Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η δανέζικη εφημερίδα Politiken ζήτησε συγνώμη για τη δημοσίευση των σκίτσων του Προφήτη Μωάμεθ

  • Συγνώμη μετά από δύο χρόνια… και κάτω από αφόρητες πιέσεις και απειλές
H Δανία ζήτησε συγνώμη μετά από δύο ολόκληρα χρόνια για τις προσβλητικές γελοιογραφίες που είχαν δημοσιευτεί σε βάρος του Προφήτη Μωάμεθ και που είχαν ξεσηλώσει θύελλα αντιδράσεων από τον μουσουλμανικό κόσμο, ενώ η Τουρκία είχε απειλήσει ακόμη και με βέτο κατά της ανάληψης της Γενικής Γραμματείας του ΝΑΤΟ από τον κύριο Δανό κ. Ράσμουνσεν.
Η εφημερίδα Politiken, δεύτερη με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Δανία, ζήτησε συγνώμη που δημοσίευσε τα σκίτσα και στάθηκε η αιτία για την διαμάχη που προκλήθηκε στη συνέχεια με το Ισλάμ.
Η δανέζικη εφημερίδα συμβιβάστηκε με τους εκπροσώπους οκτώ οργανώσεων που εκπροσωπούν σχεδόν εκατό χιλιάδες μουσουλμάνους που ζουν στη Δανία. Να σημειωθεί πως η Δανέζικη εφημερίδα είχε γίνει στόχος των ισλαμιστών ολόκληρου του πλανήτη, ενώ δεχόταν σε καθημερινή βάση απειλές που ακόμη και για το προσωπικό που εργαζόταν σε αυτήν.
Ο Τόγκερ Σέιντενφαντεν, γενικός εκδότης της εφημερίδας, δήλωσε ότι ελπίζει με τη συνεννόηση αυτή να αποκλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα στον τύπο της Δανίας και τον μουσουλμανικό κόσμο.
Υπογράμμισε δε πως η συγνώμη αυτή δεν σημαίνει πως πουλούν την ελευθερία έκφρασης και πως το κάνουν επειδή με τα σκίτσα εκείνα πλήγωσαν τα αισθήματα των μουσουλμάνων.
Ο Φαϊσάλ Γιαμανί, δικηγόρος των οκτώ ισλαμικ΄ων οργανώσεων από την Αίγυπτο, την Λιβύη, το Κατάρ, την Ιορδανία, την Σαουδική Αραβία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη, χαρακτήρισε ως θαρραλέα κίνηση τη συγνώμη της εφημερίδας.
Οι μουσουλμανικές χώρες αντέδρασαν με οργή στην ανατύπωση των σκίτσων του Κουρτ Βέστεργκααρντ με θέμα τον Προφήτη πριν από δύο χρόνια.
Μάλιστα, στα πλαίσια αυτής της αντίδρασης υπήρξαν ακόμα και ανθρώπινες απώλειες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που είχαν κρατήσει μήνες ολόκληρους.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αρα οι Δανοι ζητησαν συγγνωμη για να μην υπαρξουν περισσοτερες απειλες και ανθρωπινες απωλειες και οχι επειδη "πληγωσαν" τα αισθηματα των μουσουλμανων!Διοτι αν δεν πραγματοποιουνταν εκβιασμοι ή διαδηλωσεις εκ μερους των μουσουλμανων, οι Δανοι δεν θα ζητουσαν συγγνωμη!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]