Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία είναι αντίπαλος των αξιών της Γηραιάς Ηπείρου


Σε όλο και πιο απομακρυσμένη από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα τροχιά κινείται η Τουρκία σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης που διενήργησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (ECFR).

Η δημοσκόπηση αποτυπώνει τις στάσεις των Ευρωπαίων έναντι διάφορων, εκτός ΕΕ, χωρών.

Αποτυπώνει για παράδειγμα ότι παρά τη διακυβέρνηση Τραμπ η ΕΕ εξακολουθεί να εμπιστεύεται και να προσβλέπει στις ΗΠΑ ως παγκόσμιο εταίρο.

Αναλόγως, καταγράφεται ότι μεταξύ Ευρωπαίων και Μεγάλης Βρετανίας εξακολουθεί να υπάρχει συναισθηματικό δέσιμο παρά το Brexit και τις παλινωδίες που προηγήθηκαν αυτού.

Αλλά όταν το θέμα έρχεται στην Τουρκία, τα ευρήματα είναι εκκωφαντικά:

Σύμφωνα με αυτά, η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η Τουρκία αποτελεί τον σημαντικότερο αντίπαλο της Ε.Ε. στη διεθνή σκηνή, περισσότερο μάλιστα από ό,τι η Ρωσία και η Κίνα.


Συγκεκριμένα, ποσοστό 53% των ερωτηθέντων Γάλλων και 52% των Γερμανών χαρακτήρισαν την Τουρκία «αντίπαλο» ή «ανταγωνίστρια» της Ευρώπης των «27».

Την ίδια άποψη εξέφρασε επίσης το 45% των Ολλανδών, το 42% των Δανών και το 40% των Σουηδών. Ποσοστό περίπου 40% των ερωτηθέντων σε Γερμανία, Δανία, Αυστρία και Γαλλία δήλωσε, πάντως, ότι η Κίνα είναι ανταγωνίστρια ή αντίπαλος της Ε.Ε.

Σημειώνουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έρευνας: «Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι βλέπουν ως αντίπαλο παρά ως απαραίτητο εταίρο. Και δεδομένου ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ -σε αντίθεση με Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Ιαπωνία τις οποίες οι Ευρωπαίοι θεωρούν λιγότερο απειλητικές- το εύρημα αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Μόνο το 25% των Ευρωπαίων βλέπουν την Τουρκία ως απαραίτητο εταίρο και μόνο 4 τοις εκατό την βλέπουν σαν σύμμαχο με κοινές αξίες και συμφέροντα. Στη Γερμανία, το 41% των ερωτηθέντων θεωρούν την Τουρκία αντίπαλο».

Επιπλέον, ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι θα επιθυμούσαν από την Ε.Ε. να ασκεί πιο αυστηρή κριτική στην Τουρκία και την Κίνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις οποίες ευθύνονται. Γάλλοι, Γερμανοί, Ολλανδοί, Σουηδοί, Δανοί, Πορτογάλοι και Αυστριακοί θα ήθελαν οι Βρυξέλλες να υιοθετήσουν αυστηρότερη στάση απέναντι στο Πεκίνο.

European Council of Foreign Relations
HellasJournal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]