Οι Τούρκοι της Γαλλίας βρίσκονται υπό την επήρεια του Ερντογάν
Στις προσπάθειες της Τουρκίας, τις οποίες και εντείνει, προς την κατεύθυνση της νεολαίας και της γαλλοτουρκικής κοινότητας, μια κατάσταση που ανησυχεί το Παρίσι, αναφέρεται το ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Figaro (κείμενο Jean Chichizola).
Ανώτερος αξιωματούχο του Παρισιού σημειώνει, ότι «η Άγκυρα με τη στρατηγική της δεν παραμελεί κανέναν τομέα της γάλλο-τουρκικής κοινότητας, και ιδιαίτερα όχι της νεολαίας».
Ο στόχος της Άγκυρας είναι τριπλός: διάδοση ισλαμιστικών αξιών, κλείδωμα του δεσμού με τη «μητρική χώρα» ακολουθώντας την αρχή της «ολοκλήρωσης αλλά όχι της αφομοίωσης» («έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», για τον Τούρκο πρόεδρο) και διατήρηση μιας εκλογικής βάσης σε μια κοινότητα, που θεωρείται πιο συντηρητική.
Ο ενημερωτικός πόλεμος που εξαπολύθηκε τα τελευταία χρόνια, στοχεύει ιδιαίτερα νέους Γάλλο – Τούρκους, οι οποίοι αγαπούν το Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα.
«Παρατηρούμε την ανάπτυξη ιστοσελίδων ή καναλιών διαδικτύου, όπως το Medyaturk, όπως το La Renaissance turque, το Nous les Turcs ή ακόμη και το Red’Action, τα οποία λειτουργούν de facto ως ρελέ για την Άγκυρα και τον Τούρκο Πρόεδρο. Άρα απέχουν πολύ από το να είναι εμπιστευτικά», υπογραμμίζουν στο Παρίσι.
Αυτός ο αντίκτυπος στους νέους είναι ακόμη πιο ανησυχητικός για τις γαλλικές αρχές, καθώς τα μηνύματα μεταδίδονται ευρέως από τα δίκτυα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που είναι εγκατεστημένα στη Γαλλία εδώ και πολύ καιρό, ενώ πέραν των εναλλακτικών μέσων, τα παραδοσιακά κρατικά όργανα, όπως το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ή η τουρκική ραδιοτηλεόραση (TRT), έχουν επίσης επιρροή, αν και λιγότερο ισχυρή από ό, τι μεταξύ των παλαιών, στις νεότερες γενιές που γνωρίζουν τα τουρκικά.
Επισημαίνεται το ζήτημα με τους Τούρκους ιμάμηδες στην Γαλλία, που είναι υπό τον έλεγχο της τούρκο-ισλαμικής Ένωσης Ditib, «παράστημα» της Diyanet, κρατικής θρησκευτικής γραφειοκρατίας υπό τον έλεγχο του Erdogan.
Επιπλέον, το Παρίσι είναι εξίσου σε εγρήγορση ως προς το κίνημα των νέων και το σύνολο των δραστηριοτήτων της άλλης μεγάλης τουρκικής θρησκευτικής οργάνωσης, του Milli Görüs, που ιδρύθηκε από τον πρώην μέντορα του Erdogan και κατηγορείται, ότι είναι κοντά στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία υπερασπίζεται, χαρακτηριζόμενο ως «συντηρητικό και παραδοσιακό».
Όσον αφορά στην εκπαίδευση, η διδασκαλία πρωτότυπων γλωσσών και πολιτισμών διδάσκονταν από καθηγητές, αποσπασμένους από το τουρκικό κράτος, χωρίς το Παρίσι να έχει επιλογή προγραμμάτων ή τόπου διδασκαλίας, με «ολισθήσεις», όπως σημειώνει εμπειρογνώμονας, «πολλές φορές υπέρ τουρκικές, αντι-Αρμενικές και αντι-κουρδικές».
Στην ανατολική Γαλλία, όπου ζει μια ισχυρή κοινότητα, οι υπηρεσίες πληροφοριών υποπτεύονται παρόμοιες ολισθήσεις σε εκπαιδευτικές και εξωσχολικές δομές υποστήριξης, ενώ στο Στρασβούργο συνεχίζεται ένα «σιωπηλός και πολύ διπλωματικός αγώνας», με το βέτο του γαλλικού κράτους έναντι της δημιουργίας σχολής ιμάμηδων.
Στο μέτωπο άμεσης δράσης, επίσημη πηγή σημειώνει, ότι οι Γκρίζοι Λύκοι είναι διακριτικοί, χωρίς όμως να έχουν εξαφανιστεί, υπογραμμίζοντας, ότι πρόκειται «για μια παγκόσμια στρατηγική παρέμβασης και όχι για τρομοκρατία», και εκφράζοντας ανησυχία «για το κλίμα μίσους που διατηρείται ενάντια σε μια “Ισλαμοφοβική” Γαλλία ».
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τζαμιά, σχολεία, σύλλογοι … Η προσπάθεια της Άγκυρας προς τη νεολαία και τη γάλλο-τουρκική κοινότητα είναι εντυπωσιακή και απασχολεί το Παρίσι. Ως προς το αν είναι αποτελεσματική, πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία, ιδίως από το Ίδρυμα Jean-Jaurès, διαπίστωσε, ότι οι νεότεροι νοιάζονται ακόμη για τη σχέση τους με το Ισλάμ, την Τουρκία, τις «εθνικές» αξίες, όμως, όπως είναι λογικό, πάντα σε μικρότερο ποσοστό από τους παλαιότερους.
Κατά την δημοσιογράφο, ένα φαινόμενο που ο Τούρκος πρόεδρος πιθανώς ονειρεύεται να αντιμετωπίσει, εξ ου και ο αγώνας για τη νεολαία μόλις ξεκίνησε.
Le Figaro Jean Chichizola
HellasJournal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...