Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανοικτή υπό όρους η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν


Ανοικτή παραμένει η συζήτηση για συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν παρά τη δημόσια σύγκρουση που καταγράφηκε με την Ελλάδα να επισημαίνει τις θέσεις της μέσω του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα όπου καταγράφηκαν σημεία σύγκλισης μέσα από συνεργασίας ειδικά στον εμπορικό τομέα.

Καθοριστικό ρόλο για την ενδεχόμενη συνάντηση θα παίξει η παγίωση της αποκλιμάκωσης της έντασης και η στάση της Τουρκίας και των εκπροσώπων της.

Η ελληνική πλευρά δηλώνει πως το θέμα των διμερών σχέσεων εξαρτάται αποκλειστικά από την Τουρκία και από την στάση της έναντι της χώρας με βάση όλα όσα αναφέρθηκαν και από τον υπουργό Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα το Μαξίμου εμφανίζεται θετικό ως προς μια συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, υπό όρους και προϋποθέσεις που συνδέονται άμεσα, όχι από μια πρόσκαιρη και επικοινωνιακή μείωση της έντασής που επιχειρείται κατά διαστήματα, αλλά από την παγίωσης της τάσης αποκλιμάκωσης που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα

Η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία και η εμπέδωση θετικού κλίματος που θα επιτρέψει τη μείωση των εντάσεων και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν και παραμένει επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως επισημαίνει αρμόδια πηγή στον απόηχο της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα και των κοινών τους δηλώσεων με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όποιος θεωρεί ότι με την τουρκική πλευρά δεν υπάρχουν διαφωνίες προφανώς και δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας. Αυτό που έγινε στην Άγκυρα ήταν απλώς η απεικόνιση των προβληματικών πλευρών μιας εξαιρετικά δύσκολης σχέσης.

Προφανώς και υπάρχουν διαφορές με την τουρκική πλευρά. Η ελληνική κυβέρνηση άλλωστε δεν έκρυψε σε καμία περίπτωση ότι η χρονιά που πέρασε ήταν μια περίοδος μεγάλης κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφετηρία τα γεγονότα στον Έβρο και κατόπιν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όλοι έχουν αναγνωρίσει ότι ο κ. Μητσοτάκης κράτησε σθεναρή στάση στον Έβρο, αναδεικνύοντας ήδη από τότε την ευρωπαϊκή διάσταση της τουρκικής συμπεριφοράς.

Το ίδιο έκανε και πέτυχε με την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο και μετά, πετυχαίνοντας να συνδέσει την συμπεριφορά της Τουρκίας –με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου– με την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Στον πυρήνα της ελληνικής τακτικής είναι η παροχή στήριξης στην Τουρκία και η υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας, υπό όρους και προϋποθέσεις, κρατώντας πάντα ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά και αναζήτησή πεδίων συνεργασίας.

Όπως εξηγεί συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα προσέρχεται πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση στις συνομιλίες.

Όμως, όταν συνομιλούμε διεθνώς -και αυτό συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία- προβάλλουμε τις θέσεις μας. Αυτό έγινε και στην Άγκυρα, όπου ο υπουργός Εξωτερικών προέβαλε τις ελληνικές θέσεις.

Μια ημέρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε εκτενή συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών ενόψει των συνομιλιών του στην Άγκυρα, ενώ την Παρασκευή ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Δεδομένο επίσης είναι ότι οι τουρκικές θέσεις είναι επίσης γνωστές.

Αυτή τη φορά οι διαφωνίες εκφράστηκαν δημοσίως και με ειλικρίνεια, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει εκτονωτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, είναι η βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών κι ενός φάσματος συνεργασίας, ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην εμπέδωση θετικού κλίματος.

Τα σημεία που ανοίγουν το δρόμο της συνεργασία

Η ελληνική πλευρά δια του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, πρότεινε 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, τα οποία έγιναν δεκτά από την τουρκική πλευρά.

Η τουρκική πλευρά πρότεινε ακόμη οκτώ σημεία συνεργασίας χαμηλής πολιτικής, όπως περιβάλλον, τουρισμός, τηλεπικοινωνίες.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτό τον τομέα. Σύνδεσμος του κ. Φραγκογιάννη από την πλευρά της Τουρκίας ορίστηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ, ενώ σύντομα θα υπάρξουν σχετικές follow up συναντήσεις.

Κώστας Αλεξανδρής
Liberal

 






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]