«Ισλαμοφοβία» Μακρόν, ισλαμολαγνεία αρθρογράφου
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ακούσει διάφορα επικριτικά σχόλια, και από κάθε πλευρά – ότι είναι και «ισλαμόφοβος» το μαθαίνει τώρα… |
Πρώην υπουργός της Πορτογαλίας εγκαλεί τον γάλλο πρόεδρο για το μπλόκο του σε Τίρανα και Σκόπια και ερμηνεύει τον σκεπτικισμό του για το ΝΑΤΟ σαν απροθυμία να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Τουρκία
O Mπρούνο Μασάες, πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας και νυν συγγραφέας και γεωπολιτικός αναλυτής (στο Flint Global, του Λονδίνου, και στο Ινστιτούτο Hudson, της Ουάσινγκτον), έχει μία «τρομερή» υποψία: ότι ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην εξωτερική του πολιτική καθοδηγείται από την ισλαμοφοβία του.
Ο Μασάες δεν μπορεί να βρει άκρη στη μεταβαλλόμενη οπτική του Μακρόν, έτσι την αποδίδει σε αδιαφορία για τα αποτελέσματα που δημιουργεί κάθε νεότερη δήλωσή του η οποία αντιβαίνει σε κάποια παλαιότερη. Επ’ αυτού δίνει τα παραδείγματα της μεταστροφής του στο ρωσικό θέμα, κρίνοντας ότι ο γάλλος πρόεδρος θέλει πλέον να οικοδομηθεί μία αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη εναρμονισμένη με τα συμφέροντα του Κρεμλίνου.
Το πρόσφατο μπλόκο του Μακρόν στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες των Τιράνων και των Σκοπίων ο Μασάες το αποδίδει στο ότι «η Αλβανία είναι μουσουλμανική χώρα και η Βόρεια Μακεδονία έχει πολύ μεγάλη και πολιτικά δραστήρια μουσουλμανική μειονότητα». Είπε βέβαια, συνεχίζει ο Πορτογάλος, ότι η διαδικασία ένταξης για αυτές τις δύο χώρες πρέπει να αλλάξει, ωστόσο δεν διατύπωσε καμία σχετική πρόταση.
Η συνέντευξη Μακρόν στο περιοδικό Economist ήταν η αφορμή για το άκρως φιλοϊσλαμικό και απροκάλυπτα φιλοτουρκικό άρθρο του Μασάες που δημοσιεύτηκε στο Politico. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα άρθρο για τον πρόεδρο της Γαλλίας και το Ισλάμ δεν χώρεσαν φράσεις όπως ισλαμική τρομοκρατία, τρομοκρατική επίθεση στο Μπατακλάν και τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια.
Ο αρθρογράφος πιστεύει ότι η όλη αντιΝΑΤΟϊκή στάση του Μακρόν σχετίζεται με την άρνησή του να υπερασπιστεί την Τουρκία, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο απαιτηθεί, παρά το γεγονός ότι τη γαλλική βοήθεια προς την Τουρκία την επιβάλλει καταστατικά το ΝΑΤΟ.
Κρίνει ακόμη ότι το «πραγματικό πρόβλημα του Μακρόν στα Βαλκάνια δεν είναι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, αλλά η Βοσνία-Ερζεγοβίνη», λόγω των ισλαμιστών που επιστρέφουν από τη Συρία. Ο Μασάες χαρακτηρίζει «άνθος του ισλαμικού πολιτισμού στην Ευρώπη» την πρώην γιουγκοσλαβική χώρα και γράφει ότι οι ισλαμιστές που ξεκίνησαν από τη Γαλλία για να πολεμήσουν στο πλευρό του ISIS ήταν ασυγκρίτως περισσότεροι.
«Ισως ο Μακρόν σκέφτεται με πολιτισμικούς όρους, για αυτό και προσεγγίζει τη Ρωσία. Στο μυαλό του ένας τεράστιος χριστιανικός κόσμος που εκτείνεται από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ αντιμετωπίζει καλύτερα ανταγωνιστικούς πολιτισμούς που εκπροσωπούνται από την Κίνα, την Ινδία και το Ισλάμ. Ομως δεν είναι ένας χυδαίος ισλαμοφοβικός – όπως τόσοι και τόσοι στη Γαλλία. Μάλλον φαίνεται ολοένα και περισσότερο πεπεισμένος ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να απορροφηθεί από το Ισλάμ και, ως εκ τούτου, πρέπει να κλείσει την πόρτα στην Τουρκία, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στην Αλβανία και στη Βόρεια Μακεδονία. Φαίνεται απρόθυμος να αποδεχθεί τη μουσουλμανική φωνή και το μουσουλμανικό βέτο μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Κάνοντας υποθέσεις για τα κίνητρα του Μακρόν (ο Πορτογάλος υπαινίσσεται ότι είναι μικροπολιτικά γράφοντας ότι ο γάλλος πρόεδρος παίρνει αυτές τις θέσεις «ενόψει ενός άλλου γύρου τοπικών εκλογών το επόμενο έτος»), καταλήγει να καταγγείλει την «ισλαμοφοβία του Μακρόν» και μόνον αυτή: «Ισως δεν πιστεύει πλέον ότι το Ισλάμ μπορεί να αφομοιωθεί. Η προοπτική μιας μεγάλης ανικανοποίητης μουσουλμανικής κοινότητας τον φοβίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Αυτό είναι σίγουρα μια πιθανότητα. Δυστυχώς όμως, η ισλαμοφοβία είναι μόνο ισλαμοφοβία».
Protagon
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...