Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έχουμε φθάσει στο αμήν


Η εβδομάδα που μόλις αρχίζει είναι πολύ «φορτωμένη»: Αύριο, Τρίτη, θα αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο = κατατέθηκε το σχετικό νομοσχέδιο και θα ενημερωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών η Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Με τη διαδικασία του επείγοντος θα κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή προς κύρωση και η συμφωνία για την προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία.

Από τον Μανώλη Κοττάκη

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει την Ολομέλεια σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την πορεία της πανδημίας. Η έναρξη του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό τη μεταπροσεχή εβδομάδα αγχώνει την κυβέρνηση, η οποία θέλει να προσδιορίσει το πλαίσιο της αντιπαράθεσης.

Η απόφαση της Γερμανίας αλλά και της Κύπρου να κινηθούν εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και να παραγγείλουν διμερώς εμβόλια (η δεύτερη στο Ισραήλ) δημιουργεί εντυπώσεις που καλείται να διαχειριστεί η Ν.Δ., δεδομένου ότι η πολιτική του φαρμακευτικού εθνικισμού υιοθετείται πλέον και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενδιαμέσως κατά τη διάρκεια της εβδομάδος θα δοθεί στη δημοσιότητα προς διαβούλευση και ο νόμος-πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής Άγγελος Συρίγος ήδη κάνουν τις τελευταίες διορθώσεις. Όλα τα θέματα της ατζέντας είναι εξόχως σημαντικά λοιπόν:

– Με τα 12 μίλια στο Ιόνιο έχουμε αλλαγή συνόρων -αυξάνεται η επικράτεια- και ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας θα προκαλέσει ψηφοφορία με βάση τις κείμενες συνταγματικές διατάξεις. Το άρθρο 27 παράγραφος 1 του Συντάγματος (μεταβολή στα όρια της επικράτειας) ορίζει ότι «καμία μεταβολή στα όρια της επικράτειας δεν μπορεί να γίνει χωρίς νόμο που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Το άρθρο αυτό κατά μείζονα λόγο θα πρέπει να εφαρμοσθεί και να διεξαχθεί εκ νέου ψηφοφορία στην περίπτωση που η Ελλάς μεταβάλει τα όρια της επικράτειάς της στο Αιγαίο μειώνοντας εύρος χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου στο μέλλον. Περιττό να υπογραμμισθεί, βεβαίως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει βαρύτατη ευθύνη για την καθυστέρηση της επέκτασης στα 12 μίλια. Ο τέως πρωθυπουργός έβαλε στο συρτάρι τα έτοιμα Προεδρικά Διατάγματα Κοτζιά το 2018.

– Με την προ ημερησίας συζήτηση για την πανδημία (στην οποία θα τεθεί στο επίκεντρο και η εισαγγελική έρευνα μετά τις αποκαλύψεις για αποφάσεις για τη Θεσσαλονίκη) θα καταστεί με τον πλέον επίσημο τρόπο σαφές το εξής: Η κρίση από υγειονομική και κοινωνική μεταλλάσσεται ραγδαίως σε πολιτική και οικονομική. Και λόγω των λουκέτων που έρχονται, «μνημονιακή». Ο ιός τρέχει πιο γρήγορα από το εμβόλιο: Αυτοί που ασθενούν λόγω υπερμετάδοσης είναι πολλαπλάσιοι αυτών που εμβολιάζονται, προμήθειες δεν υπάρχουν επαρκείς, το πρόβλημα είναι μπροστά μας.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποτελέσουν οι χειρισμοί της πανδημίας πλέον της εισαγγελικής έρευνας και αντικείμενο εξεταστικής επιτροπής της Βουλής έπειτα από αίτημα της αντιπολίτευσης. Με το νέο Σύνταγμα έχει τη δυνατότητα.

– Τέλος, το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση σηματοδοτεί την αντίληψη της Πολιτείας για τη λειτουργία των πανεπιστημίων μας και για τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο. Με έμφαση στην ελάχιστη βάση εισαγωγής, στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, στην αξιολόγηση, στο πειθαρχικό δίκαιο, στους αιώνιους φοιτητές. Στο κλασικό, δηλαδή, πεδίο αντιπαράθεσης με την Αριστερά στην Ελλάδα. Στο νομοσχέδιο αυτό θα σταθώ περισσότερο σήμερα καθώς η ελληνική παρωχημένη Αριστερά τού ασκεί ήδη κριτική σε δύο σημεία. Στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και στο πειθαρχικό (διαγραφές φοιτητών έπειτα από παραπτώματα). Και τι μας λέει, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση; «Μα δεν ντρέπεστε να προσλαμβάνετε αστυνομικούς για τα πανεπιστήμια όταν αρνείστε να προσλάβετε νοσηλευτές και ιατρούς για τα νοσοκομεία;» Και τι ακόμη; Οτι η Κεραμέως με το πειθαρχικό δίκαιο συνιστά «φοιτητοδικεία». Τη βρήκαμε τη λεξούλα που θα βάλει φωτιά στα τόπια. Αμφιβολία μετά ταύτα δεν υπάρχει καμία. Οι άνθρωποι είναι βαριά άρρωστοι. Πολιτικά άρρωστοι. Η ίδρυση της αστυνομίας και ο θεσμός της ηλεκτρονικής κάρτας εισόδου -που ισχύουν σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου- είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει το κράτος για τον σεβασμό της δημόσιας περιουσίας. Του δημοσίου χώρου εν γένει.

Περιουσία που ανήκει στους Έλληνες φορολογουμένους, οι οποίοι ανεξαρτήτως εισοδήματος πληρώνουν-αποκαθιστούν με τους φόρους τους κάθε καταστροφή που προκαλούν μέσα στα πανεπιστήμια θερμόαιμοι ακτιβιστές γνωστής ταυτότητας. Και με την κάρτα και με την πανεπιστημιακή αστυνομία ένας θα είναι ο στόχος: Η προστασία της δημόσιας περιουσίας από τους βανδάλους.

Η προστασία της σωματικής ακεραιότητας των πανεπιστημιακών δασκάλων, οι οποίοι γίνονται στόχοι επιθέσεων από γνωστούς αγνώστους. Και, βεβαίως, το ξερίζωμα κάθε παρακρατικής δραστηριότητας, όπως τα διάφορα εργαστήρια μολότοφ που λειτουργούσαν μέχρι πρότινος στα υπόγεια του Πολυτεχνείου και του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Επιτέλους, το πανεπιστήμιο πρέπει να γίνει πανεπιστήμιο. Η εποχή που ήταν οιονεί άνδρο θα περάσει στην Ιστορία. Αντίστοιχες είναι οι διαπιστώσεις και για το νέο πειθαρχικό δίκαιο. Το να σου ζητά το κράτος να τελειώσεις τις σπουδές σου σε έναν εύλογο ελάχιστο χρόνο 6-8 ετών ανάλογα με το πτυχίο ώστε να μπεις γρηγορότερα στην αγορά εργασίας δεν αποτελεί ποινή. Αποτελεί στοιχειώδη σεβασμό στο δημόσιο χρήμα που δαπανάται κατά κεφαλήν για κάθε φοιτητή και βεβαίως στην έννοια της αξιοκρατίας. Εάν αύριο στον εργασιακό σου βίο σού ανατεθεί μια αποστολή, πότε θα τη φέρεις εις πέρας; Στον αιώνα τον άπαντα;

Για δε την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια, νομίζω. Κοινή λογική μιας Πολιτείας και μιας δημοκρατίας που σέβεται τον εαυτό της και στέλνει το μήνυμα ότι «τα αγαθά κόποις κτώνται». Παρά ταύτα δεν έχουμε αυταπάτες: Επειδή η κοινή λογική είναι δυσεύρετη στην Ελλάδα και επειδή τα εργαστήρια παραγωγής μολότοφ και λοιπών ουσιών μέσα στα πανεπιστήμια ήταν μια ζωή «μαγαζί γωνία», εξόχως σημαντικά για τους «ιδιοκτήτες» τους, τα εκπαιδευτικά «συλλαλητήρια» ήδη οργανώνονται. Και ας έχει εξευτελιστεί η έννοια «συλλαλητήριο».

Οι δυνάμεις της αδράνειας που επιχειρούν να καθηλώσουν τη χώρα ακόμη και σε αυτήν τη συγκυρία δεν θα το βάλουν κάτω. Θα παίξουν στη διαπασών τη γνωστή τους κασέτα: «Αστυνομοκρατία», «Συντηρητικοποιηση», «Φοιτητοδικεία». Θα αντιπολιτευτούν την κυβέρνηση με τον μόνο τρόπο που ξέρει να φέρεται η Αριστερά από τον πόλεμο και μετά: Ως θύμα. Και βεβαίως με τον πλέον γνώριμο τρόπο της: Τις αντιφάσεις. Την ώρα που καταγγέλλει ως φασίστες τους εισβολείς του Καπιτωλίου, θα υπερασπισθεί ως «δημοκράτες» τους εισβολείς των ελληνικών δημοσίων ΑΕΙ!

Νομίζω ότι έπειτα από 46 μεταπολιτευτικά χρόνια «φαγούρα» κάθε αληθινά προοδευτικός πολίτης έχει φθάσει στο αμήν. Δεν υπάρχουν περιθώρια για «ναι μεν, αλλά». Τα πανεπιστήμια ήδη με τον τρόπο που λειτουργούν σε ορισμένες σχολές -όχι σε όλες, υπάρχουν και τα κοσμήματα- παράγουν αποφοίτους μειωμένων απαιτήσεων, μειωμένων αντιστάσεων και μειωμένων προσδοκιών. Αλλοιώνουν συνειδήσεις.

Ε, αυτό μόνο με μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία στην οποία πρέπει να κληθούν να μετάσχουν και όσοι αριστεροί είναι ξένοι προς αυτή τη φιλοσοφία μπορεί να ανατραπεί. Για να σταθεί στην πράξη η διεύρυνση της επικράτειάς μας στα 12 μίλια έχουμε ανάγκη να διευρυνθούν τάχιστα και τα πνευματικά μας σύνορα. Με το μυαλό και τη σκέψη καλούμαστε να διαφυλάξουμε την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Όχι με τα ντουβάρια. Κυριολεκτικώς και μεταφορικώς.

Newsbreak






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]