Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα 10 ορόσημα στην υπόθεση της πΓΔΜ

1. Το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ ήταν μεν ένα διμερές θέμα, αλλά απέκτησε σαφή διεθνή χαρακτήρα με τις Αποφάσεις 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Είναι έκτοτε μόνιμα εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

2. Η Ελλάδα κατάφερε, χάρις στην πολιτική και διπλωματική της κινητοποίηση, να ανατρέψει μια εντελώς δυσμενή γι’ αυτήν κατάσταση και στην πραγματικότητα να επιβάλλει, χάρις στα πειστικά επιχειρήματά της, την προσωρινή ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Δεν υφίσταται διεθνής οργανισμός στον οποίο μετέχει η Ελλάδα και στον οποίο η πΓΔΜ να μετέχει, με άλλη, εκτός της ονομασίας αυτής.

3. Ναι, είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν, όταν ήμαστε σε συγκριτική θέση ισχύος, χάσαμε μοναδικές ευκαιρίες να λύσουμε το ζήτημα της ονομασίας, χωρίς να αποθηκεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτό δε, έγινε, κυρίως, λόγω εσωτερικών κλυδωνισμών. Ο πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Μιχάλης Παπακωνσταντίνου και ο πρέσβης Γιώργος Παπούλιας, ως διαπραγματευτής, είχαν φτάσει κοντά στη Συμφωνία (Πακέτο Βανς-Όουεν, Μάιος 1993). Τρία επιτελικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας απείλησαν τότε ότι θα έριχναν την κυβέρνηση, αν προχωρούσε.

4. Η Ενδιάμεση Συμφωνία της Νέας Υόρκης (13 Σεπτεμβρίου 1995) ήταν ένας μεταβατικός σταθμός προς την οριστική λύση. Η Ενδιάμεση Συμφωνία κυρώθηκε από τη Βουλή της πΓΔΜ. Ουδέποτε κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή. Άρα;

5.Οι σχέσεις Αθηνών-Σκοπίων ξεπάγωσαν και άρχισε η σταδιακή, κατά φάσεις, εξομάλυνση των σχέσεων. Η πλήρης ομαλοποίηση ήταν πάντοτε συνάρτηση της εξεύρεσης αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

6. Η αναγνώριση από τις ΗΠΑ, στις 4 Νοεμβρίου 2004, της γειτονικής μας χώρας με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αποτέλεσε πλήγμα ουσίας και κύρους κατά της Ελλάδος. Ουσίας, διότι η Ουάσιγκτον έριξε το ειδικό της βάρος υπέρ των Σκοπιών. Η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδος και πΓΔΜ, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, υπονομεύτηκε τότε από την Ουάσινγκτον. Τούτο ήταν σαφές. Κύρους, διότι ένας φίλος και σύμμαχος έδειξε στην Αθήνα ότι μπορεί να μεταβάλλει τη θέση του, όταν αυτό πιστεύει ότι υπαγορεύουν τα δικά του συμφέροντα (βλ. δηλώσεις του Εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ κ. Μπάουτσερ, στις 4 Νοεμβρίου 2004).

7. Η διπλωματική και πολιτική προσπάθεια της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και των υπουργών Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη (2004- Φεβρ. 2006) και Ντόρας Μπακογιάννη (2006-2009) να επανορθώσουν τη ζημιά που υπέστη, το Νοέμβριο του 2004, η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδος είχε ως φυσιολογική κατάληξη τη διαμόρφωση μιας ενιαίας στάσης των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Για πρώτη φορά στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την πΓΔΜ, στη Συνάντηση Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, διαμορφώθηκε η θέση που συνίσταται στην αρχή ότι «η ένταξη της πΓΔΜ προϋποθέτει τη λύση του ζητήματος της ονομασίας». Ήταν μια σημαντική, μια ιστορική στιγμή για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

8. Η αλυτρωτική και εθνικιστική πολιτική των διαδοχικών κυβερνήσεων του πρωθυπουργού Νικόλα Γκρουέφσκι συνέβαλε από την πλευρά της -σε κάποιο βέβαια βαθμό- να ατονίσουν οι νουθεσίες και οι πιέσεις για λύση. Σε συνδυασμό με την αστεία και κακόγουστη πολιτική της «αρχαιοποίησης» που έχει ως συνέπεια τη δημιουργία μιας νέας σχολής ιστορίας. Αυτής του σουρεαλισμού και της αυτογελοιοποίησης των κυβερνητών της πΓΔΜ.

9. Η καταδίκη-κόλαφος της Ελλάδος από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στις 5 Δεκεμβρίου 2011, ήταν προβλέψιμη και αναμενόμενη. Όσοι είχαν διαφορετικές απόψεις για τη στρατηγική μας, πριν από τη Χάγη στο ΥΠΕΞ, είτε δεν εισακούστηκαν είτε αγνοήθηκαν. Το χειρότερο όμως είναι ότι ερμηνεύθηκε σε βάρος μας, συνολικά, η Ενδιάμεση Συμφωνία της Νέας Υόρκης, η οποία εφαρμόζεται κατά τρόπο ετεροβαρή. Σε βάρος μας δηλαδή.

10. Ναι, κάναμε λάθη στο παρελθόν. Ναι, αλήθεια είναι ότι, χάριν εσωτερικών πολιτικών υπολογισμών, δεν ήμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε συμφέρουσες για την Ελλάδα προτάσεις. Ειδικά, τα χρόνια εκείνα που η Ελλάδα ήταν ο ισχυρός οικονομικός και πολιτικός παίκτης των Βαλκανίων.

Ουδείς μας είναι άμοιρος ευθυνών. Αν όμως σήμερα κατεβάσουμε τον πήχη των εθνικών μας θέσεων, χάριν ενός περίεργου ρεαλισμού, αυτό δεν θα έχει δυσμενή αντίκτυπο στη συνολική αντιμετώπιση των εθνικών μας συμφερόντων; Σε όλα τα ανοικτά μέτωπα. Τα οποία δυστυχώς εξακολουθούν να είναι πολλά. Κανείς δεν θα πειστεί ότι αλλάζουμε θέση ή, έστω, ότι προσαρμοζόμαστε «επειδή πια καταλάβαμε ότι πρέπει να είμαστε λογικοί». Η ερμηνεία που δίνεται (και θα δοθεί) είναι μόνο μία: η Ελλάδα δεν ανθίσταται πλέον -καθόσον είναι αδύναμη και υπό πίεση. Θα επιβεβαιωθούν, δηλαδή, όσοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι θέμα χρόνου να υποχωρήσει. Την εικόνα αυτή άλλαξε ριζικά το Βουκουρέστι. Γι’ αυτό πρέπει να διαφυλαχτεί ως ένα πολύτιμο πολιτικό και διαπραγματευτικό κεκτημένο. Όπως άλλωστε και οι εν συνεχεία ανάλογες Αποφάσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Άμυνα και Διπλωματία», τεύχος Απριλίου 2016
Πηγή Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

7 σχόλια :

  1. Κ.Μαλλια,

    πειτε μας οτι στηριζετε ΝΔ και συνθετη ονομασια και μην μας πιλατευετε

    με "αναλυσεις" περι "προσπαθειων" και "αθλων" των γαλαζιων!

    Τοσο πολυ καιγεστε πια για την εξουσια;

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομιζω οτι το σχολιο ειναι Η' αφελες, Η' χωρις περισκεψη απο μη πληρη κατανοηση των γραφομενων, Η' εκ του πονηρου για να δημιουργησει αποπροσανατολισμο και συγχυση;;; Δεν ξερω, μονον υποθετω με σχετικη καχυποψια. Οποιος γνωριζει την μακροχρονη πορεια και τους αγωνες του κ. Μαλλια σε δυσκολες για το Εθνος μας συγκυριες υπερ των Εθνικων μας συμφεροντων, δεν θα εγραφε ενα τετοιο ΠΡΟΧΕΙΡΟ και ΕΛΑΦΡΥ σχολιο.... Γραφω μετα λογου γνωσεως και εχω να καταθεσω προσωπικες μαρτυριες για την αθορυβη αλλα ουσιαστικη δραση του κ. Μαλλια που φυλαξε Θερμοπυλες με ολες του τις δυναμεις, οταν εθνοπροδοτες Η' ανεγκεφαλοι στις διαφορες Ελληνικες κυβερνησεις και σκοτεινα κεντρα του εξωτερικου δρομολογουσαν και εξακολουθουν κινησεις εναντιον των Εθνικων μας συμφεροντων. Ας σκεπτομαστε με συνεση και ας αναλαβουμε επιτελους το βαρος της ατομικης μας ευθυνης πριν ανοιξουμε το στομα μας και πριν γραψουμε οτιδηποτε, ιδιαιτερα σε μια ιστοσελιδα οπως αυτη, που εχει ουσια, ευπρεπεια, δεοντολογια και πραγματικο ενδιαφερον για τα καυτα προβληματα της Πατριδας μας, του λαου μας και του ευρυτερου διεθνους γεωπολιτικου γιγνεσθαι.

      Διαγραφή
    2. Δικαιωμα σου να εισαι καχυποπτος!

      Δικαιωμα μου να ειμαι κι εγω τοσο με αρθρα οσο με "σχολια"!

      Απο τη στιγμη που καποιος εκθειαζει "προσπαθειες" Καραμανλη και

      Μπακογιαννη με το "βετο" του 2008, ειναι τουλαχιστον αφελης!!

      Το "βετο" το εβαλαν μονο στο ΠΡΟΘΕΜΑ και οχι στο ΟΝΟΜΑ!!

      Το ονομα το πουλησαν κι αυτοι!!

      Ο αρθρογραφος θεωρει "χαμενες ευκαιριες" προτασεις Αμερικανων

      που θα δημιουργουσαν το εναυσμα για την δημιουργια νεων

      ΔΥΣΕΠΙΛΥΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ!

      Ο στοχος του ομως ειναι αλλος!!

      Απο τη στιγμη που οι Συριζαιοι,λογω εθνομηδενισμου, αναφερονται

      ξεδιαντροπα στους γυφτοσκοπιανους ως "Μακεδονια", ξαφνικα

      ερχονται καποιοι να "προσφερουν" την λυση της συνθετης ονομασιας

      ως την "καλυτερη λυση"!!

      Και επειδη οι τωρινοι αποδεικνυονται πολυ χειροτεροι των

      προηγουμενων σε εθνικα θεματα, υποτιθεται οτι η συμφωνια με

      "συνθετη" ονομασια θα χρυσωσει το χαπι!

      Για να μεινουν ευχαριστημενοι οι νατοϊκοι μας "συμμαχοι" !!

      Και μονο!!

      Τωρα ποιος προσπαθει να δημιουργησει αποπροσανατολισμο και

      συγχυση ας το κρινει ο καθενας μας!


      ΓΜ

      Διαγραφή
    3. Φιλε/η ΓΜ κριμα να χαραμιζεσαι γραφοντας με τοση βεβαιοτητα μονο στην ιστοσελιδα αυτη, γιατι δεν αναλαμβανεις ΥΠΕΞ να βαλεις μια ταξη στα πραγματα σχετικα με το ζητημα των Σκοπιων, ετσι απολυτος/η και δογματικος/η και γνωστης των παντων, που εμφανιζεσαι ομως μονο πισω απο ενα ΓΜ απροσωπο κατα τα αλλα? Με φοβιζουν οσοι ειναι δογματικοι και μαλιστα εκ του ασφαλους κρυμμενοι πισω απο το φως, ομως μου δημιουργουν γονιμο προβληματισμο οσοι γραφουν την αποψη τους με περισκεψη και προσεκτικη φρασεολογια. Γενικα παρακολουθω τα σχολια σου ΓΜ οπως και αλλων σε αυτον τον χωρο και διαπιστωνω μετα λυπης οτι εισαι μονιμως ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ, εννοω ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ της ποιοτητας αυτης της ιστοσελιδας. Δεν ειμαστε υποχρεωμενοι φιλε/η να συμφωνουμε ολοι με ολα και ολους, εαν ομως εχουμε μεσα μας πραγματικο Ελληνικο πολιτισμο ωφειλουμε να δειχνουμε σεβασμο και στην διαφωνια μας και να τηρουμε μετρο στην εκφραση μας με την ΣΩΣΤΗ χρηση της πλουσιας Ελληνικης μας γλωσσας. Εκτος αν εισαι πληρωμενο τρολ και μπαινεις εδω για να προσπαθεις να μειωνεις το σπανιο ΥΨΗΛΟ επιπεδο που τηρειται, εξυπηρετωντας ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. Γινομαι εξ ισου καχυποπτος με τον σχολιαστη Λεωνιδα χωρις να τον γνωριζω, του οποιου ομως τα σχολια διαβαζω οταν γραφει εδω και εχουν παντα ουσια και πραγματικη γνωση καταστασεων. Τα τελευταια μου ερωτηματα ΓΜ ειναι: α.εισαι ελευθερα σκεπτομενος Ελληνας με πραγματικη αγωνια για το που οδευουμε ως χωρα και Εθνος σε ολα τα επιπεδα η' μηπως εντεταλμενος καποιων κεντρων που θελουν να μιασουν ΚΑΙ αυτην την ιστοσελιδα? β. Ποια ειναι η δικη σου ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ πορεια και αγωνες για τα Εθνικα μας συμφεροντα, γιατι η πορεια του κ. Μαλλια ειναι μακρα, γνωστη, παντα κατω απο απλετο φως, με αποδεδειγμενο σθενος και αγωνα στην προασπιση των ελληνικων συμφεροντων. Κωνσταντινε ευχαριστω για την φιλοξενια στον χωρο.

      Διαγραφή
    4. Ενταξει,εγω ειμαι ο κατωτερος των περιστασεων.

      Περιμενω απο εσας τους "ανωτερους" να με "διαφωτισετε"!

      Κι ευτυχως που θεωρειτε ατομα "υψηλου επιπεδου" ατομα που

      ξεπουλουν την Ιστορια μας και ιστορικα ονοματα μας!

      Διοτι ολοι κρινονται εκ των αποτελεσματων!

      Και κατι αλλο!

      Ο ετεροπροσδιορισμος χωρις επιχειρηματολογια αποτελει την

      χειροτερη μορφη φασισμου!

      Εγω τουλαχιστον γραφω ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ!!

      Εσεις οι "ανωτεροι" αμολατε μονο εικασιες,ειρωνια και

      αυθαιρετα ως βλακωδη συμπερασματα!

      Εμενα με διασκεδαζουν -και δεν με φοβιζουν - ατομα που δεν

      εχουν να προσφερουν ουτε την παραμικρη αντεπιχειρηματολογια σε

      αυτα απου αναφερω!!

      Τοσο πολυ σας φοβιζει ο "δογματισμος" μου;

      ΓΜ

      Διαγραφή
  2. Ας είμαστε ρεαλιστές το όνομα χάθηκε εδώ και πολύ καιρό. Είμαι της άποψης ότι μετά την λήξη του Β'Π.Π. ή Ελλάς έπρεπε να αρνηθεί να ονομαστεί το κρατίδιο μ' αυτό το όνομα, δεν έπρεπε να το είχαν ως δεδομένο ότι πάντα θα είναι τμήμα της πάλαι ποτέ ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Δυστυχώς επαναπαύθηκαν σε αυτό και έτσι οδεύουμε σε ήττα.
    Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και ελληνική μειονότητα σε αυτό το μόρφωμα, όμως το ελληνικό κράτος κοιμάται ως συνήθως. Το Μοναστήρι, η Αχρίδα είναι πανέμορφες και Ελληνικότατες πόλεις, απλά η ηττοπάθεια τα τελευταία χρόνια είναι η δεύτερη φύση μας.
    Ο διάλογος είναι χρήσιμος όταν υπάρχουν άνθρωποι με ανεβασμένο επίπεδο και έτοιμοι να ακούσουν και να σεβαστούν τον συνάνθρωπό τους. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική προσωπικότητα, χαρακτήρα και βιώματα καλό θα είναι όταν βλέπουμε ανθρώπους που είναι μονοκόμματος και πεισματάρηδες χωρίς να σέβονται τον συνάνθρωπο τους να αποφέυγουμε τον διάλογο επειδή δεν οδηγεί πουθένα, απλά χάνουμε τον χρόνο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαβασα το αρθρο και τα σχολια, ολα ενδιαφεροντα και πηγη σκεψης και προβληματισμου, ομως ο/η ΓΜ τι ρολο παιζει; Τεθηκε το ευλογο ερωτημα απο σχολιαστη ποια ειναι η δικη του πορεια και γνωσεις στα εθνικα θεματα. Γιατι δεν μας λεει ωστε να βγαλουμε τα συμπερασματα μας; Μονο μια επιθετικοτητα διακρινεται εκ μερους του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]