Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το City του Λονδίνου προειδοποιεί: Το Grexit θα φέρει χάος

Τα μεγαλύτερα ονόματα από τον χρηματοοικονομικό κόσμο και το City του Λονδίνου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Το Grexit θα οδηγήσει σε αποσύνθεση της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα προκαλέσει χάος.

Γράφει ο Patrick Jenkins

Οι επενδυτές υποτιμούν το χάος που θα πυροδοτούσε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, προειδοποιούν κορυφαία στελέχη του City του Λονδίνου.
Ο άμεσος χρηματοοικονομικός αντίκτυπος από το ενδεχόμενο Grexit έχει μετριαστεί τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς οι τράπεζες έχουν βελτιώσει τα οικονομικά τους μεγέθη και μείωσαν την έκθεσή τους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του FT City Network όμως - του φόρουμ των Financial Times όπου μετέχουν πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι από την τραπεζική, την ασφαλιστική, την επενδυτική και ευρύτερα την επιχειρηματική κοινότητα – οι αγορές είναι υπερβολικά αισιόδοξες για τους κινδύνους που εγκυμονούν.

Το φόρουμ προειδοποιεί ότι η αποσύνθεση τόσο της ευρωζώνης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. «Ούτε η ευρωζώνη, ούτε ίσως η ίδια η Ε.Ε. θα μπορούσε να επιβιώσει εάν υπάρξει γιουρούσι προς την έξοδο» αναφέρει ο Xavier Rolet, διευθύνων σύμβουλος του London Stock Exchange.

Ο Tidjane Thiam, διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής Prudential δήλωσε: «Οι κεφαλαιαγορές δείχνουν αξιοσημείωτα χαλαρές για το ενδεχόμενο Grexit. Πιστεύουν είτε πως δεν θα συμβεί είτε πως δεν θα έχει σημασία. Αυτή η εκτίμηση χρειάζεται να αναθεωρηθεί».

Το Grexit θα οδηγούσε «σε επιτάχυνση της αποσύνθεσης της ευρωχώρας» προειδοποίησε ο Robert Swannell, διευθύνων σύμβουλος της Marks and Spencer. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Sir Roger Carr, διευθύνων σύμβουλος της BAE Systems ο οποίος δήλωσε ότι το Grexit θα μπορούσε να αποτελέσει «σημάδι πως θα ακολουθήσουν και άλλοι σε δύσκολους καιρούς».

Αν και η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία για παράταση της υπάρχουσας συμφωνίας για τέσσερις μήνες, η Αθήνα ξεμένει γρήγορα από ρευστότητα για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι πιστώτριες χώρες, υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, έχουν τη βούληση να απελευθερώσουν κεφάλαια στήριξης χωρίς πολιτικά δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών έναντι κάποιων χρεών της, τότε θα αναζωπυρωθεί η μαζική φυγή καταθετών – τον Ιανουάριο άγγιξε τα 12,8 δισ. ευρώ. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης εδώ και καιρό φοβούνται ότι η μαζική φυγή καταθετών μπορεί να οδηγήσει σε Grexit από «ατύχημα», επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαζόταν να κόψει τον έκτακτο δανεισμό στις αφερέγγυες τράπεζες της χώρας. Χωρίς τη στήριξη της ΕΚΤ, η Αθήνα θα αναγκαστεί να τυπώσει δικό της χρήμα για να επανεκκινήσει τις δραστηριότητες του χρηματοοικονομικού της κλάδου.

Αν και οι ελληνικές αγορές ήταν ασταθείς, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της χώρας επέστρεψε μετά τη συμφωνία για την 4μηνη παράταση κάτω από το 10%. Το κόστος δανεισμού για άλλες χώρες της περιφέρειας έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό, με τις 10ετείς αποδόσεις Ιταλίας και Ισπανίας να βρίσκονται στο 1,35% και της Πορτογαλίας στο 1,87%.

Δύο μέλη του City Network των Financial Times -ο κ. Swannell των Marks and Spencer και ο Stephen Hester, επικεφαλής της ασφαλιστικής RSA- περιγράφουν τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη ανάλογη με εκείνη του «αυτοκράτορα χωρίς ρούχα».

Ο κ. Hester ανήκει στη μειοψηφία που υποστηρίζει ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να υιοθετήσει πιο αυστηρή στάση, πυροδοτώντας ακόμη και Grexit, εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να αντιδρά σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. «Εάν η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επαρκείς μεταρρυθμίσεις για να παραμείνει, δεν νομίζω ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να επιτρέψει τον πολιτικό κίνδυνο που δημιουργείται αποδεχόμενη υπερβολικούς συμβιβασμούς  οι οποίοι θα μπορούσαν να φρενάρουν τις μεταρρυθμίσεις και σε άλλα κράτη-μέλη» δήλωσε.

Περιγράφοντας την κατάσταση ως τραγωδία, η Helena Morrissey, η οποία ηγείται του fund manager, Newton, δήλωσε πως οι μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν μαζική ανεργία «είναι σίγουρα πύρρειος νίκη».

Σημειώνεται πως το City Network είναι ένα δίκτυο όπου μπαίνει κανείς μόνο κατόπιν προσκλήσεως και το οποίο απαρτίζεται από 60 και πλέον επιχειρηματικούς ηγέτες. Αποτελεί βάση διαδικτυακής συζήτησης για χρηματοοικονομικά θέματα σε μηνιαία βάση.

Xavier Rolet, διευθύνων σύμβουλος, London Stock Exchange

 «Εάν οι Έλληνες, φεύγοντας από το ευρώ έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μία ανταγωνιστική υποτίμηση της νέας δραχμής έναντι των οδυνηρών μεταρρυθμίσεων, τότε οι πολιτικές πιέσεις στα γειτονικά της κράτη να πράξουν το ίδιο μπορεί να αποδειχθούν ασταμάτητες. Με τα αντιευρωπαϊκά κόμματα όπως το Εθνικό Μέτωπο που ξεπερνά το 25% στη Γαλλία, ούτε η Ευρωζώνη ούτε ίσως η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιβιώσει από αυτό το γιουρούσι προς την έξοδο.

Sir Roger Carr, πρόεδρος, BAE Systems

Το Grexit είναι μία μη επιθυμητή λύση σε κάτι που εξελίχθηκε σε αναπόφευκτο πρόβλημα. Η ισχύς της Ευρώπης βρίσκεται στην ενότητά της. Η αποχώρηση ενός μέλους ως αντίδραση στη δυσκολία, θα αποτελέσει μήνυμα πως θα ακολουθήσουν και άλλοι σε δύσκολους καιρούς. Ο κίνδυνος μετάδοσης παραμένει και μπορεί τουλάχιστον να αποσταθεροποιήσει, αν όχι να καταστρέψει τον ιστό της ευάλωτης ευρωπαϊκής δομής. Έχει σημασία για όλους μας να αποφύγουμε το Grexit

Tidjane Thiam, διευθύνων σύμβουλος, Prudential

Το σημείο που έφτασε η ευρωζώνη με την Ελλάδα δείχνει πως η αποτυχία να αντιμετωπιστούν μεσοπρόθεσμα τα οικονομικά προβλήματα συνήθως οδηγεί σε πολιτικά προβλήματα που είναι πολύ δυσκολότερο να διορθωθούν. Αναρωτιέμαι ορισμένες φορές εάν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι οιωνός όσων μπορούν να γίνουν σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπου κόμματα που μέχρι πρότινος ανήκαν στο περιθώριο, αναρριχώνται στην εξουσία είτε μόνα τους είτε συμμετέχοντας σε συνασπισμούς, με προγράμματα που είναι απλώς ανέφικτο να εφαρμοστούν εντός της ευρωζώνης, όπως είναι αυτή σήμερα.

Sir Win Bischoff, πρόεδρος, Financial Reporting Council

Χρηματοοικονομικά, το Grexit ΔΕΝ έχει σημασία. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει τα χρέη της είτε μείνει είτε φύγει από την ευρωζώνη. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν δεν λύνονται όποιο δρόμο κι αν πάρει η χώρα.
Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι το μέλλον. Για την Ελλάδα, μία νέα αρχή εκτός ευρώ μπορεί να είναι πιο ελκυστική γιατί θα επιτρέψει την απαραίτητη διαδικασία προσαρμογής, αν και με μεγαλύτερη αρχική αστάθεια και αβεβαιότητα.
Για την Ευρώπη όμως, είναι πολιτικά αδιανόητο λόγω των επιπτώσεων σε άλλες χώρες που έχουν προβλήματα στη διαδικασία προσαρμογής. Στο μυαλό έρχονται άμεσα Γαλλία και Ιταλία. Εάν γινόταν κάτι τέτοιο, το ευρώ δεν θα υπάρχει πια κι αυτό είναι μη αποδεκτό όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά και για πολλές μικρότερες χώρες που θεωρούν ότι ευνοούνται από την ένταξη στην ευρωζώνη και το ζουρλομανδύα που αυτή συνεπάγεται. Έτσι, σε γενικές γραμμές έχει σημασία να επιβιώσει η Ευρωζώνη

James Bardrick, διευθύνων σύμβουλος, Citigroup (UK)

Η απλή οικονομική αξία της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι χαμηλή και ακόμη ο κίνδυνος μετάδοσης είναι αρκετά χαμηλός. Έχει όμως, πραγματική πολιτική αξία. Η ευρωζώνη δεν πρέπει να δείξει πως μία χώρα μπορεί να φύγει. Η ακροαριστερά και η ακροδεξιά σε άλλα κράτη μέλη δεν χρειάζεται να μάθουν πως θα αποκτήσουν διαπραγματευτικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με το κέντρο.

Robert Swannell, πρόεδρος, Marks and Spencer

Έχει σημασία το Grexit; Ναι, επειδή θα είναι οριστική απόδειξη ότι η νομισματική ένωση είναι ένας αυτοκράτορας χωρίς ρούχα. Οι πολιτικοί που υπέγραψαν το πείραμα του Μάαστριχτ το 1992 απέτυχαν να προβλέψουν ότι η δημοκρατία μπορεί να εμποδίσει την εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών για να υπάρξει μία γνήσια οικονομική ένωση.
Εάν υπάρξει το Grexit σήμερα, αύριο μπορεί κάποια άλλη χώρα να φύγει. Το πείραμα του ευρώ γεννήθηκε από δύο καταστροφικούς πολέμους και προωθήθηκε από τους πολιτικούς ηγέτες με αξιέπαινους αλλά ανέφικτους στόχους. Εάν υπάρξει Grexit, κατά την άποψή μου, θα επιταχυνθεί η αποξήλωση της ευρωχώρας γιατί δεν μπορώ να δω πως πολιτικοί/ψηφοφόροι στις εναπομείνασες 18 χώρες θα επιλέξουν τα απαραίτητα μέτρα για να λειτουργήσει η νομισματική ένωση. Η αποξήλωση του ευρώ θα έχει άγνωστες συνέπειες. Έτσι, ΝΑΙ, εάν το Grexit είναι το πρώτο βήμα μίας ευρύτερης αποσύνθεσης έχει σημασία.

Πηγή Euro2day, Financial Times


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]