Γιατί ο Μπάιντεν επιτέθηκε στον Πούτιν τώρα;
Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ δημοσίευσε χθες ειδική έκθεση για την απόπειρα ξένων κρατών να επηρεάσουν την εκλογική διαδικασία του 2020, με προεξέχουσα τη Ρωσία.
Η προσπάθεια αυτή, που κατά τις Υπηρεσίες Ασφαλείας των ΗΠΑ ήταν κατευθυνόμενη κεντρικά από τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε ως άξονα εκστρατεία παραπληροφόρησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων, με δύο κεντρικούς στόχους: Αφενός την υπονόμευση του Τζο Μπάιντεν και την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και αφετέρου την υπονόμευση της αξιοπιστίας των αμερικανικών δημοκρατικών θεσμών και της ενότητας του αμερικανικού λαού.
Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ο πρώτος μπορεί να απέτυχε αλλά ο δεύτερος μάλλον στέφθηκε με επιτυχία, δεδομένων των όσων μεσολάβησαν μεταξύ της ημέρας των εκλογών και της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου.
Λίγες ώρες μετά την δημοσίευση της έκθεσης, ο Πρόεδρος Μπάιντεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στον Ρώσο Πρόεδρο ως «φονιά» και προανήγγειλε ότι θα πληρώσει βαρύ τίμημα για τα όσα έχει κάνει τα οποία εκτείνονται πέραν της προσπάθειας αυτής και περιλαμβάνουν τις κυβερνοεπιθέσεις και το χακάρισμα κρίσιμων Αμερικανικών κυβερνητικών οργανισμών, την «επικήρυξη» Αμερικανών στρατιωτών και τις ενέργειες του στην Ουκρανία. Από κυβερνητικούς κύκλους των ΗΠΑ διαρρέεται ότι επίκεινται σοβαρές οικονομικές κυρώσεις και πιθανόν ακόμη σκληρότερες ενέργειες.
Αυτή η επίθεση του Προέδρου Μπάιντεν, αν και είχε ως αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, έχει πολλαπλούς στόχους και δεν συνιστά απλώς μία κλασική αντίδραση στη σκακιέρα της διεθνούς διπλωματίας.
Ο ένας είναι η προσπάθεια ανάσχεσης της αυξανόμενης ρωσικής επιθετικότητας και κινητικότητας σε συνδυασμό με την ανάκτηση της παραδοσιακής θέσης των ΗΠΑ ως βασικού πυλώνα ισχύος του «Δυτικού» κόσμου και του ΝΑΤΟ, που είχε τεθεί εν αμφιβόλω κατά την περίοδο της προεδρίας Τραμπ. Ένας άλλος ξεκάθαρος στόχος είναι να σταλεί μία γενική προειδοποίηση ότι οιαδήποτε απόπειρα ξένης δύναμης να επέμβει στα εσωτερικά των ΗΠΑ ή να χρησιμοποιήσει μεθόδους «υβριδικού» πολέμου θα είναι μη ανεκτή από τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν.
Τέλος, δεδομένης της βαθιάς πόλωσης στην αμερικανική κοινωνία, η στάση αυτή του Προέδρου Μπάιντεν είναι επίσης ένα μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας ότι ο «εχθρός» δεν είναι εσωτερικός και δεν βρίσκεται στο αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο αλλά εξωτερικός και μόνο να κερδίσει έχει από μια υπερδύναμη διαιρεμένη. Τέλος, δεδομένης της επαμφοτερίζουσας στάσης του προκατόχου του, ο οποίος όταν είχε δεχτεί ανάλογο ερώτημα σχετικά με τον Πρόεδρο Πούτιν είχε δώσει την αλησμόνητη απάντηση ότι «και οι ΗΠΑ έχουν φονιάδες», η σκληρή αυτή γραμμή εκτός από γεωπολιτικά, ίσως να έχει και καθαρά πολιτικά οφέλη για τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Νικόλας Νικολαΐδης
Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, δικηγόρος
Liberal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...