ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν θα πετύχει ούτε στο μισό τους δημοσιονομικούς στόχους!
Όσο οι ελληνικές τράπεζες υλοποιούν το επιχειρηματικό πλάνο που έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο του προγράμματος δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν κεφαλαιακά προβλήματα, αρκεί να αντιμετωπίσουν εγκαίρως το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αυτό ανέφεραν στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για την Έκθεση Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει από διαδοχικά stress tests και αξιολογήσεις ποιότητας ενεργητικού με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται κεφαλαιακά επαρκείς, ωστόσο έχουν να αντιμετωπίσουν δύο πολύ σοβαρές προκλήσεις, τον μεγάλο όγκο των NPLs και την έλλειψη κερδοφορίας.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ανησυχίες που υφίστανται για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο ισχύουν και για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά με μεγαλύτερη ένταση, καθώς στην Ελλάδα το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων διαμορφώνεται στο 50%. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει μία σειρά μέτρων, όπως τη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού για την αντιμετώπιση μεγάλου μέρους των NPLs.
Οι ελληνικές και οι ιταλικές τράπεζες θα είναι οι πιο ωφελημένες από τη μείωση των «κόκκινων» δανείων
Η μία στις τέσσερις τράπεζες των αναπτυγμένων χωρών θα παραμείνουν, ακόμη και σε περίπτωση ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, πολύ αδύναμες για να στηρίξουν την ανάπτυξη και ευάλωτες σε μελλοντικά σοκ, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Οι τράπεζες αυτές, που διαθέτουν ενεργητικό ύψους περίπου 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, θα παραμείνουν ευάλωτες όταν θα αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα, θα αυξηθούν τα επιτόκια και θα μειωθούν οι χρεοκοπίες, σημειώνει το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οι περισσότερες από τις τράπεζες αυτές, με ενεργητικό 8,5 τρισεκ. δολαρίων, βρίσκονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση.
AdTech Ad
Τα συνεχώς χαμηλά επιτόκια, η υποτονική δραστηριότητα στις κεφαλαιαγορές, οι υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις και η κληρονομιά των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν συμπιέσει τα κέρδη των τραπεζών στον αναπτυγμένο κόσμο. Οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τον όγκο των «κόκκινων» δανείων τους και να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – όπως κλείσιμο καταστημάτων και συγχωνεύσεις – για να βελτιώσουν την κερδοφορία τους, σημείωσε το ΔΝΤ. «Αυτό θα απαιτήσει την προσαρμογή των επιχειρηματικών μοντέλων τους, προκειμένου να διατηρήσουν την κερδοφορία τους και να προσαρμοσθούν στη νέα επιχειρηματική πραγματικότητα και τους εποπτικούς κανόνες», υπογραμμίζει το ΔΝΤ.
Οι κυβερνήσεις, προσθέτει η έκθεση, μπορούν να βοηθήσουν με αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, για να κάνουν ευκολότερη την απαλλαγή των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια. Μόνο στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το αποτέλεσμα στα κεφάλαια των τραπεζών θα ήταν μία μεταβολή από ζημιές 80 δισεκατομμυρίων ευρώ σε κέρδη 60 δισεκ. ευρώ. Οι ιταλικές και οι ελληνικές τράπεζες θα είναι οι περισσότερο ωφελημένες από τις αλλαγές αυτές, σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας ότι πιθανόν να μην είναι αρκετή η εφαρμογή τέτοιων μειώσεων (των κόκκινων δανείων) από την ιταλική κυβέρνηση.
Η Ελλάδα δεν πετυχαίνει ούτε στο μισό τους δημοσιονομικούς στόχους της
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πετύχει ούτε στο μισό τους τελικούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι, ενώ το χρέος της θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, επισημαίνει στις νεότερες εκτιμήσεις το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, το Ταμείο ουσιαστικά στέλνει νέο μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους ότι πρέπει να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους και να ελαφρύνουν το χρέος, καθώς εκτιμά ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να πετύχει τα επιθυμητά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον έως και το 2021, δηλαδή τόσο κατά τη διάρκεια του Μνημονίου όσο και τα πρώτα τρία χρόνια μετά τη λήξη του.
Το πρωτογενές πλεόνασμα συνδέεται άρρηκτα με τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς επαρκώς μεγάλα πλεονάσματα επιτρέπουν την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των οφειλών κάθε χρόνο.
Το πρόγραμμα προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 αλλά και τα έτη που ακολουθούν. Το ΔΝΤ ωστόσο υπολογίζει ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να φτάσει ούτε στο μισό αυτόν το στόχο, κάνοντας λόγο πλεονάσματα της τάξης του 1,6% από το 2018 έως το 2020. Μάλιστα, οι ελληνικές επιδόσεις θα υποχωρήσουν ελαφρά το 2021, στο 1,5%.
Το ΔΝΤ έχει επανειλημμένα ζητήσει μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5%, ή στη χειρότερη περίπτωση στο 2% του ΑΕΠ, προκαλώντας την ενόχληση των εταίρων. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του, Μορίς Ομπστφελντ, τόνισε χθες την ανάγκη να συμφωνηθούν στόχοι που θα είναι «πολιτικά βιώσιμοι» για την Ελλάδα, και κάλεσε για συζήτηση πάνω στο χρέος πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες.
Το γεγονός ότι το Ταμείο εξακολουθεί να αμφισβητεί ανοιχτά τους δημοσιονομικούς στόχους παρά το ότι χθες αναθεώρησε προς το καλύτερο τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας φανερώνει την πεποίθησή του ότι η ανάκαμψη δεν αρκεί για να λύσει τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα που βλέπει στην Ελλάδα. Στην ανάλυσή του το Σεπτέμβριο το ΔΝΤ είχε σταθεί στην υπέρογκη ασφαλιστική δαπάνη, το άδικο φορολογικό σύστημα και την κακή κουλτούρα πληρωμής.
Το χρέος παραμένει ψηλό
Αυτές οι δημοσιονομικές αστοχίες έχουν αντίκτυπο και στο κρίσιμο μέτωπο του χρέους, που το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα αυξηθεί κατά σχεδόν οκτώ μονάδες τα χρόνια του τρίτου Μνημονίου, φτάνοντας στο 184,7% του ΑΕΠ το 2018, από 176,9% που ήταν το 2015.
Τα επόμενα χρόνια θα δουν σταδιακή μείωση του βάρους, με το Ταμείο να εκτιμά πως το χρέος θα πέσει στο 169,2% της οικονομικής δραστηριότητας το 2021, επίπεδο όμως που δεν θεωρείται σε καμία περίπτωση βιώσιμο από τη σκοπιά του διεθνούς οργανισμού.
Το ΔΝΤ αναμένεται να παρουσιάσει νέα ανάλυση για τη βιωσιμότητα και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έως το τέλος του έτους, και ζητά επίμονα από τους Ευρωπαίους να καταρτίσουν συγκεκριμένα μακροχρόνια μέτρα που θα το καθιστούν βιώσιμο.
Ο οργανισμός έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συμμετάσχει με νέα δάνεια στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης εάν οι Ευρωπαίοι δεν δεχτούν βαθιά ελάφρυνση του χρέους και εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν εφαρμόσει βαθιές μεταρρυθμίσεις. Το Ταμείο θεωρεί ότι οι αλλαγές που ψηφίστηκαν την άνοιξη στο ασφαλιστικό και το φορολογικό είναι είτε ανεπαρκείς είτε σε λάθος κατεύθυνση.
Πηγή Liberal
Με πληροφορίες από skai
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...