Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σενάρια για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου και άμεσα απλή αναλογική


Eπιβεβαίωσε τη Δευτέρα, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ότι μελετώνται σενάρια εκ νέου αλλαγής του εκλογικού νομού για να ισχύσει η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές και όχι από τις μεθεπόμενες όπως έχει ψηφιστεί.
«Αν έχουμε μια μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων θα ήταν κάτι θετικό... Μένει να το δούμε. Αλλά για την ώρα δεν έχω ακούσει κάτι δημόσια» είπε ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στον Real FM. Σημειώνεται ότι για να υπάρξει αλλαγή από τις αμέσως επόμενες εκλογές θα πρέπει να συγκεντρωθεί πλειοψηφία 200 βουλευτών

Σύμφωνα με τo Πρώτο Θέμα, το πρωθυπουργικό επιτελείο σχεδιάζει να επαναφέρει προς ψήφιση τον εκλογικό νόμο κάνοντας τουλάχιστον τρεις αλλαγές που να δικαιολογούν την εκ νέου συζήτηση και ψήφιση. Πρώτον, να σπάσει τις μεγάλες περιφέρειες, όπως π.χ. τη Β’ Αθήνας κ.ά., δεύτερον, να καταργήσει τον σταυρό προτίμησης για τις ευρωεκλογές και, τρίτον, αν δεν καταργήσει, να κατεβάσει το όριο εισόδου στη Βουλή, ενδεχομένως στο 2%.

Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν στο Μαξίμου ότι μπορούν να δελεάσουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι που στην ψηφοφορία του Ιουλίου του 2016 είχαν αρνηθεί να δώσουν θετική ψήφο, ώστε να πουν τώρα το «ναι». Εάν οι δύο αρχηγοί συμφωνήσουν και οι βουλευτές τους τούς ακολουθήσουν, τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Λέμε αν θα τους ακολουθήσουν οι βουλευτές επειδή κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι αν η Φώφη άλλαζε στάση και έλεγε «ναι» στην απλή αναλογική, υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και όσους συντάσσονται μαζί του.
Τον Ιούλιο του 2016 υπέρ της απλής αναλογικής ψήφισαν 179 βουλευτές. Οι 153 της κυβερνητικής πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.), οι 15 του ΚΚΕ, οι 9 του Βασίλη Λεβέντη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜ.ΑΡ. και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος. Καταψήφισαν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ομως τρεις από το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη, οι προερχόμενοι από την Αριστερά Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός, διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή απέχοντας από την ψηφοφορία. Την αποχή επέλεξε και η Χρυσή Αυγή, παρότι πληροφορίες την ήθελαν να υπερψηφίζει τον νόμο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα στο παρασκήνιο, ο Νίκος Μιχαλολιάκος επέλεξε τελικά την αποχή επειδή οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής δεν επαρκούσαν για να σχηματιστεί η πλειοψηφία των 2/3 (200 βουλευτές) που απαιτείται για να υπάρξει άμεση εφαρμογή του εκλογικού νόμου.
Ολα τα φώτα στρέφονται στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Αν αλλάξει στάση, τότε είναι μάλλον εύκολο να σχηματιστεί η πλειοψηφία των 200 βουλευτών.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]