Ενεργειακοί κολοσσοί συνωστίζονται για τα κοιτάσματα της Ελλάδας
Ξεπουλάνε τα «χρυσαφικά» της χώρας κρατώντας στο σκοτάδι τους πολίτες
Γράφει ο Παναγιωτίδης Μάρκος
Είναι νωποί στη μνήμη όλων μας, οι χαρακτηρισμοί υπουργών και πρωθυπουργών για τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ελλάδας. Ως γραφικοί, ως μη γνωρίζοντες, ως επικίνδυνοι και αποπροσανατολιστές των ελλήνων πολιτών, χαρακτηρίστηκαν όσοι πριν από χρόνια (προ της έλευσης του ΔΝΤ, της τρόικας και την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου επί Γ. Παπανδρέου) επέμεναν να διατυμπανίζουν την ύπαρξη ενεργειακού ορυκτού πλούτου της Ελλάδας, ο οποίος προσδιοριζόταν ως «τεράστιος».
Σήμερα, μετά τις εξελίξεις των ερευνών (αν και υπήρχαν ήδη έρευνες ξένων πανεπιστημίων και ινστιτούτων), η Ελλάδα αλλάζει μορφή, αποκτά θέση στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και τρέχουν οι εταιρείες ενέργειας, παγκόσμιοι κολοσσοί, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για απόκτηση ενεργειακών οικοπέδων σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης…!
Σήμερα, έχουν εξαφανιστεί οι ασυστόλως ψευδόμενοι και απολύτως υπεύθυνοι κυβερνητικοί λειτουργοί και πολιτικοί προϊστάμενοί τους, που επέμεναν να κρατούν τον ελληνικό λαό στο σκοτάδι, που επέμεναν να μην καταστεί δυνατή η έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, δηλαδή των ιδιοκτητών της χώρας, για τον τεράστιο ενεργειακό ορυκτό πλούτο που υπάρχει κάτω από τη γη και τους βυθούς της ελληνικής επικράτειας.
Κανένας εισαγγελέας δεν ασχολήθηκε με τα συστηματικά ψεύδη των «αρμοδίων» πολιτικών, κανένας «αρμόδιος» δεν οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη για να του αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες σχετικά με ψευδή πληροφόρηση των ελλήνων πολιτών.
Αλλά, ακόμη και σήμερα, που έχει γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα έχει πολλαπλάσια γεωστρατηγική και γεωοικονομική αξία, επειδή αποτελεί όχι μόνο χώρο διέλευσης ενέργειας (μέσω ενεργειακών αγωγών), αλλά κι επειδή η Ελλάδα είναι κάτοχος τεράστιων ενεργειακών κοιτασμάτων και ως εκ τούτου θεωρείται μία χώρα η οποία δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως φτωχή, συνεχίζεται η επιχείρηση απόκρυψης από τους Έλληνες πολίτες βασικών – στοιχειωδών πληροφοριών σχετικά με τις ποσότητες ενέργειας που διαθέτει η χώρα. Αντίθετα, αυτές οι μείζονος οικονομικού, γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε τράπεζες, σε εταιρείες έρευνας, σε εταιρείες εξόρυξης και εμπορίας ενέργειας και… φυσικά είναι γνωστές στους «αρμόδιους» πολιτικούς της Ελλάδας (υπουργούς, πρωθυπουργό κ.α.).
Ενώ έχει γίνει ήδη σαφές πως η χώρα μας φτωχοποιήθηκε και μπήκε σε μνημόνια, σε κατάσταση επιτήρησης (βλ. μετατροπή σε αποικία) ακριβώς επειδή είναι κάτοχος ενεργειακών οικοπέδων που συγκεντρώνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον των «ενεργειακών παικτών», αφού πριν από χρόνια η Ελλάδα (αλλά και η Κύπρος…) έχουν τοποθετηθεί στο επίκεντρο του διεθνούς ενεργειακού χάρτη, οι μόνοι που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει και περιορίζονται σε αποσπασματικές (και ύποπτες) ενημερώσεις δια του Τύπου, είναι οι Έλληνες πολίτες, δηλαδή οι φυσικοί ιδιοκτήτες της χώρας η οποία κάθε άλλο παρά φτωχή είναι…
Χθες, λοιπόν, ακολουθώντας την πάγια τακτική του ξεπουλήματος των πάντων έναντι «πινακίου φακής» ο αρμόδιος υπουργός κ. Μανιάτης, παρουσίασε στο Λονδίνο 20 ενεργειακά οικόπεδα της Ελλάδας (10 στο Ιόνιο και 10 νότια της Κρήτης), για τα οποία εκδήλωσαν το απόλυτο ενδιαφέρον τους όλοι οι διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί. Ο κ. Μανιάτης (όπως και ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς), βέβαια, δεν έχουν ενημερώσει τον ελληνικό λαό, δημιουργώντας ένα πλήθος από υποψίες σχετικά με τις πραγματικές τους στοχεύσεις ως προς την αντικειμενικότητα και την διαφάνεια της διαδικασίας εκποίησης των συγκεκριμένων ενεργειακών οικοπέδων.
Σε σημερινό δημοσίευμα - ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» γράφεται χαρακτηριστικά πως υπάρχει «συνωστισμός κολοσσών για τα 20 οικόπεδα με πετρέλαια», τα οποία βρίσκονται στις περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης, συνολικής έκτασης άνω των 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, τα οποία θα παραχωρηθούν με διεθνή διαγωνισμό, που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2014, σε ενδιαφερόμενες εταιρείες ή κοινοπραξίες εταιρειών για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο).
Οι παρουσιάσεις του μεγάλου αυτού γύρου παραχωρήσεων υδρογονανθράκων έγιναν χθες το πρωί στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου, από την ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, ενώπιον 180 και πλέον στελεχών πετρελαϊκών εταιρειών παροχής συμβουλών κ.λ.π., που εκπροσώπησαν πάνω από 40 μεγάλες και μεσαίου μεγέθους εταιρείες.
Μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν οι BP, EXXONMOBIL, SHELL, TOTAL, CHEVRON, STATOIL, ANADARKO, REPSOL και άλλες.
Η ακτινογραφία
Από τα 20 «οικόπεδα», τα 9 αφορούν θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης, 1 στη θαλάσσια περιοχή νότια της Πελοποννήσου και 10 στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου έως τα διαπόντια νησιά.
Εκτός από τη Δυτική Ελλάδα, το ενδιαφέρον στρέφεται και στην Κρήτη. Πρέπει να σημειωθεί ότι η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πρόσφατες αναλύσεις έχουν δείξει ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές μεγάλης κλίμακας, με πιο πιθανές τις συγκεντρώσεις φυσικού αερίου, σε απόσταση 30-40 χιλιομέτρων από τις ακτές, στα δυτικά της Γαύδου και στα νοτιο-ανατολικά της Ιεράπετρας.
Όσον αφορά στα θαλάσσια «οικόπεδα» στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, βρίσκονται στη ζώνη που ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία και εκτείνεται νότια προς τους Παξούς και Αντίπαξους έως και την περιοχή απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο.
Ένα άλλο μεγάλο μέρος οικοπέδων βρίσκεται στη ζώνη που εκτείνεται δυτικά της Κεφαλλονιάς και φτάνει έως το Κατάκολο, ενώ μία τρίτη ζώνη βρίσκεται στα ανοιχτά του Κατάκολου, κοντά στην περιοχή όπου έχει ήδη δοθεί σε κοινοπραξία για έρευνες.
Η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού θα σταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ενδεχομένως μέσα στο καλοκαίρι, οπότε σύντομα θα υπάρχει καταγεγραμμένο ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.
Προϋποθέσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό θα τίθενται ορισμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων είναι:
- Κάθε ενδιαφερόμενος (εταιρεία ή κοινοπραξία εταιρειών) θα πρέπει να αγοράσει την καταγραφή των σεισμικών ερευνών που έχουν γίνει από τη Νορβηγική PGS για την περιοχή που ενδιαφέρεται, μαζί με την ερμηνεία των δεδομένων που έχει κάνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου BEICIP.
- Στις κοινοπραξίες δεν θα επιτρέπεται η συμμετοχή εταιρειών σε ποσοστό μικρότερο του 10%
- Για κάθε «οικόπεδο» θα υποβάλλεται ξεχωριστή αίτηση
- Κατά την αξιολόγηση, βαρύνοντα ρόλο θα παίξει η οικονομική προσφορά του ενδιαφερομένου και θα ακολουθεί η τεχνική προσφορά σε αναλογία 60/40.
Στο κέντρο του επιχειρείν
Η επιλογή του Λονδίνου για την παρουσίαση του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων υδρογονανθράκων στη Ελλάδα δεν είναι τυχαία. Κι αυτό γιατί το Λονδίνο θεωρείται το ευρωπαϊκό επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο της αγοράς υδρογονανθράκων (σ.σ.: δηλαδή αν η εκδήλωση γινόταν στην Ελλάδα, ο κ. Μανιάτης θεωρεί πως δεν θα υπήρχε ενδιαφέρον εταιρειών; Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο, που έχει να κάνει με τα μνημόνια και το αγγλικό δίκαιο το οποίο επιβάλλεται μέσω αυτών; Και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μήπως υπάρχουν πραγματικοί οικονομικοί (και όχι μόνο) κίνδυνοι για την συνέχιση της διαδικασίας ;)
Η παρουσίαση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο, Κωνσταντίνου Μπίκα (πρώην διοικητή της ΕΥΠ και πολύ καλό συνομιλητή των αμερικανικών υπηρεσιών, ο οποίος πρόσφατα περιφρόνησε - αδιαφόρησε σε κλήση της Ελληνικής Δικαιοσύνης για κατάθεσή του σε υπόθεση που ο ίδιος έστειλε στη Δικαιοσύνη) και τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος αναφέρθηκε στο σύνολο της εθνικής πολιτικής αξιοποίησης υδρογονανθράκων.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ έκανε ειδική αναφορά στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που επικρατεί στην Ελλάδα για τέτοιου είδους επενδύσεις, το οποίο έχει περιορίσει δραστικά τους φόρους από 40 στο 20%.
Στη συνέχεια η πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Σοφία Σταματάκη, παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά της προκήρυξης που πρόκειται να δημοσιευτεί το επόμενο χρονικό διάστημα στην εφημερίδα της Ε.Ε. Ειδική αναφορά έκανε στο νομοθετικό πλαίσιο, στις τεχνικές προδιαγραφές, στο φορολογικό καθεστώς, στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του διαγωνισμού.
Ο εκπρόσωπος της νορβηγικής PGS, Oystein Lie, που υλοποίησε το μεγάλο πρόγραμμα γεωφυσικών διασκοπήσεων, συνολικού μήκους άνω των 32.000 χιλιομέτρων, παρουσίασε χαρακτηριστικές γραμμές με τις αντίστοιχες γεωλογικές τομές σε περιοχές όπως δυτικά της Κέρκυρας και νότια της Κρήτης.
Οι εκπρόσωποι του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου BIECIP, Bernard Colleta και Veronique Carayon, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της ερμηνείας των διασκοπήσεων με ταυτόχρονη παρουσίαση της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε.
Το απόγευμα ξεκίνησαν οι εξειδικευμένες ενημερώσεις των εταιρειών από τις τριμελείς ομάδες που έχουν συγκροτηθεί με τη συμμετοχή στελεχών του ΥΠΕΚΑ, της PGS και του BEICIP σε workstations (σταθμούς εργασίας) εγκατεστημένα για το σκοπό αυτό στις αίθουσες του Ελληνικού Κέντρου του Λονδίνου. Οι ενημερώσεις θα συνεχιστούν και σήμερα (2/7/2014) στο Λονδίνο.
Δυστυχώς, δεν προβλέπεται καμία ενημέρωση του ελληνικού λαού, αφού ο «πρωθυπουργός» κ. Σαμαράς προτιμά να προχωρά σε διαγγέλματα όταν μειώνεται ο φόρος εστίασης, παρά όταν υπάρχουν ενεργειακά κοιτάσματα τα οποία χαρακτηρίζονται ως… τεράστια (από όσα παρουσιάστηκαν, ειδικά αυτά που βρίσκονται νοτιο-ανατολικά της Κρήτης). Αξιοσημείωτη, είναι τέλος, η σιωπή που υπάρχει από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο θέμα...
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Καλέ, αφού πετρέλαιο δεν έχουμε! Κι αν έχουμε, δε συμφέρει η εξόρυξη.
ΑπάντησηΔιαγραφή