Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν έχασε στις εκλογές και η Κύπρος θα την πληρώσει...

Προβληματίζει ο Ερντογάν στο Κυπριακό

Εκ πρώτης όψεως τα αποτελέσματα φαίνεται να είναι μάλλον αρνητικά διότι ο Ερντογάν δεν θα έχει την άνεση για επίδειξη «καλής θέλησης και υποχωρητικότητας», όπως θα ήθελε η Λευκωσία.
Εκτιμάται ότι ο Ερντογάν θα αναζητήσει νέα σημεία προσέγγισης με το βαθύ κράτος και στα σημεία αυτά περιλαμβάνονται το Κυπριακό, το Αιγαίο και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Οι σύμμαχοι της Τουρκίας ήλπιζαν ότι το κόμμα Ερντογάν θα έβγαινε ενισχυμένο από τις εκλογές και ότι θα είχε τα χέρια ελεύθερα να κινηθεί προς διάφορες κατευθύνσεις. Εκτιμάται ότι οι Αγγλοαμερικανοί θα σπεύσουν και τώρα να ενισχύσουν τον Ερντογάν στα διάφορα θέματα, βασικά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, σε συνδυασμό με το Κυπριακό, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός να σταλεί στη Λευκωσία, η οποία θα βρεθεί στον κλοιό νέων εκβιασμών. Λευκωσία και Αθήνα μελετούν τόσο το αποτέλεσμα των εκλογών όσο και τις διαγραφόμενες εξελίξεις.

Ο ΥΠΕΞ Μ. Κυπριανού δήλωσε ότι η Λευκωσία θα δει ποιες επιπτώσεις θα έχει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία όσον αφορά τη δέσμευση του Ταγίπ Ερντογάν για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά και πώς θα επηρεαστεί η τουρκική θέση στις συνομιλίες για το Κυπριακό.
Θα πρέπει, πρόσθεσε, να δούμε πώς θα ερμηνεύσει το αποτέλεσμα ο ίδιος ο Ερντογάν. Αν δηλαδή θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις και επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τη χώρα, περιλαμβανομένου του Κυπριακού. Ή αντίθετα, θα υιοθετήσει πιο συντηρητική προσέγγιση. Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε πως και αν ακόμη η Κύπρος πείσει τους εταίρους της να πιέσουν τον Ερντογάν να προβεί σε κάποιες υποχωρήσεις στα θέματα που την αφορούν, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα αν ο ίδιος είναι αποδυναμωμένος.
Απαιτείται, είπε, να μελετήσουμε προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού στα ευρωπαϊκά θέματα και στο Κυπριακό και να είμαστε έτοιμοι να χειριστούμε όλα τα ενδεχόμενα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Ο πρόεδρος της Βουλής και του ΔΗΚΟ Μ. Κάρογιαν σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών, σχετικά με το Κυπριακό, είπε ότι υπάρχει μια σταθερή πολιτική στην Τουρκία και πρόσθεσε: Κάθε ένταση και διαφοροποίηση του πολιτικού σκηνικού στην Αγκυρα σίγουρα έχει επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, επειδή είναι ξεκάθαρες εκείνες του βαθέος κράτους και εκείνες του Ερντογάν, ο οποίος ακολουθεί την πολιτική του βαθέος κράτους.
Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού εξέφρασε την ελπίδα ότι από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία δεν θα επηρεαστούν οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, εκτιμά ότι η μείωση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος δεν κινείται προς την κατεύθυνση που η Κύπρος θα ήθελε, δηλαδή για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Τόνισε πάντως πως δεν είναι βέβαιος εάν ο Ταγίπ Ερντογάν ενδιαφέρεται για δίκαιη και βιώσιμη λύση, λέγοντας πως αυτό θα διαφανεί στο μέλλον.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία, δήλωσε ότι παρότι δεν πρόκειται για εκλογές εξουσίας το αποτέλεσμα των εκλογών δεν παύει να δημιουργεί προβληματισμό για τη μελλοντική πολιτική του Ερντογάν και το ενδεχόμενο αύξησης της επιρροής του βαθέος κράτους.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γ. Ομήρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ακροβασίες του Ερντογάν μεταξύ του βαθέος κράτους αλλά και της ανάγκης να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και ο εξευρωπαϊσμός έχουν ξεπεράσει τα όριά τους.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. sygnwmh alla etsi kaliergeite klima httopa8eias. o erdogan ki o ka8e enas mporei na gavgizei oso 8elei, apo pou ki ws pou 8a to plhrwsei h kyprosß poly fovamai oti afth 8a plhrwsei to hristofia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]