Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία ζητά ηπιότερες αναχαιτίσεις των αεροσκαφών της

Οδηγίες προς τους Έλληνες πιλότους για αποφυγή αναχαιτίσεων και εμπλοκής σε αερομαχίες!

Ο τρόμος που υπάρχει στους ιπτάμενους των πολεμικών τουρκικών αεροσκαφών τα οποία πaραβιάζουν τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο, αποτυπώνεται πλέον και επίσημα από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία με πρότασή της ζητάει από τη Ελλάδα να μην αναχαιτίζει και να μην φωτογραφίζει τους "εισβολείς" τούρκους πιλότους.
Μάλιστα, στην ίδια αίτηση, η Άγκυρα ζητάει να μην καταδιώκονται τα τουρκικά αεροσκάφη έως ότου γυρίσουν πίσω στον εναέριο χώρο της Τουρκίας!!!
Ουσιαστιακά, η Άγκυρα επιθυμεί έναν "κώδικα συμπεριφοράς", τέτοιο που να μην προκαλεί τρόμο στους δικούς της πιλότους!!!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος", η 'Αγκυρα έχει υποβάλει αρμοδίως πρόταση για έναν «κώδικα συμπεριφοράς» (code of conducts) που αφορά κυρίως την αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο.
Η τουρκική πλευρά επιδιώκει να αποσπάσει τη δέσμευση της Ελλάδας ότι θα περιορισθεί ο αριθμός των αναχαιτίσεων ειδικά στα ακρότατα όρια του FIR Αθηνών ή τουλάχιστον θα γίνουν «ηπιότερες» και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τα ελληνικά μαχητικά πλησιάζουν σε επικίνδυνα κοντινή απόσταση τα τουρκικά αεροσκάφη για να τα φωτογραφίσουν (οι φωτογραφίες υποβάλλονται στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.), με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος, ενώ θεωρούν ότι οι Ελληνες αεροπόροι υπερβάλλουν εαυτούς, αφού μετά την αναχαίτιση «καταδιώκουν» τα τουρκικά αεροσκάφη μέχρις ότου βγουν από το FIR Αθηνών.
Η Αγκυρα επαναλαμβάνει τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα αναγνώρισης και αναχαίτισης στρατιωτικών αεροσκαφών στο FIR Αθηνών και δεν παραδέχεται ότι πραγματοποιεί εσκεμμένα υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά (επικαλούμενη τους ελιγμούς που πραγματοποιούν τα τουρκικά αεροσκάφη στη διαδικασία αναχαίτισής τους από τα ελληνικά).
Ενδεχόμενη απόφαση της ελληνικής πλευράς να ξεκινήσει συζήτηση για την τουρκική πρόταση θα δώσει την αφορμή για την επανεξέταση νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τα οποία όμως αποκτούν διαφορετική βαρύτητα και περιεχόμενο από αυτήν που είχαν τη δεκαετία του ‘90 με το Μνημόνιο Παπούλια -Γιlmaz

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ»

    Οδηγίες στους πιλότους να μην εμπλέκονται σε αερομαχίες.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στις πρωτοβουλίες του Ελληνα πρωθυπουργού - κι αυτό διότι σήμερα η κατάσταση στην Τουρκία είναι διαφορετική από ό,τι το 1999. Η αυθόρμητη συνεργασία των δύο λαών για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τους φονικούς σεισμούς του 1999 είχε δημιουργήσει ευνοϊκή ατμόσφαιρα νια τη συζήτηση όλων των θεμάτων.

    Σήμερα, παρά τις καλές προθέσεις, υπάρχει εκατέρωθεν καχυποψία, ενώ και ο κ. Ερντογάν δεν διαθέτει την ισχύ που είχε στην τουρκική κοινωνία μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι σε στρατιωτικό επίπεδο εξετάζεται η αλλαγή της συμπεριφοράς που επιδεικνύουν καθημερινώς στο Αιγαίο οι χειριστές των μαχητικών αεροσκαφών της Ελλάδας και τnς Τουρκίας, στους οποίους ενδέχεται -εαν αποφασιστεί τελικώς- να δοθούν οδηγίες να μην εμπλέκονται σε σκληρές αερομαχίες.

    Την προσπάθεια συνεννόησης αποκαλύπτει και η απόφαση που ελήφθη την Παρασκευή από το ελληνικό Πεντάγωνο να ανακοινώνονται εκ των προτέρων οι περιοχές ασκήσεων του τουρκικού Στρατού στο Αιγαίο ώστε να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι η Άγκυρα αιφνιδιάζει, ούτε και να διαμορφώνεται η εικόνα πως η Αθήνα υποχωρεί στις απαιτήσεις των Τούρκων.


    ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΣΕΛ.18, 11/10/2009

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι γλοιώδεις απαιτήσεις

    Σε ένα συμφωνώ να σταματήσουν οι αναχαιτίσεις ναι , αλλά να αρχίσουν οι ρίψεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τον τρόμο που τον είδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τσάμπα ΝΑΤΟΪΚΟ φροντιστήριο στον αέρα τολμούν να ζητούν οι Τούρκοι και τα συνεταιράκια τους.
    Είμαι σίγουρος για τους Ικάρους μας ότι δεν είναι μπουνταλάδες για να το δεχθούν,και θα ακολουθήσουν την ηρωικά αιματοβαμμένη αντιμετώπιση τους.
    ΑΛ-ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΝΙΟΥΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]