Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ρωσία και η Αίγυπτος θα διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις


Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και της Αιγύπτου συζητούν το ενδεχόμενο διοργάνωσης κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, αναφέρει το έγκυρο πρακτορείο «Interfax» αναφερόμενο σε δήλωση του Ρώσου υπουργού Άμυνας Sergei Shoigu, σχετικά με τα αποτελέσματα της συνεδρίασης στην Μόσχα των Υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών «δύο συν δύο».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, Μόσχα και Κάιρο συμφώνησαν επίσης να επιταχυνθούν οι εργασίες για την προετοιμασία της συμφωνίας σχετικά με τη στρατιωτικό - τεχνική συνεργασία.

«Συμφωνήσαμε, επίσης, να επιταχυνθεί η προετοιμασία των απαραίτητων προεργασιών για την υπογραφή συμφωνίας που θα δώσει μια επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη των αμυντικών σχέσεων μας», δήλωσε Shoigu.
Ο Ρώσος ΥΠΑΜ τόνισε για το ίδιο θέμα ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Αιγύπτου θα πρέπει να διαθέτει μια στέρεη νομική βάση.

«Αυτό οφείλεται στις κοινές απειλές και προκλήσεις και για τις 2 χώρες, με προεξάρχουσα την τρομοκρατία», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα συνεργαστεί στενά (με την Αίγυπτο) για να εξασφαλιστεί ότι στα χέρια «εγκληματικών στοιχείων» δεν «πέσει» ούτε ένα όπλο μαζικής καταστροφής».

Σχόλιο: Η επίσκεψη έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Αιγύπτου με την παραδοσιακή σύμμαχο της, τις ΗΠΑ, περνούν φάση μεγάλης κρίσης, λόγω της μείωσης της αμερικανικής βοήθειας στο Κάιρο, μετά την ανατροπή του πρώην ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό.
Γεωπολιτικά, η διενέργεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου, ο πιθανότατος ελλιμενισμός ρωσικών πυρηνοκίνητων μονάδων επιφανείας και πυρηνικών υποβρυχίων, π.χ. στην Αλεξάνδρεια «φέρνει» του Ρώσους ξανά στα «παλιά τους λημέρια», κοντά στην διώρυγα του Σουέζ και την Μ.Ανατολή. Αυτό προοιωνίζει μια αλλαγή του «γεωπολιτικού χάρτη» της ΝΑ Μεσογείου, που γνωρίζαμε έως σήμερα.
Από την άλλη πλευρά η Αίγυπτος αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα με τον εφοδιασμό του πληθυσμού της και η Ρωσία είναι μεγάλος παραγωγός σιτηρών, τα οποία έχουν υψηλές τιμές στην παγκόσμια αγορά, αυτήν την δεδομένη στιγμή. Προφανώς η Αίγυπτο θα επιδιώξει την εξασφάλιση προνομιακών τιμών στις εισαγωγές σιτηρών με την ρωσική πλευρά.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]