατιωτικές νίκες αποδίδονται στον ηρωισμό των Ελλήνων και οι αντίστοιχες ήττες είτε δεν ερμηνεύονται είτε αποδίδονται στο πλήθος ή στην αγριότητα των κάθε εθνικότητας aντιπάλων» (σελ. 332), ενώ χαρακτηρίζει «ανιστορική και συναισθηματικά φορτισμένη μονομέρεια» την αφήγηση της Σφαγής των Ελλήνων στη Σμύρνη το 1922! «Τα μόνα δεδομένα στα βιβλία αφορούν τις συγκρούσεις των δύο κρατών, από το 1922, που περιγράφεται με ανιστορική και συναισθηματικά φορτισμένη μονομέρεια» (σελ. 339). Στο μεταξύ, η έντονη ενόχληση της κυρίας Δραγώνα με το γεγονός ότι στα σχολικά βιβλία οι Ελληνες «εμφανίζονται ‘‘ηρωικοί’’, ‘‘μεγαλόψυχοι’’, ‘‘αποφασισμένοι’’, ‘‘άφοβοι’’, ‘‘έτοιμοι να θυσιαστούν για την πατρίδα τους και την ελευθερία’’» (σελ. 89) είχε ήδη γίνει γνωστή από το 1997 στο βιβλίο «Τι είν’ η πατρίδα μας;»,το οποίο είχε επιμεληθεί με ην καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Αθηνών, κυρία Αννα Φραγκουδάκη. Οι ίδιες απόψεις και για τον «εθνικισμό» της Επανάστασης και την ασυνέχεια του ελληνικού έθνους. «Ο λόγος των σχολικών βιβλίων για το έθνος, την κουλτούρα, την πολιτισμική ομοιογένεια και την εθνική συνέχεια από την αρχαιότητα εμφανίζεται να παραμένει εγκλωβισμένος στους μύθους και τις αντιφάσεις ενός εθνικισμού του 19ου αιώνα» (σελ. 16). Εν κατακλείδι, η ελληνική εθνική ταυτότητα που καλλιεργούν τα σχολικά βιβλία είναι «μια ψευδαισθητική ταυτότητα». «Αυτή η απατηλή ταυτότητα έχει ανάγκη από μύθους (όπως αυτοί που συναντάμε στα σχολικά εγχειρίδια αλλά και στις κυρίαρχες κοινωνικές αναπαραστάσεις), που εκτρέφουν τη φαντασιωτική σημασία της» (σελ. 88)!
Το «κερασάκι»
Ως βιβλίο-«παράδειγμα» έχει χαρακτηρίσει η ειδική γραμματέας Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων, κατά το πρόσφατο παρελθόν, το βιβλίο «Το βάσανο της Ιστορίας», το οποίο πρότεινε μέσω της προσωπικής ιστοσελίδας του ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και κατέβασε ύστερα από σχετικό δημοσίευμα του ΘΕΜΑτος».
Η κυρία Δραγώνα στο τεύχος Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2008 του περιοδικού «Σύγχρονα Θέματα» αναφέρει ότι το βιβλίο αποδίδει «μεγάλη σημασία σε τέτοιου τύπου εγχειρήματα», καθώς το συγκεκριμένο «αποτελεί παράδειγμα», χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Επανάσταση του 1821 «ελληνικό εθνικισμό που ήταν συνδεδεμένος με αλυτρωτισμό και επεκτατισμό»!
Μια Παλιά Ιστορία. Περιγράφοντας την Ελλάδα σαν εκτροφείο ρατσιστών!
Οι ανθελληνικές τοποθετήσεις της κυρίας Θάλειας Δραγώνα δεν περιορίζονται στα προκλητικά της βιβλία. Φαίνεται πως η νέα ειδική γραμματέας εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων προσέβαλε τους Ελληνες και σε εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε και, μάλιστα, ακόμα και μπροστά σε εκπροσώπους ξένων χωρών.
Χαρακτηριστική -και έντονα χαραγμένη, ακόμη και σήμερα, στη μνήμη των ξένων διπλωματών- ήταν η παρουσία της στο κλειστό συνέδριο της βρετανικής πρεσβείας, τον Οκτώβριο 2005, στην Υδρα. Η κυρία Δραγώνα ήταν μια από τους 40 επιλεγμένους καλεσμένους-ομιλητές της «μυστικής» συγκέντρωσης που διοργάνωσαν οι Βρετανοί με τη βοήθεια του ΕΛΙΑΜΕΠ. Αντικείμενο της τοποθέτησής της, τα δικαιώματα των μειονοτήτων» και η «πολυπολιτισμικότητα». Οταν έλαβε τον λόγο, φέρεται να εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Ελλάδα, περιγράφοντάς την περίπου σαν ένα εκτροφείο ρατσιστών. Συγκεκριμένα, ενώπιον του τότε Βρετανού πρέσβη κ. Σάιμον Γκας, πλήθος διπλωματών αλλά και δημοσιογράφων των «Financial Times», του BBC και του «Economist», κατηγόρησε σύμφωνα με πληροφορίες τους Ελληνες δικαστές ότι στοχοποιούν τους μετανάστες και τα ελληνικά media και τους δημοσιογράφους πως δεν χάνουν την ευκαιρία να κατηγορήσουν τους αλλοδαπούς για ό,τι στραβό συμβαίνει στην Ελλάδα. Φέρεται, μάλιστα, να έφτασε στο σημείο να «προτείνει» στα ευρωδικαστήρια να επιβάλουν πρόστιμα στην Ελλάδα για τη ρατσιστική συμπεριφορά των πολιτών της. Ο «πύρινος» λόγος της κυρίας Δραγώνα δεν πάγωσε μόνο τους υπόλοιπους Ελληνες συμμετέχοντες αλλά και τους ίδιους τους Βρετανούς.
Ο ίδιος ο τότε Βρετανός πρέσβης ένιωσε την ανάγκη να τοποθετηθεί αμέσως μετά και να αναφερθεί σε αντίστοιχα περιστατικά που καταγράφηκαν στη χώρα του, προκειμένου να αμβλύνει τις εντυπώσεις εις βάρος της Ελλάδας.
Πηγή
Οι Έλληνες δυστυχώς για την κυρία αυτή, είμαστε -ακόμη- πολυπληθέστεροι και έχουμε συνηθίσει παρεούλες και προσωπικότητες που κύριο χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι η ιδιαιτερότητά τους στην απέχθεια του Ελληνισμού. Περαστικοί ήταν, είναι και θα είναι, άλλωστε, όλοι αυτοί που μπερδεύουν τον κόπρο με τον υγιή λόγο και σκέψη... Αυτή η χώρα άντεξε σκοτάδι περίπου 1000 χρόνων και θα φοβηθεί κάποιες κυρίες με ιδιαιτερότητες;

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

7 σχόλια :

  1. ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΟΙ ΡΕΠΟΥΣΗΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι λίγοι, αλλά καταλαμβάνουν τις θέσεις κλειδιά και εκμαυλίζουν το μυαλό των παιδιών μας.
    Οι κλώνοι τους φυτρώνουν παντού:
    http://kommatoskylo.blogspot.com/2009/11/blog-post_08.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ειναι οι αποψεις της εν λογω κυριας που ενοχλουν καθ'οτι μπορει να πιστευει οτι θελει και να πραττει οπως την συμβουλευουν τα αφεντικα της!Εκεινο που ενοχλει καθε σκεπτομενο Ελληνα πολιτη ειναι η προωθηση της συγκεκριμενης κυριας σε θεσμικες θεσεις που απτονται της παιδειας των Ελληνοπαιδων!Γιατι αραγε;Τι ενοχλει η ταυτιση του Ελληνα σημερα με την αρχαια Ελλαδα που ειχε ως προτυπα ανθρωπους με αρχες ,ηθος ,ανδρεια,ελευθερια; Μηπως οτι εχουμε ανθρωπους σκεπτομενους και μη ελεγχομενους απο πρακτορες που θελουν να περασουν την πολιτικη του ραγια;Μηπως τα Ιμια,η Κυπρος ειναι δημιουργημα ατομων που θελουν να ταπεινωσουν εναν λαο για να περασουν τα σχεδια τους ανενοχλητοι;Αν κατι αγνοουμε για τις αρετες της Οθωμανικης αυτοκρατοριας και πρεπει να τις διδαξουμε στα παιδια μας δεν θ'πρεπε να μας το γνωρισουν!Αν τους ενοχλει ο παρθενωνας ας φτειαξουν ενα τζαμι,αν τους ενοχλει ο Αριστοτελης ας διδαξουν εναν μουλα με ανωτερες ιδεες στα παιδια τους!Αν τους ενοχλει το καθαρο μετωπο μπορουν να βαλουν μπουργκα η' ενα ρασσο!Αυτο που δεν μπορουν να κανουν ειναι να μας πουν απο ποιους καταγομαστε! Καταγομαστε κυριοι απο αυτους στους οποιους θελουμε να μοιαζουμε και αυτο κανεις δεν μπορει να μας το παρει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σαν εκπαιδευτικός σε Μειονοτικό σχολείο, σας ενημερώνω ότι η κυρία Δραγώνα, σκέφτεται ως διεθνίστρια. Δεν την αγγίζουν όσα λέγονται και γράφονται για την αφεντομουτσουνάρα της. Στην Ξάνθη και Ροδόπη, είναι γνωστές από χρόνια οι απόψεις της. Έτσι, για την ιστορία: Πριν χρόνια, σε συνέδριο για την διαπολυτισμική εκπαίδευση, με την παρουσία και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, με την ακόμα χειρότερη κυρία Φραγκουδάκη, μίλησαν για κοινότητες στη Θράκη!!! όταν κάποιοι χριστιανοί δάσκαλοι πεταχτήκαμε κυριολεκτικά από τις θέσεις μας, κινούμενοι ακόμα και προς την έδρα, αντέδρασε σπασμωδικά και αναίρεσε λεκτικά, όσα προείπε... Κι όμως δεν φταίνε αυτοί και αυτές... Τόσα χρόνια Δημοκρίτειο και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, δεν αντιλήφθηκαν το πρόβλημα... Κι ευτυχώς υπάρχουν ακόμα Δάσκαλοι με σθένος και κουράγιο στα Μειονοτικά σχολεία... Αλλά μέχρι πότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ειμαστε αυτοι που ειμαστε και εχουμε αυτους τους ηγετες που μας αξιζουν,γιναμε τεμπεληδες,καλοπερασακηδες,και μας νιαζει μονο το δικο μας συμφερων αδιαφοροντας για την πατριδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν συμβαδίζει να έχει την θέση / τίτλο Εδική Γραμματέα Ενιαίου Διοικητικού Τομέα θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων, μια ακαδημαϊκός που δεν δέχεται την ύπαρξη Ελληνοπαίδων.

    Δεν γίνετε να έχει τέτοια θεσμική θέση μια ακαδημαϊκός που διδάσκει στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο (όρος ρατσιστικός σύμφωνα με την ιδεολογία Δραγώνα) χωρίς να έχει αναγνωρισμένο βασικό τίτλο σπουδών μιας και σπούδασε στο ιδιωτικό Pierce College στην Ελλάδα πριν πάει στο εξωτερικό για μεταπτυχιακό και Διδακτορικό και που με Διασταλτική ερμηνεία, σε ένα βράδυ, το ΔΙΚΑΤΣΑ της άνοιξε το δρόμο στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. (Την ίδια στιγμή τα ξένα πανεπιστήμια είναι γεμάτα με αξιόλογους Ακαδημαϊκούς με πλούσιο έργο, αλλά επειδή δεν ανήκουν στην γνωστή κλίκα, η πόρτα των Ελληνικών πανεπιστημίων είναι κλειστή).

    Αρκετά με την κοροϊδία, ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας πριν ξεκινήσουν νέα εκτρώματα με συνωστισμένους σε προβλήτες και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και πριν επιβάλουν την νέα γενιά να ζητήσει "ταπεινά συγνώμη" για την ιδία του την ύπαρξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς τον ανωνυμο 18/11 6'57 μμ,

    τις ευθυνες μας τις αναλαμβανουμε οταν ψηφιζουμε!
    Μετα την απομακρυνση μας απο την καλπη ουδεν λαθος αναγνωριζεται!!
    Δυστυχως ο κοσμος μεχρι σημερα δεν εχει συνειδητοποιησει το μεγεθος της ευθυνης αυτης του της πραξης.

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]