Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Για πόσο ακόμα θα παραμείνει η Ρωσία στη Συρία


Η Μόσχα προσπαθεί να διατηρήσει την παρουσία στη Συρία, όσο πιο αθόρυβη, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να παρουσιάζεται ως ένας διαμεσολαβητής απέναντι σε εξτρεμιστικά στοιχεία, και όχι απλά ο υποστηρικτής του αυταρχικού καθεστώτος του Άσαντ.

Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις την αναγκάζουν να αναπροσαρμόσει την τακτική της.

Η είδηση πως ένας Ρώσος στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν από έναν εκρηκτικό μηχανισμό κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας της ρωσικής στρατονομίας στην επαρχία Χάσακε της βορειοανατολικής Συρίας έφερε στην επιφάνεια τη ρωσική παρουσία στη χώρα.

Η στρατιωτική παρέμβαση της το 2015 στη Συρία υπήρξε καθοριστική στη διατήρηση του Άσαντ στην εξουσία.

Έκτοτε, συνεργάζεται με το ασαντικό καθεστώς για να πετύχει την ολοκληρωτική επικράτηση του απέναντι στους αντικαθεστωτικούς, που έχουν κρατήσει ουσιαστικά ένα βασικό προπύργιο.

Από τη μεριά της, η Ρωσία επιθυμεί την ολοκλήρωση της επικράτησης του Άσαντ το συντομότερο δυνατόν.

Η Μόσχα αναζητεί πρόθυμους συμμάχους που θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της Συρίας, η οποία απαιτεί υπέρογκα ποσά μετά από 10 χρόνια εμφυλίου.

Η Σαουδική Αραβία είναι ένας προφανής στόχος, καθώς διαθέτει τη χρηματοδοτική ικανότητα, αν και βρίσκεται ακόμα κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν έχουν αποδεχθεί τον Άσαντ ως το νικητή του εμφυλίου.

Αντίθετα από την έντονη παρασκηνιακή εμπλοκή τους, τα προηγούμενα χρόνια οι Ρώσοι προσπαθούν να μειώσουν το δημόσιο αποτύπωμα τους στη Συρία, όσο αφορά στρατιωτικά ζητήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσπαθούν να εκμεταλλεύονται μισθοφορικά στρατεύματα για κρίσιμες αποστολές στη χώρα, ώστε να μη φαίνεται η Ρωσία ως μία επιθετική δύναμη και να μπορεί να αρνηθεί την ευθύνη των πράξεων τους, αν παραστεί ανάγκη.

Ωστόσο, εξ’ αρχής η καθοριστικότητα της στρατιωτικής παρέμβασης της την ταυτίσει με το καθεστώς στη Δαμασκό, φέρνοντας την αντιμέτωπη με τους αντιπάλους του Άσαντ.

Παράλληλα, η Ρωσία έχει βρεθεί στο διεθνές στόχαστρο ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθώς συμπαραστέκεται στις προσπάθειες της Δαμασκού να σταματήσει την ανθρωπιστική βοήθεια, που δίνεται σε περιοχές που βρίσκονται αντικαθεστωτικοί, μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Βέβαια, αυτό έχει δώσει τη δυνατότητα στην Τουρκία για παράδειγμα να επεκτείνει τη σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρέχοντας τους περάσματα για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη πριν από λίγες ημέρες.

Η Ρωσία φαίνεται αποφασισμένη να δείξει σε όλο τον κόσμο πως στηρίζει τους συμμάχους πάση θυσία, όπως αναφέρθηκε σήμερα σε διαδικτυακή ημερίδα του φοιτητικού συλλόγου ΠΕΔΙΣ του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, για τις τυχόν αναθεωρητικές τάσεις της Μόσχας.

Αυτή η δέσμευση της μπορεί να της φέρει νέους συμμάχους ανά τον κόσμο, σε αντίθεση παραδείγματος χάριν με τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών ή των ευρωπαϊκών χωρών, που θέτουν προαπαιτούμενα, όπως τη δημοκρατική διακυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, η Συρία αποτελεί βασικό πλέον κομμάτι της ρωσικής στρατηγική στην εγγύς Ανατολή. Η Ρωσία επεκτείνει τη ναυτική βάση της στην Ταρτούς και σχεδιάζει την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων που θα της επιτρέψουν να αποκτήσει νέες δυνατότητες για τη διατήρηση του στόλου της.

Πριν από λίγο καιρό, ολοκληρώθηκε η επέκταση της αεροπορικής βάση της στη Λατάκια. Όσο νωρίτερα, ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη χώρα, τόσο το προτιμότερο για τη Μόσχα.

Ηλίας Τασόπουλος
Liberal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]